Jätteprojektet blir 220 miljoner dyrare – de vill stoppa bygget
Fönstren mot innergården är täckta med blått nät och utanför är det byggställningar. Hela gården nedför är en enda stor byggarbetsplats där Svenska Bostäder bygger 162 nya lägenheter. Hem & Hyra har tidigare berättat om bygget och störningarna som hyresgästerna lever med i flera artiklar. Förutom de extra våningarna som byggs på de befintliga husen ska ett femvåningshus byggas på innergården.
Marina Santini är en av hyresgästerna som levt med byggbullret i ett och ett halvt år.
– Det började 2019 som en chock då de sågade ner alla träd på innergården. Sedan satte de igång med markarbetet, fruktansvärt buller och doft av diesel och asfalt i flera månader. De högg i betong och kapade hisschakten på taken vilket var helt olidligt. Det visade sig att taket var fullt av asbets vilket de fick sanera utan att vi flyttades, säger hon.
Hon har försökt att få en evakueringslägenhet, men inte fått det beviljat.
– Det är bara de som är äldre eller sjuka som blir erbjudna evakuering. Men för mig och alla andra som har jobbat hemma under coronapandemin har det varit omöjligt att få arbetsro. Nu verkar det som att påbyggnaden av taken är försenade ytterligare. Men vi får inga klara besked, säger hon.
Hyresgästerna i Plankan har protesterat mot bygget sedan planerna kom på tal, och Marina Santini är en av de drivande mot projektet.
I april klubbade kommunfullmäktige i Stockholms stad en ny budget för projektet som blir betydligt dyrare än vad det var tänkt. Den beräknade byggkostnaden på 692 miljoner har ökat till 916 miljoner kronor.
Marina Santini tror att det blir ännu dyrare. Hon har överklagat kommunfullmäktiges beslut.
– Den budgeten som kommunfullmäktige godkände skrevs i november förra året, det har hänt så mycket nya saker så den budgeten är inte trovärdig längre.
Bolaget gick på plankan
Bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin, (M), och ordförande i styrelsen för Svenska Bostäder, har själv sagt att det känns bittert att projektet blivit så pass mycket dyrare.
”Det är bara att konstatera att detta projekt har kantats av både fördyrningar och förseningar och inte håller måttet för hur jag vill att vi ska arbeta. Byggandet av nya bostäder är viktigt, men det måste ske utifrån beräknade byggkostnader, vi ska inte ha sådana här överraskningar”, sa han inför budgetbeslutet i kommunfullmäktige den 12 april i år.
Dyrare grundläggning, sämre skick på fastigheten än beräknat och mer asbest att ta bort än vad miljöinventeringen visade är några orsaker som nämns till varför kostnaderna skenat.
Dennis Wedin riktade även kritik mot Svenska Bostäders riskanalys som gjordes i ett tidigt skede:
”En olämplig metafor skulle väl vara att vi lät bolaget gå på plankan i sina beräkningar.”
”Försent att dra i handbromsen”
Trots självkritiken sa en majoritet ja för att fortsätta bygget med den nya budgeten med argumentet att det skulle vara ekonomiskt oansvarigt att dra i handbromsen när projektet kommit så långt.
”Vi riskerar stora skadestånd på hundratals miljoner kronor till upphandlad entreprenör och negativt resultat till följd av nedlagda kostnader för bostadsbolaget”, enligt Dennis Wedin.
Vänsterpartiet vill att projektet med gårdshuset avbryts, men att påbyggnaden med två våningar byggs klart eftersom det redan är i gång.
”Projektet kommer att kräva investeringsmedel på nästan en miljard kronor från bolaget – en enormt hög kostnad för ganska få lägenheter, faktiskt. Hade man i stället byggt Stockholmshus för den miljarden hade man fått ut ungefär dubbelt så många bostäder som man får genom projektet Plankan”, sa Sara Stenudd (V) i ett anförande under debatten.
I juli förra sommaren beslutade miljöförvaltningen att ett kontrollprogram måste följas. Bland annat måste arbetet hålla sig inom Naturvårdsverkets riktvärden när det gäller buller, begränsa arbetet till dagtid, samt att hyresvärden måste erbjuda evakuering till de som arbetar skift eller är sjukskrivna.
– Jag tycker inte att de följer riktlinjerna, de håller sig inte inom tidsramarna utan det händer att de kör på senare än de ska, säger Marina Santini.
Fredrik Höök, Svenska bostäders förvaltare i innerstan, säger att de följer åtgärdsprogrammet och att det följs upp av miljöförvaltningen.
Gällande tidsplanen så säger han att första etappen av lägenheterna på taken, beräknas vara inflyttningsklart i mars 2022.
– Övriga etapper har vi inte datum på än, säger Fredrik Höök.
Drygt sex månader hyresfria månader
Hyresgästföreningen Region Stockholm har varit med och förhandlat fram hyresnedsättningar på grund av störningarna. Det slutade med att hyresgästerna fick två hyresfria månader, samt 25 procent reducering av hyran för en månad för 2020. Under 2021 får hyresgästerna fyra hyresfria månader.
På andra sidan innergården från Marina Santinis lägenhet bor en hyresgäst som har en bygghiss utanför köksfönstret. Hon välkomnar de hyresfria månaderna, men önskar att husprojektet på gården stoppas så byggbullret kan få ett slut efter att de extra våningsplanen blir klara. Utanför hennes köksfönster går bygghissen i ett hela dagarna.
– I morse mellan klockan åtta och nio gick den upp och ner 50 gånger, så under en dag blir det mer än 200 gånger. Det är inte klokt, och det är ett under att vi inte blivit galna av att leva i detta, säger hon.
Under sommaren är det byggsemester vecka 28-31.
– Vi inväntar information från byggbolaget Serneke om det kommer att vara knäpptyst eller om enstaka arbeten kommer att höras och synas, säger Fredrik Höök.