Annons

JO: Socialen får inte genomsöka bostäder

Nyheter Socialtjänsten får inte skriva in i hyreskontrakt att personal får söka igenom hyresgästernas rum och eventuellt ringa polisen. Enligt JO strider det mot tre olika lagar.

Det handlar om ett korttidsboende för bostadslösa personer som på grund av sociala, psykiska eller missbruksproblem behöver tillfälligt boende med stöd. 

Den som flyttar in har fått teckna ett andrahandshyreskontrakt med särskilda bestämmelser, bland annat om att personalen har rätt att gå in i rummen för att leta efter droger, vapen eller annat olagligt och att tillkala polis vid misstanke om brott.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

Två boende anmälde till Justitieombudsmannen, JO, att personalen genomsökte rummen som rutin. JO Lilian Wiklund kritiserar nu hyreskontrakten på flera punkter:

Annons
  • Enligt regeringsformen är alla medborgare skyddade från kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång utom i särskilda fall, till exempel vid viss tvångsvård. Här handlar det om frivillig vård och de boende har inte haft något verkligt val eftersom de måste acceptera villkoren i kontraktet för att få bostad.
  • Hyreslagen säger att en hyresvärd bara får ta sig in i bostäder för nödvändig tillsyn eller för att utföra förbättringsarbeten som inte kans skjutas upp. Ett kontraktsvillkor som ger hyresvärden längre gående rätt att gå in i bostaden är inte giltigt. Det går alltstå inte att ha ett sådant bindande vilkor i kontraktet och hyresgästen kan neka personalen att gå in.
  • Enligt offentlighets- och sekretesslagen får socialtjänsten inte lämna ut uppgifter till polisen om att en person bor på ett särskilt hem, till exempel. Visserligen kan personen gå med på att sekretessen bryts, men inte på ett så allmänt sätt som i korttidsboendets hyreskontrakt.

JO konstaterar att socialnämnden inte tycks ha analyserat de rättsliga frågorna när kontraktet utformades och förutsätter att det görs om och anpassas till de lagar som gäller.

Eftersom frågorna är av principiellt intresse har Justitieombudsmannen skickat en kopia av beslutet till Socialstyrelsen och till Inspektionen för vård och omsorg.

Läs ocksåForskaren: "Ett sätt att urholka besittningsskyddet"mängden korttidskontrakt urholkar systemet
Annons

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.

Läs också Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Så brister hyresnämndernas kontroll av korttidskontrakt: “Har ingen möjlighet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.