JO kritiserar tvångsflytt av hemlösa till Hagfors
Björn Mattsson blev rikskänd över en natt i april 2018. Men det var en uppmärksamhet på så tråkiga premisser att han lika gärna kunnat vara utan den. Fem år tidigare hade livet successivt börjat krångla till sig. Till slut fanns det inga fler nödlösningar. Från att ha haft jobb och familj befann han sig nu i hemlöshet. Och behöver hjälp, vilket han också får. Spånga-Tensta socialtjänst placerar honom i ett litet rum på hotelljouren vid Kungens kurva. En ganska bra lösning under omständigheterna ändå, tycker Björn Mattsson, men det ska visa sig vara tillfälligt.
Efter en kort tid får han ett erbjudande som lika mycket är ett villkor: Handläggarna har hittat en bostad till honom. Men inte i Stockholm utan i Hagfors. Någon information om boendet får han däremot inte. Det uppges bara vara ett ”Tryggt boende”. Och om han tackar nej, då får han klara sig själv. Han anses dessutom vara för inaktiv i sitt eget bostadssökande. Minst 30 lägenheter i veckan ska han söka, annars: samma konsekvens, ingen hjälp alls.
Och så blev det. Björn Mattsson tvekar, vilket tolkas som ett nej. Han ställs på gatan och tar då till det billigaste boendet han kan hitta i Stockholm för sitt socialbidrag – han åker turer till Åland fram och tillbaks. Veckor i stöten. Det kostar bara cirka hundra kronor trippen under lågsäsong inklusive frukost. Det priset kan inget hotellhem konkurrera med.
Men det är ändå ett liv utan framtidsutsikter. Hela tiden ställer han sig frågan: Kan man verkligen tvinga någon att flytta till Hagfors? Till ett ställe han nekats all information om? Han har aldrig ens varit till Hagfors.
Det visar sig vara relevanta frågor. När Hem & Hyra börjar nysta i ärendet dyker flera hemlösa personer upp som hänvisats till andra orter i Sverige. Och lägenheten i Hagfors, det visar sig vara före detta flyktingförläggningen Geijersholm som Migrationsverket nyligen dömt ut som obeboelig på grund av ohyra, råttor och mögel. När lokalpressen engagerar sig i ärendet skickar Hagfors kommun ut inspektörer som slår larm om skicket på boendet. Kommunens sociala chefer säger att flytten kan vara ett direkt trauma för redan utsatta människor och det är inte säkert att Björn Mattsson kan garanteras hjälp automatiskt bara för att han flyttar till Hagfors.
Men det är inte bara Spånga-Tensta som skickat hemlösa. Även Farsta har gjort det enligt Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun, som är starkt kritisk i en intervju med Sveriges Radio.
– Vi ser från våran verksamhet väldigt allvarligt på den situation som enstaka individer beskrivit för oss. Det vi har fått höra är att de känner sig tvingade att skriva hyreskontrakt och därmed flytta till Hagfors mot sin vilja, säger hon.
Värden till det kritiserade boendet Geijersholm, Jörgen Broo, har hela tiden gjort sig omöjlig att få kontakt med. Migrationsverket övervägde tidigt att stämma honom eftersom han vid det tillfället hyrde ut till både Migrationsverket och de personer socialtjänsten i Spånga-Tensta vidarebefordrar.
Vid det här laget har historien om Björn Mattsson och andra hemlösa i samma situation spritt sig vida och uppmärksammas inte bara i Sveriges stora tidningar utan också på Åland och i Finland. I press, radio och tv. Till och med rysk statstelevision vill komma och göra en intervju med Björn Mattsson – som däremot fortfarande inte fått någon långsiktig hjälp med bostad. Han placeras i ett rum för fyra personer i ett industriområde i Flemingsberg. På Danshe Hostel genom ”tak över huvudet-garantin”.
Till slut JO-anmäler Björn Mattsson stadsdelsförvaltningen. Det är en åtgärd med dåliga förutsättningar att lyckas eftersom endast en tiondel av alla anmälningar hanteras av JO. Men JO tar sig an ärendet och i går, ungefär ett år senare, har Justitieombudsmannen lämnat sin kritik. Den är bitvis hård i två avseenden som handlar om mycket grundläggande rättigheter för en medborgare.
Blanketten som sökande tvingades skriva under har gett intrycket av att den enskilde är skyldig att söka och acceptera bostad på annan ort.
– Jag anser att det strider mot de grundläggande principerna bakom socialtjänstlagen, skriver JO.
Under resans gång, efter Hem & Hyras avslöjande, har blanketten ändrats och det ser JO positivt på.
Fredrik Jurdell, direktör på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har inget att invända mot JO:s kritik mot blanketten.
– Det var fel av oss att ställa det som ett generellt krav, även om vi i bedömningar av enskilda fall kan ställa sådana krav, säger han.
Hur allvarligt är det att folk har behövt flytta mot sin vilja?
– Har det lett till att folk på felaktiga grunder har fått flytta mot sin vilja är det beklagligt.
Hur många har flyttat från Stockholm på grund av villkoret i blanketten?
– Det vet inte jag. Blanketten användes endast under en begränsad tid.
Den andra punkten – kritik mot att Spånga-Tensta givit Björn Mattsson olika besked och inte direkt tillhandahållit information om bland annat boendet i Hagfors. Det strider mot reglerna om utlämnande av allmän handling. Vilket ska ske så snart som möjligt vid begäran. Det beklagar Fredrik Jurdell.
– Det uppstod en osäkerhet hos handläggarnivå om den kunde lämnas ut. Men den borde lämnats ut, offentlighetsprincipen gäller.
Två år har gått. Björn Mattsson fick alltså rätt. Och vid årsskiftet väntar en riktig lägenhet. Men inte genom sina ordinarie handläggare i Spånga-Tensta. Det är socialpsykiatrin som tagit beslutet och där känner Björn Mattsson att han äntligen fått det stöd och den hjälp han behöver. Och förståelse. Björn Mattsson har inte mått bra. Striden har varit konstant sedan slutet av 2017.
– Visst fick jag rätt. Men att man ska behöva strida för livet så här när man har rättigheter. Det har varit mycket smärta. Ingen från Spånga-Tensta har hört av sig eller erkänt att de gjort fel. Det känns som om de försökt mörka hela historien. De skickar iväg folk för att bli av med problemen. Det hela är ju som en människohandel, säger han.