Johan hyrde ut via Airbnb – blev uppsagd utan förvarning: ”Jävligt obehagligt”
Det började med Ukrainska soldater som behövde vila upp sig. Sedan blev det journalister som bevakade Eurovision. Efter det fortsatte Johan Moritz att hyra ut några gånger varje år via Airbnb. För ett rum tog han 823 kronor per natt. Hyreshusets förra ägare hade gett grönt ljus till uthyrningen. Så beskriver Johan Moritz det. Han visste inte att han gjorde fel förrän han blev uppsagd, utan förvarning.
– Det var rena katastrofen för mig. Och obegripligt att hyresvärden inte lyfte luren och förklarade att det var fel. I stället blir jag bara vräkt. Det var jävligt obehagligt, säger Johan Moritz.
Hyresvärden, fastighetsägaren Willhem, delar inte Johan Moritz bild av hur uthyrningen i femrummaren har gått till. De menar att han har ägnat sig åt svartuthyrning, tillika till överhyra.
– Varje hyresgäst har ett eget ansvar att ta reda på vad som gäller innan man börjar hyra ut. På Airbnb:s sida för uthyrare framgår att man måste veta om man behöver tillstånd eller inte för att börja hyra ut. Det är svårt för oss att kommentera vad tidigare hyresvärd har godkänt, säger Madeleine Wetterström, kommunikationschef på Willhem.
Sedan en lagändring 2019 skickar Willhem inte ut några varningsbrev innan den här typen av fall.
Värden gick till hyresnämnden
När Johan Moritz inte godtog uppsägningen vände de sig till hyresnämnden, som Hem & Hyra tidigare har berättat. I sin ansökan jämförde Willhem uthyrningen med ”hotellverksamhet”. Att det rörde sig om enstaka nätter spelade ingen roll. De ville riva hyreskontraktet för femrummaren i centrala Malmö för gott.
Närmare sextio omdömen på Airbnb
I sin ansökan skrev värdens juridiska ombud att Johan Mortiz fått närmare sextio omdömen på uthyrningssajten Airbnb: ”Alla gäster kan inte heller förväntas skriva omdömen efter sin vistelse varför det är sannolikt att det i praktiken rör sig om ännu fler upplåtelser”. Willhem anklagade dessutom Johan Moritz för att ha tagit ut en överhyra, långt över den förhandlade hyran. Enligt värdens beräkningar borde rummet ha kostat 195 kronor per dygn i stället för 823 kronor. Vilket var ytterligare ett skäl för uppsägningen, som de såg det.
Men Johan Moritz håller fortfarande inte med.
– Det är bara dumheter att kalla det för hotellverksamhet. Det har rört sig om enstaka tillfällen. Jag har verkligen inte tjänat några stora pengar på det här, säger han.
Hittade ny bostad i sista stund
I samband med vräkningsbeskedet började Johan Moritz leta efter en ny lägenhet.
– Jag var så illa tvungen. Jag riskerade att hamna på gatan. Det var mycket oro och många sömnlösa nätter, säger Johan Moritz.
När fallet skulle avgöras i hyresnämnden hade han till slut lyckats hitta en ny lägenhet via den regionala bostadskön, en tvårummare i en annan del av Malmö. Därför slutade det med förlikning där han, med hjälp av Hyresgästföreningens jurist, lyckades förhandla fram en kortare uppsägningstid. I sista stund undvek han hemlöshet.
– Hade det inte varit för att jag fick en ny lägenhet hade jag hamnat på gatan, säger Johan Moritz.
Trots att det löste sig med en ny bostad är han besviken på Willhem och kritisk till värdens agerande. Med 29 000 lägenhet är Willhem en av landets största hyresvärdar. Ägare är statliga Sjunde AP-fonden.
– En statlig ägare borde i vart fall inte bete sig sämre än andra privata fastighetsägare, säger han.
Ångrar du att du hyrde ut rum vid Airbnb?
– Aldrig. Det handlar om enstaka tillfällen till folk som har behövt det.
Men hyresvärden Willhem försvarar uppsägningen.
– Vi arbetar aktivt för att motverka olovlig andrahandsuthyrning och uthyrning via Airbnb. Det handlar om att fler ska ha möjlighet att bo tryggt och kunna få ett förstahandskontrakt. Det är också en säkerhetsaspekt då grannar känner sig otrygga med okända människor i trapphusen, säger Madeleine Wetterström, kommunikationschef på Willhem.
Hem & Hyra har tidigare berättat om en kvinna i Lund som under sju års tid hyrde ut ett rum i sin lägenhet mer än 100 gånger. Hon tvingades flytta från lägenheten där hon bott i trettio år efter beslut i både hyresnämnd och hovrätt.
- Ska du hyra ut till en inneboende måste själv bo i lägenheten och vara skriven på adressen.
- Hyran måste vara skälig, annars kan du förlora hyreskontraktet bara på den grunden. Den inneboende ska betala en hyra som står i proportion till den del av lägenheten som han eller hon hyr.
- Du har rätt till att ha inneboende i din lägenhet. Men enstaka och inte självklart flera per månad.
- Känner du dig osäker? Prata med hyresvärden eller Hyresgästföreningen!