Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”

Göteborg Etagevåningen mitt i city var en högvinst, trots svartkontrakt och en hyra på 11 000 kronor. Johanna Rehn hade ju ingenstans att bo. Men hon hamnade i klorna på en värd som tyckte sig ha rätt att äta av hennes mat, strunta i att betala pengar han var skyldig henne och ta ut kraftig överhyra. Hon är en av många som drabbats av de dolda marknadshyrorna.
Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Etagevåningen i hyreshuset nära älven mitt i centrala Göteborg framstod till en början som ett kap. Visst, hyran var saftig: totalt 11 000 kronor i månaden, plus två månadshyror i deposition. Men Johanna Rehn, 26, behövde någonstans att bo nu när hon skulle plugga i stan.

I ett av alla bostadsforum på Facebook dök annonsen upp. Tjejen som bodde där letade ny lägenhetskompis.

Läs ocksåHan betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletareVad kostar en lägenhet för studenter?

– Det var typ 100 tjejer som hade svarat. Guldläge. Sekelskifteslägenhet vid Lilla Bommen, två etage med stuckaturer och högt i tak. Man kunde se havet om man stack ut huvudet genom fönstret.

Tvåvåningslägenheten låg i ett av stadens äldsta bostadskvarter, med storartad utsikt.
Utsikt över Göta älv från Johanna Rehns tidigare hemkvarter.

Först gick högvinsten till en annan tjej. Hon skulle senare berätta för Johanna att hon överraskat fick göra upp villkoren med en man som inte bodde i lägenheten – förstahandshyresgästen som hyrde ut svart.

– Han ljög och sa att hon var inneboende, berättar Johanna.

Läs ocksåBostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Kort därefter blev den andra halvan av lägenheten ledig. Johanna fick frågan och tackade ja.

– Då visste jag inte vad jag gav mig in i, konstaterar hon i dag.

Uppmanades att vara diskret

Johanna och hennes nya lägenhetskompis skrev varsitt kontrakt med mannen. Men det var inneboendeavtal, och enligt Johanna Rehn behöll mannen alla exemplar för sig själv. Redan före inflytt uppmanades hon att vara diskret.

– Jag kände till att vi inte fick folkbokföra oss där. Och jag förstod ju att det var ett svartkontrakt. I och med att vi betalade i kontanter, det säger ju en del. Men hon som bott där innan hade bott där i fem år och det hade fungerat. Det var en fin lägenhet, och jag behövde någonstans att bo.

Området där Johanna Rehn bodde hör till Göteborgs äldsta bostadskvarter och ligger mitt i stadskärnan.
Området där Johanna Rehn bodde hör till Göteborgs äldsta bostadskvarter och ligger mitt i stadskärnan.

Varje månad tog Johanna Rehn och hennes kompis ut 11 000 kronor ur bankomaten och la i ett kuvert i lägenheten. För Johannas del var det mer än hälften av hennes inkomst från CSN. Pengarna hämtades upp av mannen som gick in med egen nyckel. I kuvertet hamnade även ersättning för el och bredband. Tjejerna lärde sig snart att betala på kronan, mannen gav aldrig växel tillbaka.

Men han var hela tiden nojig för att bli avslöjad av den kommunala hyresvärden. Oron gick ut över tjejernas integritet och privatliv. När några hantverkare behövde komma in i lägenheten blev det direkt absurt.

Läs ocksåSvårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte""Att hitta de här personerna är inga enkla utredningar för oss. Man behöver titta på många detaljer för att överhuvudtaget kunna konstatera om någon har hyrt ut eller inte", säger Susanne Persson på Skatteverket.

Låtsades vara i sitt eget hem

Eftersom värden inte på några villkor fick fatta misstankar mot svartuthyrningen ville mannen själv vara på plats och öppna för värdens personal. Medan hantverkarna arbetade låtsades han vara i sitt eget hem.

Johanna och tjejen hon delade lägenhet med såg spåren först när de kom hem. Likt sagan om Guldlock och de tre björnarna hade mannen försett sig från deras kylskåp, och gjort sig hemmastadd i deras sovrum.

– Han bäddade våra sängar, åt vår mat, vek vår tvätt.

Johanna Rehn skakar misstroget på huvudet åt minnet.

– Det känns ju jätteintegritetskränkande. Det var väldigt, väldigt märkligt.

En känsla av missunnsamhet började gro: mannen, med ett samhällsbärande yrke, familj och egen villa vid havet, tjänade grova pengar på deras utsatthet. Han skulle inte få komma undan med det här.

– Alltså, vår levnadssituation, framför allt i slutet. Det är fruktansvärt att någon går in i ens hem. Rör grejer, och försöker manipulera det till att man är där på nåder. Fastän man betalar dubbel hyra!

– Jag tycker att det är så hemskt att det fungerar så. I en stad som Göteborg, där så många är på jakt efter bostad. Att man sitter och håller på en lägenhet som man inte behöver. Riktigt, riktigt dåligt. Det är verkligen att utnyttja människor.

Fick totalpanik

Något halvår senare började upplägget krackelera på allvar. Hyresvärden behövde komma in i lägenheten igen. Förstahandshyresgästen förbjöd tjejerna att släppa in någon innan han hann dit.

Men det var för sent. Personalen hade redan knackat på, och Johanna hade släppt in dem.

– Då fick han totalpanik, minns hon.

Mannen hade vid det laget blivit rejält orolig för att hyresvärden anade oråd. Han dök upp allt oftare, även när de båda tjejerna inte var hemma.

– Det eskalerade väldigt på slutet. Han åkte dit och drog ner persiennerna. Det var så vi visste att han hade varit där, att de var nere när man kom hem. Han började bete sig mer och mer konstigt.

Successivt insåg Johanna Rehn hur mycket mannen faktiskt tjänade på svartuthyrningen, som sannolikt pågått under många år. "Flera tusenlappar i månaden, rakt ner i hans ficka. Det är säkert miljoner som han har tjänat på det där."
Successivt insåg Johanna Rehn hur mycket mannen faktiskt tjänade på svartuthyrningen, som sannolikt pågått under många år. ”Flera tusenlappar i månaden, rakt ner i hans ficka. Det är säkert miljoner som han har tjänat på det där.”

I Johanna växte obehaget. Hon skrämdes av mannens oberäknelighet, hans besynnerliga krav och att han blev så arg. Sista tiden undvek hon att vara hemma.

– Han ville att vi bara skulle gå ut ur lägenheten tidig morgon och sen kväll. Och inte prata med grannar. Men det gjorde vi ganska ofta. Bland annat med henne som bodde intill, i en likadan lägenhet. Lånade mjöl och så.

Grannen avslöjade ockerhyran

Vid ett tillfälle berättade grannen att hon betalade 5 700 kronor för sin lägenhet. Det var alltså den verkliga hyran, den som förhandlats fram mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen enligt den så kallade bruksvärdesprincipen.

De båda tjejerna bestämde sig, det fick vara nog nu. Knappt ett år efter inflytt packade de sina saker och lämnade ifrån sig nycklarna. Sedan gick de till raka vägen till hyresnämnden, med hjälp av Hyresgästföreningen. En vän på universitetet hade tipsat om hur man skulle göra: Ockerhyra är knappast ett okänt fenomen i studentkretsar.

– Så vanligt! I princip alla jag känner har bott svart, konstaterar Johanna Rehn.

Tjejerna lärde sig snart att betala på kronan, eftersom de aldrig fick växel tillbaka.
Tjejerna lärde sig snart att betala på kronan, eftersom de aldrig fick växel tillbaka.

Hon är heller inte ensam om att ha tvingats betala långt över de förhandlade hyrorna för att få bo i andra hand. Hem & Hyras granskning visar att det är dubbelt så dyrt att bo i andra hand i storstan jämfört med ett vanligt kontrakt.

När sammanträdet i hyresnämnden närmade sig växte nervositeten över att tvingas konfrontera mannen de hyrt av.

– Vi var livrädda för att stå öga mot öga med honom.

”Han har säkert tjänat miljoner”

Men till deras stora lättnad dök han aldrig upp. I stället skickade han en advokat, som hävdade att de unga tjejernas stora, jämna kontantuttag hade gått till resor och shopping.

– Men om du tar ut samma summa varje månad, precis när det är dags att betala hyran, det gör man ju inte annars.

Hyresnämndens luttrade ledamöter lyssnade inte på det örat. De hade sett sådant här förr. Beslutet var enhälligt: ockervärden skulle betala tillbaka 21 418 kronor var till tjejerna. Han bråkade inte. Pengarna kom in på kontot nästan direkt.

Summan kompenserade inte hela ockerhyran. Å andra sidan var det pengar som Johanna Rehn aldrig räknat med att se igen. Därför kändes det som en upprättelse.

– Jag trodde i princip att man inte hade några rättigheter när man letar bostad. Men det har man ju.

Framför allt är hon glad att ha stoppat mannen som satt ockret i system.

– Han har haft lägenheten sedan 90-talet och betett sig så här. Vi var egentligen mest måna om att han inte skulle få bo kvar där, utan att lägenheten skulle gå till någon annan som stått i kö. Han tog ju inte lite extra heller, utan det dubbla. Flera tusenlappar i månaden, rakt ner i hans ficka. Det är säkert miljoner som han har tjänat på det där.

Fakta: Så kan du kräva tillbaka överhyra

Skyhög hyra i andra hand är inte ovanligt. Men den som betalat ockerhyra kan kräva pengar tillbaka – så här gör du.

Fakta: Så mycket får man ta ut i andrahandshyra

Om du hyr ut en hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen. Då får du ta ut den hyra du själv betalar, plus ett påslag för eventuella möbler (max 15 procent). Andrahandshyresgästen kan betala för el, internet och liknande – men tar du ut mer än så räknas det som överhyra. Om du tar ut överhyra, eller hyr ut utan hyresvärdens godkännande, så kan du bli uppsagd utan varning. Den som gör båda delarna riskerar att dömas till böter eller fängelse i upp till två år. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

För bostadsrätter gäller privatuthyrningslagen, eller lagen om uthyrning av egen bostad. Äger du en bostadsrätt får du ta ut en andrahandshyra som motsvarar driftskostnaden (avgift, el, internet, möbelslitage) och en uppskattad kapitalkostnad. Kapitalkostnaden är en schablon och avgörs inte av vad du egentligen betalar för bolånet, utan beräknas som en ”skälig” årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.

Läs också Yttrandefrihetsexpert kritisk till reaktionen från Uddevallahems vd: "Rent skräckexempel" Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.