Jobbet hos hyresvärden är deras nyckel in i samhället
– Vad fint det blir!
En ung kille skyndar förbi i trapphuset, fäller kommentaren och försvinner ut. Anita Trtak och hennes kollegor ler, nickar till tack och fortsätter städa.
– Sånt där är kul! När folk ser det vi gör och säger att det blir bra. Då fattar man att man gör nytta, säger Anita och tar ett nytt tag med moppen.
Hon och ytterligare fyra kvinnor har fått utbildning, praktik och jobb genom Eidar Akademi. En social satsning av Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar.
– Målet är att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma in i samhället, lära sig svenska och få jobb. För enligt forskningen så trumfar jobb allt om man vill motverka segregation, säger Nina Andersson, projektledare inom social hållbarhet.
På Sylte, lite längre söderut i stan, sitter fastighetsskötaren Mohamd Mazen Tomaz i en av Eidars traktorer. Även han har fått sitt jobb via Eidar Akademi.
– Innan jag kom till Sverige för fyra år sedan bodde jag i Syrien. Där var jag chaufför. Men det här är roligare. Jag gillar att vara utomhus. Klippa gräs, trimma kanter, vattna, sopa och köra traktor, säger Mohamd.
Fastighetsskötarna var först ut inom Eidar Akademi. Därefter kom lokalvårdarna och den så kallade Fältgruppen.
– Här jobbar vi med ett gäng ungdomar som vill öka tryggheten och trivseln i sina egna bostadsområden, säger Nina Andersson.
I somras fick killarna, för det handlar om sju killar, bidra till arbetet med nya Kronogårds torg som Eidar dragit igång.
– Vi träffade Skanska och arkitektbyrån White och berättade vad vi saknar här på Kronogården och vad man borde bygga vidare på, säger Munasar Mohamed.
I programmet för Fältgruppen ingick även att jobba med sig själva. Tillsammans med kommunens fältsekreterare fick killarna fundera på sina tillgångar och framtidsdrömmar. De fick lära sig att skriva en cv och öva på hur man söker jobb. Det hela avslutades med ett sommarjobb då de, under ledning av en yrkesman, målade om två tvättstugor på Kronogården.
– Det bästa är att jag får arbetslivserfarenhet. Något att sätta på min cv. Det kommer att göra det lättare för mig att få andra jobb i framtiden, säger Munasar Mohamed.
Det finns fler västsvenska exempel. Bland annat ”Välkommen till Framtiden”, som startade i Göteborg för fyra år sedan. Satsningen som nu är permanent drivs av den kommunala bostadskoncernen Framtiden i samarbete med Arbetsförmedlingen och stadens vuxenutbildning, och stöttar nyanlända med kort skolbakgrund.
Här varvas språkstudier med praktik hos tre av Göteborgs kommunala hyresvärdar: Poseidon, Bostadsbolaget eller Familjebostäder. Då får man testa på att jobba som miljövärd, fastighetsvärd eller lokalvårdare.
– Huvuduppgiften är språkträningen, att hela tiden få prata mycket svenska. Samtidigt är det ett sätt för våra medarbetare att följa upp hur det funkar under praktiken och vara referenser vid jobbmatchningar, säger Sükran Dogan, planeringsledare hos Framtiden.
För dem som deltar går det bra, visar uppföljningar.
– Ett halvår efter att de avslutat processen hos oss har cirka 70 procent varit i arbete eller utbildning.
Att bo hos något av Göteborgsbolagen är inget krav. Ändå är det i praktiken ofta befintliga eller blivande hyresgäster som får del av jobbhjälpen, konstaterar Sükran Dogan, eftersom var fjärde göteborgare bor i Framtidens lägenheter.
– Vi visste att över hälften bor hos oss eller kommer hamna hos oss.
I Trollhättan är situationen liknande. Eidars Akademi sker i samarbete med Trollhättans stad, Arbetsförmedlingen och Kunskapsförbundet Väst.
– Arbetsförmedlingen hjälper oss att hitta personer som behöver och passar för våra utbildningar. Ofta bor de i stans utsatta områden och ofta är de hyresgäster hos oss. Men det är inte det som avgör, säger Nina Andersson.
Kvinnorna som utbildat sig till lokalvårdare har fått en visstidsanställning hos Eidar. Två och två håller de rent i hyreshus och tvättstugor på Kronogården, Lextorp, Sylte och Karlstorp. Visstidsanställningen varar i ett år men alla fem hoppas på förlängning.
– Flera av mina grannar och vänner har frågat hur jag kom med i Akademin och fick den här utbildningen och jobbet. De önskar att de kunde få samma chans, säger Nasro Ahmed.
- En social satsning som startades av Trollhättans kommunala bostadsbolag, Eidar.
- Syftar till att motverka utanförskap och förbättra levnadsvillkoren för många av Eidars hyresgäster.
- Vägen går genom utbildning, jobb och språk.
- Riktar sig till människor som står långt från arbetsmarknaden.
Har spåren:
Yrkesspår Fastighet. 1,5 års utbildning ger en godkänd utbildning inom Fastighet.
Yrkesspår Lokalvård. Insatsen innehåller både utbildning, praktik och anställning.
Fältgrupperna. Riktar sig till ungdomar som vill jobba med sin personliga utveckling och samtidigt förbättra sitt eget bostadsområde.
I december 2020 gjorde arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) ett digitalt studiebesök på Eidar för att få veta mer om Eidar Akademi och hur bolaget jobbar med integration och social hållbarhet
- Stena Fastigheter coachar hyresgäster på Hisingen till arbete och studier tillsammans med Stadsmissionen. I november hade närmare 150 personer fått hjälp att närma sig arbetsmarknaden på olika sätt.
- Balder ger truckutbildning i Bergsjön, och praktik via kommunen som kan leda till anställning.
- Poseidon jobbsatsar lokalt genom Yalla Hjällbo och Gårdstensbostäder driver Gårdstensbyrån.
- Många hyresvärdar erbjuder sommarjobb till yngre som bor i bolagens hus. I somras utökade flera antalet platser.
- I Göteborg jobbade förra sommaren 750 ungdomar hos stadens fyra kommunala bostadsbolag. Det var 170 fler än tidigare år, en utökning till följd av pandemin.
- Andra hyresvärdar som anställer sommarjobbare är till exempel AB Bostäder i Borås, Uddevallahem, Stena Fastigheter, Förbo och Mölndalsbostäder.
- Coronaviruset har slagit hårt mot stora delar av den västsvenska arbetsmarknaden.
- I oktober var 31 471 göteborgare i arbetsför ålder öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadsprogram – en ökning med 44 procent sedan samma tid i fjol.
- Över hälften av dessa arbetssökande har varit utan arbete i mer än ett år.
- Trollhättan har länge haft hög arbetslöshet jämfört med snittet i Västra Götaland. I år har den skillnaden ökat ytterligare.
- I oktober hade Trollhättan en total arbetslöshet på 12,2 procent.
- Det betyder att 3 666 av kommunens 30 049 invånare i åldrarna 16 till 64 år är arbetssökande.