Joakim tar kampen mot Uddevallahem – ”oklara regler om rökning”
Joakim Säkers svärfar flyttade in i Uddevallahems lägenhet för 20 år sedan. Då gjordes en besiktning och den visade att det fanns behov av att renovera. Men detta tackade hyresgästen nej till. Joakim visar upp samtliga protokoll från besiktningar som gjorts av lägenheten genom åren och där står tydligt att lägenheten är i behov av att målas och tapetseras.
– Handlingarna visar att lägenheten skulle renoverats redan när min svärfar flyttade in, men det gjordes inte. Nu, när han flyttar ut får han stå för spärrmålning av hela lägenheten, för 20 000 kronor, säger Joakim Säker.
Joakim Säker säger att lägenheten ändå ska renoveras nu och att känslan är att Uddevallahem låter en trogen hyresgäst stå får en del av den notan.
– Jag tycker det är orimligt. Och man undrar ju om alla rökare i området får stå för de här kostnaderna? Det står ingenstans i kontraktet att man inte får röka i sitt hem, säger han. Hade han informerats när han flyttade in att han riskerade detta, hade han inte rökt i lägenheten.
Han säger att hans svärfar har rökt i köket, under köksfläkten och att det inte handlar om onormalt slitage.
Joakims svärfar ska driva ärendet vidare till hyresnämnden, då han anser att det inte är bevisat att det är hans rökning som orsakat skadorna i lägenheten, vilket de sparade protokollen visar.
Läs även: Rökförbuden ökar trots svagt lagstöd
Genompyrt
Uddevallahems vd Thomas Aebeloe är av en annan åsikt. Han menar att besiktningen av hyresgästens lägenhet tydligt visar att detta är ett fall av onormalt slitage.
– Det är en helt genompyrd lägenhet som kommer att kräva en fullständig spärrmålning för att överhuvudtaget kunna användas igen, säger han.
Men det finns ju protokoll sparade ända från det att hyresgästen flyttade in för 20 år sedan som visar att lägenheten redan då behövde renoveras. Kan ni bevisa att det är denna hyresgäst som orsakat rökskadorna?
– Ja, jag anser att bilderna från besiktningen är väldigt tydliga, säger Thomas Aebeloe. Man kan tydligt se var hyresgästen haft sina tavlor till exempel. Vi har god fotodokumentation av den här lägenheten som visar att den är sönderrökt.
Att lägenheten inte renoverades när hyresgästen flyttade in gör att Uddevallahem nu endast begär ersättning för spärrmålningen.
– Hade den varit renoverad, målad och omtapetserad, under de 20 åren hade räkningen varit betydligt högre. Nu behöver inte hyresgästen betala för den renoveringen, vilket annars hade varit hade varit fallet, säger Thomas Aebeloe.
Har kraven på hyresgäster som röker i sina lägenheter skärpts under senare år? Samhällets syn på rökning har ju förändrats, men rökförbud på krogar, arbetsplatser och offentliga miljöer.
– Jag kan inte säga att det ändrats under de senaste 20 åren, säger Thomas Aebeloe. Men när det blir så stora skador i en bostad att man inte kan städa eller tvätta bort lukten blir det en diskussion med hyresgästen som ska flytta. När vi inte kan lämna en lägenhet till nästa hyresgäst utan att sanera och spärrmåla, då är det upp till den avflyttande hyresgästen att stå för skadorna. Och så har det varit i många år.
– Jag anser inte att våra övriga hyresgäster ska behöva står för kostnaderna för en lägenhet med onormalt slitage. Har någon förstört en toalettstol eller dörrar, då ska den som stått för skadan betala. Och det är samma regler om man rökt sönder en lägenhet.
– Det här fallet får avgöras i hyresnämnden eller tingsrätten. Det är de som får ta beslut om det har rökts på ett normalt sätt i den här lägenheten, säger Thomas Aebeloe.
Domstol får avgöra
Hyresgästens svärson menar att du uttalat dig att ni haft flera fall i hyresnämnden under det senaste året där Uddevallahem fått rätt. Men jag kan inte se att ni drivit några fall om rökning de senaste två åren?
– Det är tre månader sedan vi hade ett möte med hyresgästen om detta. Jag minns inte exakta ordval, men om jag skulle utryckt mig mot bättre vetande, så förändrar det inte vårt ställningstagande, dvs att det är ett onormalt slitage i lägenheten, svarar Thomas Aebeloe.
Joakim Säker säger att han kommer att hjälpa sin svärfar att driva ärendet i hyresnämnden.
2019 infördes i Sverige en ny tobakslag som gör det olagligt att röka utomhus på väntplatser, inhägnade platser, lekplatser, uteserveringar och utanför entréer som allmänheten har tillträde till som museer och affärer. Rökförbud i till exempel tvättstugor och gemensamhetslokaler är inte kontroversiellt. 2020 skrev Folkhälsomyndigheten att entréer till flerbostadshus anses beröra en begränsad krets personer och omfattas inte av förbudet.
Att hyresgästen röker i lägenheten anses inte vara ett åsidosättande av vårdplikten. De eventuella skador som kan uppstå till följd av rökningen anses vanligtvis tillhöra “normalt slitage”, något som hyresgästen inte är ersättningsskyldig för. Är det fråga om missfärgningar eller andra större skador kan dock hyresgästen bli ersättningsskyldig. I bedömningen om hyresgästen misskött sin vårdplikt görs en helhetsbedömning där sådant som skadans omfattning, under hur lång tid skadorna uppstått samt vad hyresgästen gjort för att förebygga skador på lägenheten Källa: Familjens jurist