Annons

Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”

Gävleborg Åtminstone tio hushåll i ett nybyggt hus i Gävle har felanmält att de haft kallt hemma. När problemen fortsatte vände hyresgästen Joel Persson sig till hyresnämnden – och fick rätt. Men nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att han inte får plats med sin säng i lägenheten.
Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.
Foto: Per-Erik Jäderberg
Om Joel Persson får ett tjockare element får hans kombinerade säng och soffa inte plats i lägenheten utan att täcka för delar av balkongdörren eller göra så att fryslådorna inte går att öppna.

Strax efter att Joel Persson flyttade in i det nybyggda höghuset på Glimmervägen i Sätra i april 2023 började han märka att något inte stod rätt till med uppvärmningen. Det som sen har följt har varit en lång period av problem, strul och frustration med hyresvärden Sveafastigheter, vilket P4 Gävleborg var först att berätta om.

– Droppen var när det var 14 grader mätt med tre termometrar och de på jouren sa att vi inte skickar ut någon om inte minst tre personer ringer, säger Joel Persson.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Han säger att han flera gånger har fått samma besked av jouren, att de inte åker ut om inte fler hyresgäster felanmäler samma problem. Samtidigt har han sett att det snabbt skickas ut en notis i boendeappen till alla i huset om att felsökning pågår.

– Jag tror att de gör så för att inte fler ska felanmäla, säger Joel.

Elektriskt element räckte inte

Hyresvärden försåg så småningom Joel Persson och andra hyresgäster i huset som felanmälde temperaturen med varsitt externt elelement. Men det räckte inte till för att värma upp hela Joels lägenhet, trots att det är en liten etta. Han vågade inte heller använda det när han åkte till jobbet.

– Det står klart och tydligt på förpackningen att det endast är för sporadiskt bruk eller för välisolerade utrymmen. Jag jobbar tiotimmarsskift, så jag har inte kunnat lämna elementet påslaget då. Problemet har ju i grunden varit att lägenheten inte varit ordentligt isolerad, säger Joel Persson, som är lastbilschaufför och kör timmer.

Först fick han beskedet att bostadsbolaget skulle ersätta all el under perioden han behövde använda elelementet. Sen ändrade de sig och han skulle i stället få ersättning i efterskott för den extra el som gick åt jämfört med en vanlig månad. Han fick också en hyresfri månad.

Något annat bostadsbolaget har gjort för att försöka komma tillrätta med problemen är att lufta Joels element – många gånger.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Jag har nog Sveriges mest luftade element. Men det spelar ingen roll hur mycket de har luftat det, det har inte blivit hett, säger Joel.

Hade 13 grader på golvet

När problemen med temperaturen i lägenheten fortsatte och hyresvärdens åtgärder inte hjälpte tillräckligt vände han sig i december 2023 till kommunens avdelning för miljö- och hälsoskydd. Kommunens miljöinspektörer besökte Joel i februari i år. Då var det 17,9 grader i inomhusluften och mellan 13 och 15,9 på golvet. Det är under Folkhälsomyndighetens riktvärden.

Enligt Joel Persson blev hyresgäster på bottenvåningen evakuerade i vintras för att det var så kallt. Själv bor han en trappa upp. Hyresvärden Sveafastigheter uppger å sin sida att de hade problem med värmen i en lägenhet på bottenvåningen, men att hyresgästen flyttade till en lägenhet i ett annat bostadsbestånd.

Läs ocksåÄldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: "Riskerar frysa ihjäl"Kvinnan täckte fönstren för att slippa frysa. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan.

I mars och april i år säger Joel att han försökte jobba extra mycket och vara hos kompisar för att det var så kallt att han knappt kunde vara hemma. I mars skrev han också en ansökan till hyresnämnden. Nämnden gav honom rätt. De beslutade om ett föreläggande mot fastighetsägaren att åtgärda inomhustemperaturen – inklusive att det blivit väldigt varmt inne under sommaren.

Annons

Problem med ljummet varmvatten

En person i samma hus ringde i maj i år till kommunens avdelning för miljö- och hälsoskydd. Hon berättade att flera hyresgäster haft problem med varmvattnet under ungefär en månads tid. Enligt henne hade hon ringt jouren vid flera olika tillfällen och fått beskedet att de bara åkte ut om minst tre hyresgäster hört av sig av om samma problem. När miljöinspektören på Gävle kommun kontaktade fastighetsägaren med anledning av klagomålet varnade hon dem för att för låga varmvattentemperaturer kan leda till att legionellabakterier växer till i vattenledningarna. Även Joel säger att han har haft ljummet varmvatten vid flera tillfällen.

Värme och varmvatten har inte varit de enda problemen i det nybyggda huset. En elbrand, som lyckligtvis inte fick fäste eller spred sig, upptäcktes i en tom lägenhet. Joel Persson fick reda på det eftersom hyresvärden behövde tillträde till samtliga lägenheter i huset, för att kontrollera att inte elen var felkopplad i elcentralerna i fler lägenheter.

Fasadfoto på ett vitt höghus med många balkonger i grå metall och intill det ett ett ljust olivgrönt avlångt femvåningshus med en vitsektion i mitten. I förgrunden en röd bil på en parkering där de flesta parkeringsplatser är lediga. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.
Värmen har inte varit det enda problemet med det nybyggda huset. En annan hyresgäst har vänt sig till kommunen med klagomål på att varmvattnet kommit och gått.

Hyresvärden ställer inte upp på intervju

Hyresvärden Sveafastigheter har inte ställt upp på en intervju med Hem & Hyra. Magnus Petersson, regionchef Norr, svarar i mejl och säger över telefon att alla frågor ska tas via kommunikationschefen Moa Andersson, men lämnar inte ut hennes telefonnummer. Numret står inte heller utskrivet på hemsidan och det går inte att ringa henne via Sveafastigheters växel. Hem & Hyra har trots detta valt att låta Sveafastigheter bemöta kritiken, via mejl.

Sveafastigheter svarar att problemen har tagit tid att fixa för att huset är byggt av ett annat företag, Ride, genom så kallad ”totalentreprenad”. Det innebär att Ride är skyldiga att se till huset de levererat funkar som tänkt. Om något är felbyggt behöver Sveafastigheter därför först själva utreda problemet och sen bolla tillbaka frågan till Ride.

Joel säger att när han har ringt jouren har de sagt att de bara åker ut om flera hyresgäster felanmäler. Stämmer det att ni har en sådan rutin? Varför i så fall?

”Jouren gör en bedömning och tar ett beslut efter antalet felanmälningar, hur kallt det är och om det är ett återkommande problem i lägenheten”, skriver Magnus Petersson, regionchef Norr på Sveafastigheter, i ett mejl via kommunikationschefen Moa Andersson.

Han skriver också att anledningen till att de snabbt skickar ut en notis i boendeappen är att de självklart vill informera sina hyresgäster om att de felsöker problem som kan påverka fler i huset.

Hur går det med de andra lägenheterna i huset där hyresgäster har felanmält att det varit för kallt?
”Samtliga lägenheter blir åtgärdade”, skriver Magnus Petersson.

Ride har gjort flera åtgärder

Åtgärderna som Ride har stått för enligt honom är bland annat de har isolerat alla balkonginfästningar och undersidan av balkongtrösklar, ändrat styrningen av tilluft, frånluft och värmeväxling samt installerat en värmemätare i undercentralen. I några lägenheter har element bytts ut till större modeller. Så sent som 26 september var värmepumpsleverantören på plats för att gå igenom systemet och felsöka tidigare felkoder. Det resulterade i beslutet att en ny programvara ska installeras.

”När utomhustemperaturen börjar gå ner kommer entreprenören följa upp att önskade resultat uppnåtts”, skriver Magnus Petersson.

Det är ju golvet som har varit allra mest kallt i Joels lägenhet. Det har också varit problem med värme på sommaren. Den typen av problem beror ofta på att lägenheten inte är tillräckligt isolerad. Varför isolerar ni inte huset bättre?
”Huset är byggt via totalentreprenad, som nu åtgärdat det”, skriver Magnus Petersson.

Joels säng får inte plats med tjockare element

En åtgärd på totelentreprenören Rides att göra-lista återstår i Joels lägenhet: Att installera ett tjockare element. Joel Persson har meddelat att de gärna får installera ett större element, bara det inte är tjockare. Det föreslagna elementet skulle bygga ut 5,8 centimeter mer från väggen än det nuvarande. Det skulle innebära att Joels dagbädd, som fungerar både som säng och soffa, inte skulle få plats på längden. Den skulle inte heller rymmas någon annanstans i lägenheten, där kök, vardagsrum och sovrum är ett och samma rum. Om han ställde dagbädden vid den motstående väggen skulle den täcka för balkongdörren. På den enda andra tänkbara platsen, där han nu har sitt köksbord, skulle inte fryslådorna gå att öppna.

Annons
Tvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.
Dagbädden, som fungerar både som säng och soffa, står såpass nära elementet att den inte skulle få plats med ett flera centimeter tjockare element. I och med att madrassen är 120 centimeter bred skulle dagbädden inte heller få plats någon annanstans i lägenheten då.

Enligt Joel har inte elementet som ni vill byta ut varit hett när det varit kallt i lägenheten – behövs verkligen ett tjockare element om det befintliga inte används fullt ut? Skulle det inte i så fall gå att installera element som värmer upp bättre utan att göra lägenheten mer svårmöblerad?
”Enligt totalentreprenören är det denna åtgärd som behövs”, skriver Magnus Petersson.

Sveafastigheter har erbjudit sig att ersätta Joel för kostnaden för dagbädden, så att han kan köpa en ny, mindre säng. En kortare säng skulle kunna få plats där han har sängen nu. En smalare säng skulle få plats i hörnet där han nu har köksbordet (i dag är hans madrass 120 centimeter bred). Men Joel tycker att det skulle innebära en tydlig försämring av lägenhetens funktion, som i så fall borde ge en hyressänkning.

Kan kräva tillstånd

Fastighetsägare behöver tillstånd från hyresgästen eller hyresnämnden för att göra ”åtgärder som medför en inte oväsentlig ändring av en bostadslägenhet”. Sådant som ändrar bostadens area eller planlösning räknas alltid som väsentliga ändringar. I praktiken innebär ett tjockare element både mindre boarea och en ändrad planlösning för Joel Persson, men frågan är om det räknas som det i juridisk mening?

– Det är intressant. Man skulle inte tänka att sex centimeters skillnad på ett element skulle påverka planlösningen, men så som du beskriver det känns det som att det skulle kunna göra det. Här skulle man kunna hävda att det är en väsentlig ändring, eftersom han inte kommer att få plats med sin säng. Men det kommer att vara svårt att hitta något liknande rättsfall att jämföra det med, säger Niclas Sundell, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Halvkropps porträttfoto på Niclas Sundell, jurist, i denimblå skjorta och kortklippt cendréfärgat hår, i ett stort rum med ljusa bord och röda och svarta stolar i oskärpa bakom. Niclas Sundell säger att man kan argumentera för att det krävs tillstånd för att installera ett element som är så tjockt att ens säng inte får plats.
Niclas Sundell, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att man kan hävda att ett tjockare element är en väsentlig ändring av lägenheten om det gör att man inte får plats med sin säng. I så fall kräver åtgärden tillstånd av hyresgästen eller hyresnämnden.

Hyresvärden bedömer att det inte krävs tillstånd. Då är frågan: Kan hyresgästen bli vräkt om han vägrar dem låta sätta in ett tjockare element?
– Det kan man aldrig ge några garantier om. Men jag har väldigt svårt att tro det, eftersom det finns ett berättigat skäl till varför han nekar tillträde, säger Niclas Sundell.

Man kan själv vända sig till hyresnämnden

Han säger att det finns ytterligare en möjlighet för hyresgästen: att själv ansöka hos hyresnämnden om att hyresvärden ska förbjudas att byta ut elementet mot ett som är tjockare.

– Då får man i så fall skriva att det är bråttom att boka in ett sammanträde, i och med att man har fått ett krav från hyresvärden om att få tillträde till lägenheten, säger Niclas Sundell.

Han rekommenderar alla som är medlemmar i Hyresgästföreningen att först vända sig dit för rådgivning.

När Hem & Hyra frågar Sveafastigheter om Joel Persson behöver oroa sig för att få hyreskontraktet uppsagt svarar Magnus Petersson nej.

Det återstår att se om problemen i Joels lägenhet är lösta när höstkylan nu börjar krypa sig på. Enligt hyresnämndens beslut måste fastighetsägaren fixa temperaturen i hans lägenhet senast sista december i år.

Fakta: Så kallt får det vara
  • Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer kan det vara en ”olägenhet” (det vill säga dåligt) för människors hälsa att ha kallare än 18 grader i luften hemma, eller kallare än 16 grader på golvet.
  • För känsliga grupper, till exempel äldre, är riktvärdena i stället 20 grader i luften och 18 grader på golvet.
  • Läs mer här: Kallt hemma? Så hög temperatur har du rätt att ha i lägenheten
Fakta: SBB äger huset, Sveafastigheter är hyresvärd
  • Huset på Glimmervägen i Sätra i Gävle ägs formellt av SBB Gävle AB, men förvaltas av Sveafastigheter.
  • Sveafastigheter förvaltar omkring 14 500 lägenheter runtomkring i Sverige.
  • Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) köpte Sveafastigheter 2020. I år blev Sveafastigheter ett självständigt bolag, men SBB är fortfarande majoritetsägare.
  • Sveafastigheter ska börsnoteras inom kort, men max 49 procent av aktierna (ägarandelarna) i bolaget kommer då att finnas till försäljning.
Läs också Kall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hem Ingierdh fryser varje dag av kalldrag: "Det är sprickor i väggarna överallt" Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.