Annons

Avtal klara: järnvägsspår ska ge 74 000 nya bostäder

Nyheter Staten satsar på nya järnvägsspår och tågstationer. I gengäld lovar tre kommuner att bygga minst 74 000 bostäder i helt nya områden, enligt avtal som presenterades i dag.

I drygt ett år har regeringens samordnare Johan Edstav förhandlat med kommuner och regioner för att få fram stora byggprojekt i nya samhällen eller stadsdelar.

Tanken var att han skulle bidra till att röja undan hinder och damma av planer som har hamnat i byrålådor eller i kläm mellan olika myndigheter. Stora infrastruktursatsningar har fungerat som smörjmedel.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

På måndagen presenterades tre färdiga avtal:

  • I Gävle ska en ny stadsdel med 6 000 bostäder byggas i centralt läge. Marken frigörs tack vare att Ostkustbanan byggs ut norr om Gävle och bangården kan flyttas ut från centrum.
  • I Knivsta kommun planeras 15 000 nya bostäder, dels i en ny stadsdel i centralorten och dels i Alsike. En ny järnvägsstation öppnas och fyra järnvägsspår dras fram.
  • I Uppsala ska 33 000 nya bostäder byggas i Bergsbrunna och Södra staden. Även där blir det en ny station och fyra spår till Arlanda och Stockholm.

Uppsala och Knivsta kommuner planerar också tillsammans att bygga 20 000 bostäder vid kommungränsen tack vare att pendlingsmöjligheterna ökar med fler järnvägsspår.

– Genom avtalet med regeringen får vi förutsättningar att bygga 33 000 nya bostäder, varav 10 000 kommer att vara hyresrätter. Det innebär också positiva effekter på sysselsättningen, sade en nöjd Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Annons
Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

Utöver avtalen har regeringen också en avsiktsförklaring med Haninge kommun, som planerar att bygga en ny tätort med 12 000 bostäder vid den befintliga pendeltågsstationen Hemfosa.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är nöjd med resultatet.

– Det har varit väldigt lyckosamt. I statens infrastrukturplanering har bostäder kommit in i planeringen på ett mer offensivt sätt. Det finns ett stort behov av den här typen av samordning.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Nu är det på vissa håll svårt att få nyproduktion såld eller uthyrd. Är det rätt tillfälle för storskaliga byggsatsningar nu?

Annons

– Ja, det här handlar inte om den här månaden utan om väldigt långsiktiga satsningar, fram till 2030. Det kommer att finnas ett betydande behov under lång tid framöver, säger Peter Eriksson.

Samordnaren Johan Edstav får nu fortsatt uppdrag att fortsätta, med ett vidgat uppdrag, i minst tre år framöver.

 

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.