Annons

Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns”

Malmö Han skaffade dubbla hyreskontrakt för att hjälpa sin bror som har svårt att få en egen bostad. Upplägget höll i flera år. Men nu kastas brodern ut efter beslut i hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg

Att vilja hjälpa en person som hotas av hemlöshet är inte skäl nog att ha två hyreskontrakt utan en otillåten svartuthyrning. Detta slår hyresnämnden i Malmö fast i ett nytt beslut.

– Detta är helt vansinnigt, säger Johnny som beslutet riktas mot.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fallet rör två bröder som Hem & Hyra har rapporterat om tidigare, Johnny och hans storebror. Sedan flera år tillbaka har Johnny två hyreskontrakt, på olika adresser och hos separata hyresvärdar. Anledningen är att hans storebror, som är sjukpensionär med låg inkomst och med svaga resurser, har svårt att på egen hand skaffa ett hyreskontrakt. I bakgrunden fanns en risk för att drabbas av hemlöshet.

Anledningen är bland annat de höga krav på inkomst som många värdar ställer på blivande hyresgäster. I Malmö kan det ibland handla om att man måste tjäna tre gånger så mycket som hyran för att få skriva kontrakt.

Ville rädda brodern från hemlöshet

För att hjälpa brodern lät Johnny, som har en bättre ekonomi och mer stabil situation, brodern flytta in som inneboende i en lägenhet som han själv stod på. En tid efter skaffade han själv ett nytt hyreskontrakt i ett annat bostadsområde och flyttade dit. Brodern bodde kvar i den gamla lägenheten.

– Jag gör inte detta för att tjäna pengar och brorsan betalar vad det kostar. Så länge värden får in sina pengar så har jag svårt att förstå vad problemet är, har Johnny tidigare berättat för Hem & Hyra.

Några år senare upptäckte en av hyresvärdarna upplägget. Brödernas bostadssituation har sedan dess varit föremål för flera uppsägningstvister. Johnny har vid två tillfällen blivit uppsagd på adressen där han bor på Almgården, motiverat med att han saknar behov av lägenheten eftersom han har ett annat kontrakt.

Annons
Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Ny uppsägning efter uppmärksammad dom

Enligt hyresnämndens tidigare beslut har han fått rätt mot värden och fått bo kvar. Men efter en uppmärksammad dom i Svea hovrätt hösten 2023 upptäckte värd nummer två Stena, där brodern bor på Bellevuegården, upplägget och sade upp det kontraktet.

”Det vi kan diskutera när vi upptäcker en olovlig andrahandsuthyrning är förkortad uppsägningstid i de fall man önskar lämna lägenheten snabbt eller förlängd uppsägningstid i de fall man till exempel vill att den person som bor i lägenheten ska ha mer tid för att hitta någon annanstans att bo. Vi har inte möjlighet att förlika eller förhandla på andra sätt då vi inte vill värdera olika individers behov eller situationer”, har Stena fastigheter tidigare kommenterat till Hem & Hyra.

Stena fastigheter äger huset - nu riskerar mannen hemlöshet

Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.

Nu har hyresnämnden kommit med sitt beslut i målet. Nämnden skriver att Johnnys försök att hjälpa brodern är en olovlig andrahandsuthyrning, en svartuthyrning i dagligt tal, och att han borde ha varit medveten om detta.

Nämnden menar vidare att han åsidosatt sina förpliktelser på ett ”mycket allvarligt sätt”. Och vidare: det finns inte några omständigheter som gör att han skulle få behålla de dubbla kontrakten.

Måste flytta efter årsskiftet

Enligt beslutet måste lägenheten på Bellevuegården, där alltså brodern bor idag, vara tömd till strax efter årsskiftet.

– Jag vet inte hur man ska gå till väga. När man har haft lägenheten i snart tjugo år och alltid betalat hyrorna i tid och det aldrig varit några problem eller diskussioner. Sen har de helt plötsligt fått för sig att ”nu ska han ut”. De kan säga att de inte vetat om detta tidigare, men det har ju gått bra ändå. Jag förstår inte problemet. Det är ett fiktivt problem. De har skapat ett problem som egentligen inte existerar, säger Johnny.

Vad gör ni nu?

Annons

– Jag vet inte. Jag vet inte vad jag ska göra. Alternativet är väl att åka ner till Stenas kontor med en sovsäck och checka in i receptionen eller något sådant.

Starkt kritisk mot systemet på bostadsmarknaden

Han är orolig för sin storebror och risken för hemlöshet. Men även starkt kritisk till hur människor med svaga resurser och svag ekonomi behandlas på svensk bostadsmarknad. Han anser att hyresvärdarna är allt för stelbenta i sina bedömningar.

– Klämtar det inga klockor? Är det ingen som ser det omoraliska i vad de håller på med?

Nu överväger Johnny att överklaga det nya beslutet till Svea hovrätt. Detta skulle i så fall bli den femte gången som en domstol granskar brödernas bostadssituation.

Fotnot: Johnny heter i verkligheten något annat.

Fakta: Hyra ut i andra hand – så säger lagen

För att hyra ut i andra hand tillfälligt måste du ha tillstånd från fastighetsägaren, eller hyresnämnden. För att få lov att hyra ut en lägenhet måste du ha det som kallas beaktansvärda skäl. Det kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden. Den som bryter mot regalerna riskerar att bli uppsagd.

Om du hyr ut i andra hand får du inte ta ut mer än 15 procent extra i hyra, sett till förstahandshyran, och då måste lägenheten som du hyr ut vara möblerad

Läs också Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.