Annons

Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: ”Känns som en häxjakt”

Malmö Johnny har under lång tid haft hyreskontrakt för två lägenheter. Han bor i den ena och hans bror i den andra. Motivet har varit att hjälpa brodern som har det tufft på bostadsmarknaden. Nu ska en domstol för fjärde gången pröva en uppsägning kopplad till bröderna.
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresstriden runt de två bröderna har pågått i åratal och berört flera hyresvärdar i två olika fastigheter. Fallet går att koka ner till två enkla frågor:

Måste man, i rollen som hyresgäst, vara skriven där man bor?

Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.

Hur mycket kan man hjälpa en anhörig som har det svårt på bostadsmarknaden?

Nu har frågorna ännu än gång hamnat på hyresnämndens bord.

Allt startade för fem år sedan då Johnnys dåvarande hyresvärd Akelius sade upp hans kontrakt. Bolaget hade upptäckt att han inte var folkbokförd i lägenheten på Almgården som han hade kontrakt för. Han hade istället adress i en annan som fanns på Bellevuegården i andra änden av Malmö.

Läs ocksåPopsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhetBilden är en split. Den vänstra bilden visar ett brevinkast. Den högra bilden visar en allmän gata i Spanien.

Höga krav – riskerade hemlöshet

Johnny har hela tiden varit öppen med bakgrunden till upplägget i kontakterna med domstolarna. Hans storebror är sjukpensionär med låg inkomst och svaga resurser. De höga trösklarna in till hyresmarknaden, bland annat i form av inkomstkrav, gör att han inte klarar sig på egen hand. För att lösa detta valde Johnny att hyra ut lägenheten på Bellevuegården i andra hand åt brodern samtidigt som han själv flyttade till Almgården.

– Ser jag någon som behöver hjälp så hjälper jag till. Jag hade gärna velat bli bemött på samma sätt själv men så här blir det, säger han.

Efter att ha kommit överens med Akelius i hyresnämnden fick han till slut ändå lov att bo kvar. Men fyra år senare upprepades allt. Då hade Heimstaden köpt huset och upptäckt att Johnny fortfarande var folkbokförd i lägenheten på Bellevuegården, där han alltså inte bodde. Värden menade att han inte behövde lägenheten på Almgården och han blev uppsagd igen. Hyresnämnden gav grönt ljus för att kasta ut honom men i Svea hovrätt tog det stopp genom en uppmärksammad dom. Hovrätten menade att en bra förklaring trumfar uppgifterna i folkbokföringsregistret, och att det sett till hyreslagen var fullt möjligt att bo på en plats och ha adress på en annan. Johnny kunde bo kvar trots att hans adress var fel, enligt domen.

Läs ocksåFörbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen

Blev uppsagd en tredje gång

Strax efter detta fick ägaren av lägenheten på Bellevuegården, Stena fastigheter, kännedom om dubbelkontrakten efter att ha läst hovrättens dom. I vintras blev Johnny, och därmed även hans storebror, uppsagd en tredje gång.

Annons

Stena sade upp Johnny - brodern riskerar hemlöshet

– Jag gör inte detta för att tjäna pengar och brorsan betalar vad det kostar. Så länge värden får in sina pengar så har jag svårt att förstå vad problemet är, säger Johnny.

– Jag vet inte hur man ska hantera situationen. Det känns som en häxjakt. Det här är den tredje hyresvärden som är på oss i samma ärende. Jag tänker på sympati, omtänksamhet och givmildhet. Vi ger sken av att bry oss om det i Sverige men när kommer till kritan är det inte så det fungerar.

Han ser ett problem med ett system där alla hyresgäster ska behandlas lika, även om alla i själva verket inte har samma resurser eller förmågor.

– Det blir rättvist ur ett dåligt perspektiv. Personer med god ekonomi berörs inte, säger Johnny.

”Folk tror att alla är stöpta i samma form”

Eftersom uthyrningen till brodern saknar ett formellt tillstånd från värden klassas den som svart och uppsägningen har nu lämnats över till hyresnämnden som ska fatta beslut. Stena anser att Johnny, som står på kontraktet, inte har behov av bostaden eftersom han bevisligen har en annan.

Stena fastigheter vill inte ge sig in i individuella värderingar av hyresgästers situationer eller motiv när det rör just olovliga andrahandsuthyrningar.

”Det vi kan diskutera när vi upptäcker en olovlig andrahandsuthyrning är förkortad uppsägningstid i de fall man önskar lämna lägenheten snabbt eller förlängd uppsägningstid i de fall man till exempel vill att den person som bor i lägenheten ska ha mer tid för att hitta någon annanstans att bo. Vi har inte möjlighet att förlika eller förhandla på andra sätt då vi inte vill värdera olika individers behov eller situationer”, skriver Stenas uthyrningschef Yvonne Montgomery af Ekenstam i ett mejl till Hem & Hyra.

Annons

Det blir nu fjärde gången som en domstol prövar en uppsägning mot Johnny. Han oroar sig för framtiden, brodern och risken för att han ska drabbas av hemlöshet.

– Folk tror att alla stöpta i samma form. Men vissa kan vara sjuka eller ha diagnoser. Vissa äger inte en smartphone och vet inte heller hur de fungerar. Min bror har inte förutsättningar eller kunskaper att söka egen lägenhet. Kan jag göra det åt honom? Nej. Det går inte, säger Johnny.

Nya skäl kan ge nya uppsägningar

Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och chef på hyresnämnden i Malmö, är inte involverad i målet men berättar att det finns andra exempel på hyrestvister i Skåne som har återkommit gång på gång i domstolen. Att i princip samma fråga kan hanteras av nämnden flera gånger.

– Det är inte vanligt men det förekommer och vi har haft några fall. Det kommer då och då. Det beror på att det är nya skäl eller nya varianter av skäl som läggs fram och då kan man pröva det en gång till. Vi tar inte ut någon avgift för att ansöka till hyresnämnden och det hade ju kunnat hejda detta. Man kan undra ibland om det är så genomtänkt när man gör en ny ansökan, säger hon.

Susanne Björkman Ragnarsson
Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och chef på nämnden i Malmö.

Enligt en generell beräkning landar notan för ett genomsnittligt mål i hyresnämnden på 3 500 kronor för skattebetalarna. Detta visar siffror från domstolsverket. I Svea hovrätt är motsvarande kostnad för att hantera ett mål 9 200 kronor.

Fotnot: Johnny heter i verkligheten något annat.

Fakta: Adresser och hyra ut i andra hand - detta gäller

Du ska vara skriven där du bor och med det räknas platsen där du oftast sover. Annars kan du begå ett folkbokföringsbrott. Hyresvärdar tolkar ofta en felaktig adress som att personen inte bor i lägenheten och ser det som ett tecken på en olovlig andrahandsuthyrning. För att hyra ut i andra hand måste du ha tillstånd från fastighetsägaren, eller hyresnämnden. För att få lov att hyra ut en lägenhet måste du ha det som kallas beaktansvärda skäl. Det kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden. Om du hyr ut i andra hand får du inte ta ut mer än 15 procent extra sett till förstahandshyran och då måste lägenheten vara möblerad.

Läs också Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.