JO kritiserar hyresnämnden – hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel person
Hotmail.se blev hotmail.com när hyresnämnden registrerade kontaktuppgifterna till en hyresgäst i Norrköping som hotades av vräkning. Mannen flyttade in i sin lägenhet 2013. För några år sedan började han slarva med hyran. I vissa fall betalades den för sent och ibland inte alls. Hyresgästen har själv uppgett att han dragit på sig ett drogmissbruk vilket lett till att han inte skött sin ekonomi. Han har också periodvis varit sjukskriven. Släktingar till mannen har försökt hjälpa honom med hyrorna vid några tillfällen, men till sist fick hyresvärden nog och ansökte hos hyresnämnden om att få säga upp hyreskontraktet. Mannen var då skyldig värden drygt 18 000 kronor.
När hyresnämnden tog upp ärendet tidigare i år dök mannen aldrig upp på sammanträdet. Ärendet avgjordes ändå och beslutet gick helt på hyresvärdens linje. Det var först när avhysningen skulle verkställas som det upptäcktes att något inte stod rätt till.
Mannen skriver i sin anmälan till Justitieombudsmannen, JO, att han anser att han inte fått rätt att försvara sig då han aldrig fick kallelsen till sammanträdet. När han väl fick veta att han var tvungen att flytta hade han dessutom bara två dygn på sig att lämna lägenheten. Tiden för att överklaga beslutet hade gått ut.
”Inte acceptabelt”
JO påpekar i sitt beslut att det är viktigt att en myndighet är noggrann vid registrering av uppgifter om en part. ”Det inträffade är inte acceptabelt och även om det beror på ett enskilt misstag kan hyresnämnden inte undgå kritik för den felaktiga registreringen”, skriver JO.
Hyresrådet som ansvarade för det aktuella ärendet hos hyresnämnden i Linköping, Erik Ferlin, beklagar det inträffade.
— Rutinerna ska ju vara sådana att ett sånt här misstag inte ska kunna ske. Men nu hände det och det är verkligen beklagligt, säger han.
Har ni ändrat era rutiner efter den här händelsen?
— Ja, vi har skärpt upp rutinerna. Dels har vi haft möten om detta och att det är väldigt viktigt att det blir rätt när man registrerar sådana här uppgifter. Vi överväger också om vi ska ha någon typ av dubbelkontroll och vi har infört en rutin som gör att vid tillfällen då något sådant här skulle kunna ske så kontrollerar vi delgivningen på ett annat sätt än tidigare.
Misskötta hyresinbetalningar är en av de vanligaste orsakerna bakom vräkning. Det går inte att säga om ärendet slutat på annat sätt om mannen varit på plats. Men på grund av det inträffade gick han bland annat miste om möjligheten att diskutera en eventuell förlikning med hyresvärden.
Beslut kan inte ändras
Hyresnämnden kan inte ändra ett beslut i efterhand. Däremot finns möjligheten att använda så kallade extraordinära rättsmedel (se faktaruta nedan) i sådana här situationer. Det kräver dock att den som är berörd själv ansöker om detta inom ett viss tid efter att misstaget upptäckts.
Hyresnämnden har upprättat en personuppgiftsincident eftersom det finns risk att personuppgifter skickats till en utomstående person.
— Normalt studsar mejl som skickas till fel adress och kommer tillbaka. Men det skedde inte i det här i fallet. I så fall hade vi upptäckt att det blivit fel, säger Erik Ferlin.
En myndighet bedömer själv om det räcker att notera det inträffade som en incident i sina egna system. Om händelsen bedöms som allvarlig eller behöver granskas så ska en anmälan göras till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.
— Vi har upprättat en incident men inte bedömt att den varit så pass allvarlig att vi skickat den vidare, säger Erik Ferlin.
Han konstaterar att det som skett är mycket ovanligt.
— Tack och lov så har jag inte varit med om något sådant här tidigare under mina år i hyresnämnden.
Hem & Hyra har sökt hyresgästen utan att lyckas få kontakt. Hyresvärden bekräftar att han flyttade ut efter att han fick veta att han blivit vräkt.
- Den som vill att ett beslut eller en dom som har hunnit vinna laga kraft ska ändras kan ansöka om extraordinära rättsmedel.
- Det finns tre olika extraordinära rättsmedel:
Återställande av försutten tid: Om du inte har överklagat en dom eller ett beslut i tid men har en giltig ursäkt, till exempel att du varit allvarligt sjuk. Du ska kunna visa att förseningen beror på något som du inte kunde råda över och inte hade anledning att räkna med. Om ansökan bifalls får du ny tid på dig att överklaga avgörandet.
Resning: Innebär att domstolen kan pröva ditt mål igen, trots att avgörandet har vunnit laga kraft. Du kan ha rätt till resning om du kan visa att det begåtts olika typer av fel. Det kan exempelvis handla om att ett vittne ljugit i rättegång eller att ett skriftligt bevis varit falskt och det har påverkat domen eller beslutet.
Domvilla: Om du anser att det har förekommit ett grovt rättegångsfel som kan antas ha påverkat avgörandet, kan du klaga över domvilla. - Ansökan skickas i de flesta fall till hovrätten.
Källa: domstol.se