Johan slåss för sänkt hyra
Det var 2013 som huset på Sankt Knuts torg stod klart för inflyttning . Värden, HBS Property, kunde sätta de nya hyrorna utan förhandling med Hyresgästföreningen, eftersom den omfattande renoveringen gjorde att det nu var fråga om en så kallad inflyttningshyra eller förstagångshyra. Det blev mycket kraftiga höjningar. Bara två hyresgäster valde att flytta tillbaka. I dag är Johan Ström ensam kvar. Och han kämpar för att få till en hyressänkning.
– Jag är student så den nya hyran är kännbar. Men jag har inte riktigt haft något val. Värden var ju tvungen att erbjuda mig ett förstahandskontrakt, det var stort för mig. Då kämpar man gärna, säger han.
Tidigare betalade han 1 500 kronor i månaden för en etta. I dag betalar han 6 700 kronor i månaden för en tvåa på 43 kvadratmeter. Alldeles för mycket, menar Hyresgästföreningen.
På onsdagen träffades parterna i hyresnämnden. Kristin Persson, förhandlare på Hyresgästföreningen, argumenterade för en sänkning. Hon menar att hyran ligger en bra bit för högt om man ser till Malmömodellen och andra lägenheter med liknande standard i området.
– Och det är inte en tvåa med kök utan en tvåa med köksvägg, där köksväggen är en del av vardagsrummet, sa hon.
Mikael Wallenman från Fastighetsägarna Syd som representerar hyresvärden, gick inte med på någon sänkning. Hyran speglar bruksvärdet, var hans budskap.
– Min uppfattning är att standarden är väldigt hög. Och Malmömodellen är inte riktigt heltäckande, den omfattar inte alla situationer, som här när värden har gjort en stor rotrenovering med hiss, tvättstuga och gård.
Nu blir det i stället upp hyresnämnden att avgöra vad som är en rimlig hyra efter besiktning på plats.
Johan Ström hoppas på en sänkning. Han håller inte med om beskrivningen från Fastighetsägarna Syd – att han skulle bo i en lägenhet med ovanligt hög standard.
– Det är fint, men inget extravagant, säger han innan han skyndar vidare till studierna i Lund.