Annons

Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Göteborg Nu höjs hyrorna för Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag. För de flesta hyresgäster blir höjningen 5,35 procent i snitt i år, medan andra får en snitthöjning på 4,5 procent. ”Var ska vanligt folk bo”, undrar ensamstående pappan Andreas Hedberg.
Andreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.
Foto: Privat/Magnus Åsblad
Andreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Efter många månaders väntan är nya hyror nu klara för cirka 76 000 Göteborgslägenheter där en fjärdedel av stadens invånare bor. De fyra kommunala bostadsbolagen tecknar fleråriga avtal med Hyresgästföreningen. Men avtalen skiljer sig åt mellan bolagen, och kommer att påverka göteborgarna på olika sätt.

Hos Poseidon och Familjebostäder gäller en tvåårig uppgörelse baserad på ett tvingande beslut i Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Här höjs hyran med i genomsnitt 5,35 procent i år, och 4,45 procent nästa år. Drygt 48 000 hushåll berörs av detta avtal.

Läs ocksåHaveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörsHyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.

Höjningarna i tvåårsuppgörelsen gäller från 1 januari. Men för att hyresgästerna ska slippa betala så mycket i efterskott har Poseidon och Familjebostäder bestämt att ta ut årets höjning först från mars. Hyresgästerna får betala höjningen för mars och april retroaktivt, utslaget på tre månader från och med maj. Den som behöver kan få perioden förlängd.

Tio procent högre hyra för Andreas

Ensamstående pappan Andreas Hedberg betalar idag cirka 7 300 kronor för sin och dotterns trea i ett Poseidonhus i Jättesten på Hisingen. Nu ökar hans månadskostnad med ungefär 400 kronor. Efter nästa års snitthöjning har Andreas hyra gått upp totalt 740 kronor – alltså cirka tio procent.

– Jag har tur och kan betala det. Men om de ska hålla på och höja hyran med 400 spänn om året, då vet jag inte var de tänker att vanligt folk ska bo. Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta.

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Andreas Hedberg har räknat ut att hans nuvarande hyra har stigit med strax över åtta procent sedan han flyttade in för fem år sedan. Nu undrar han vad Poseidon ska göra med alla hyresintäkter.

– Kan man begära room service om fem år? Det svider också när man tänker på alla snedsteg de gör som hyresgästerna får betala för. Som fallskärmen till vd:n de ville bli av med. Och att de väntar med underhåll tills det blir en superkostnad i stället för att kontinuerligt sköta bostadsområdena. Göteborgsbolagen är som en lekstuga för glada amatörer ibland.

Treårig uppgörelse för flera värdar

Sedan hyresförhandlingarna körde fast rejält i vintras har alla fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg fört fortsatta samtal med Hyresgästföreningen för att finna en lokal förhandlingslösning. I Poseidons och Familjebostäders fall lyckades parterna inte med det.

Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder har däremot förhandlat fram en lokal, treårig uppgörelse med Hyresgästföreningen. Den slår fast att hyrorna höjs med 4,5 procent i snitt från och med 1 april, med 4 procent 2025 och med 3,5 procent 2026. Avtalet omfattar närmare 28 000 hushåll.

Annons

Även här slopar hyresvärdarna att ta ut höjningen direkt från 1 april. I stället gäller den nya hyran från och med maj månads avi, vilket betyder att hyresgäster hos Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder helt slipper att betala något i efterhand.

Sammantaget efterskänker de kommunala bostadsbolagen alltså hyreshöjningar för totalt sex månader.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

– Det är värt mycket, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlingschef i Göteborg Sofi Bringsoniou.

Hyresgästerna har valt olika vägar

Hon beklagar att hyresgästerna har fått vänta så länge på besked om hyran. Med de nya flerårsavtalen blir det å andra sidan lättare för hushållen att planera sin ekonomi. Nivåerna är bra givet förutsättningarna, bedömer Sofi Bringsoniou. Men nöjd är hon inte.

– Nej, alltså, det är ju jättehöga nivåer. Man får ont i magen. Vi blir uppringda av hyresgäster som är förtvivlade. Som har fått tio procent högre hyra på bara några år: ”Hur ska jag klara det?” Det är inte roligt.

Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Skälet till att det blivit två olika uppgörelser är att Hyresgästföreningen förhandlar genom fyra olika delegationer, en för varje bostadsbolag. I delegationerna sitter förtroendevalda hyresgäster som bor hos respektive hyresvärd. I år har hyresgästerna valt två olika strategier.

Den treåriga uppgörelsen hos Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder syftar till att dämpa nuvarande rekordnivåer något, och i stället ta igen en del av kostnaden om ett par år när det ekonomiska läget sannolikt är stabilare.

Håller dörren öppen för ändringar

Om strategin lönar sig för parterna återstår att se. Det beror på hur ekonomiska faktorer som räntor och inflation utvecklar sig. Eva Paulson är hyresmarknadschef på Framtiden AB, de kommunala hyresvärdarnas moderbolag.

Annons

– Den treåriga överenskommelsen innebär en större risk för Framtidenkoncernen, men givet det tuffa ekonomiska läget känns det bra att vi kan bidra till förutsägbarhet och stabilitet genom fleråriga överenskommelser, säger hon i ett pressmeddelande.

Eva Paulson, hyresmarknadschef Framtiden.
Eva Paulson, hyresmarknadschef Framtiden.

Framtidens vd Terje Johansson skulle gärna se att även Poseidon och Familjebostäder tecknade samma treårsavtal som systrarna Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

– Om intresse finns för en sådan lösning behöver vi besked inom två veckor, säger han i samma pressmeddelande med hälsning till Hyresgästföreningen.

Högre nivåer i Stockholm och Malmö

Samtliga procentsatser i Göteborgsavtalen är snitthöjningar. Det betyder att en del hyresgäster kommer att få ett högre påslag på sin hyresavi, medan andra får lägre. Detta beror i sin tur på att parterna löpande justerar hyrorna i olika hus efter standard, läge och liknande faktorer.

Från början hade de fyra Göteborgsvärdarna begärt att få höja hyrorna med 6,95 procent från och med januari. Kravet kom redan i september, och redan då fanns förslaget om en treårig uppgörelse på bordet.

I övriga storstadsregioner är höjningarna hos de kommunala hyresvärdarna minst lika höga som i Göteborg. Hyresmarknadskommittén fick nyligen avgöra hyrorna för två av Stockholms bostadsbolag, medan den tredje kommunala jätten lyckades landa ett lokalt avtal.

I Malmö fick hyresgästerna hos kommunala MKB ett tvåårigt avtal i januari.

Fakta: Så går det i förhandlingarna – här är hela listan

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.