Annons

Jonas hyrde ut via Airbnb för att klara hyran – nu kastas han ut

Malmö Människor världen över hyr ut boende till turister. Men lagarna kan skilja sig åt. Det blev Jonas Volmar från Haiti varse när han försökte rädda sin ekonomi. Värden kallar det hotellverksamhet och har rivit kontraktet. ”De borde ge mig en extra chans”, säger Jonas.
Jonas blev uppsagd när han hyrde ut genom Airbnb
Foto: Anders Paulsson

Jonas Volmar mötte kärleken i hemlandet Haiti. Det efterföljande äktenskapet tog honom till Sverige och landade i en lägenhet i centrala Malmö. Efter en skilsmässa några år senare blev han ensam kvar i hemmet, en tvåa på 61 kvadrat.

Eftersom han bara arbetade deltid fick han problem med att få ihop pengar till hela hyran. Lösningen blev att hyra ut vardagsrummet via Airbnb, samtidigt som han själv bodde kvar i lägenheten. En inneboendelösning enligt hans sätt att se.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Annars hade jag inte kunnat betala hyran och då hade de kastat ut mig av den anledningen, säger Jonas Volmar som arbetar inom restaurangbranschen.

Ett brev förändrade allt – Airbnb var inte ok

Sedan kom ett brev.

– Jag vet inte vad som hände men jag tror att det var någon av grannarna som tipsade hyresvärden om att jag hyrde ut via Airbnb. Jag kände inte till att det var otillåtet och såg massa andra annonser för uthyrning här omkring, säger han.

Läs ocksåOhållbara förklaringen: hyrde inte svart, matade bara fiskarnaPersonerna som dagligen vistades i mannens lägenhet var bara där för att mata fiskarna, menar han.

– I brevet förklarade de att de rev kontraktet direkt. Jag fattade inte hur de kunde ta ett sådant beslut eftersom jag hade bott här länge utan att skapa några problem.

Airbnb verkar enligt egen utsago i över 220 länder men i Jonas Volmars hemland Haiti fungerar bostadsmarknaden annorlunda än i Sverige, berättar han.

Läs ocksåAndrahandshyresgäst länsade lägenhet på möbler - därför döms hon inte för stöldEn tvådelad bild. Den ena halvan visa ett skåp, den andra utdrag av skickade sms med meddelande som "Snälla mina möbler", "Snälla ring mig" och "tillbaka mina möbler".

– Så länge som man respekterar reglerna i övrigt i huset kan man hyra ut som man vill.

Värden gillar inte ”hotellverksamhet” i hyreshus

Tensor fastigheter som äger huset i Malmö menar att uthyrningen av lägenheten mer liknar en hotellverksamhet, i syfte att tjäna pengar, än ett inneboendeförhållande. Därför är kontraktet uppsagt och tvisten överlämnad till hyresnämnden. Bolaget har samlat dokumentation från Airbnb:s sajt och använder som bevis inför domstolen. Att så många som 78 personer har lämnat omdömen över två års tid tolkades som att uthyrningen varit omfattande.

Annons

”Alla kanske inte lämnar ett omdöme så risken att det är fler uthyrningar är ganska stor”, skriver bolaget i sin ansökan till hyresnämnden.

Jonas Volmar uppger att han slutade hyra ut så fort han blev kontaktad av värden, men det räcker inte för värden i detta fall.

Varför kan då inte en hyresgäst som blivit tillsagd och slutat använda sig av Airbnb bo kvar?

– Vi anser att en hyresgäst i sådana fall har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst, i enlighet med hyreslagen, i så hög grad att hyresavtalet inte borde få löpa vidare, säger Caroline Jensen, bostadsuthyrningsansvarig på Tensor Fastigheter.

När det gäller definitionen av hotellverksamhet handlar mycket om möjligheten att tjäna extra pengar på lägenheten genom många korta uthyrningar.

– Ändamålet när man hyr en lägenhet är att lägenheten ska tjäna som hyresgästens hem och bostad. Detsamma vid andrahandsuthyrningar och inneboende. I de fall där det är tal om kortare perioder och fler perioder per månad faller inte detta under definitionen inneboende. En inneboende är en person som hyr en del av en lägenhet under en längre tid, till skillnad från en gäst som endast vistas där tillfälligt, vilket kan liknas med hotellverksamhet, säger Caroline Jensen. 

Lätt att kartlägga uthyrning via Airbnb

Bilder, annonser och omdömen på sajter används flitigt av hyresvärdar som vill kasta ut hyresgäster som de menar bryter mot reglerna. Det kan handla om anklagelser som rör ”hotellverksamhet” men även om ren svartuthyrning då förstahandshyresgästen inte längre bor kvar. Information från vissa av uthyrningssajterna ligger öppet på nätet och kan lätt samlas ihop av bolagens utredare för att måla upp en bild av vad som har pågått.

Jonas Volmar visste att det krävs tillstånd för att hyra ut hela lägenheten i andra hand men inte det som gäller Airbnb när man bor kvar. Han tror att många utlänningar som flyttar till Sverige, av jobb- eller av familjeskäl, inte känner till hur hyreslagarna fungerar. Det finns en risk att de använder sig av tjänster som Airbnb utan att vara medvetna om att det ofta inte uppskattas av fastighetsägarna.

Annons

– Jag tror inte att folk som kommer från andra länder känner till detta. Det gör inte ens alla svenskar och det är många som hyr ut. När jag förklarade för folk jag känner vad som hade hänt blev många förvånade, ”Menar du allvar?”. Utlänningar känner nog bara till detta om de är sådana som läser nyheter och tar del av information från myndigheter.

”Jag känner inte att jag kan kämpa mot”

Nu är han kallad till nämnden i Malmö för att bemöta flyttkravet, men inte säker på att han orkar ta strid.

– Det är inte rätt men det är ett privat bolag och jag känner inte att jag kan kämpa mot. Om de vill göra på det här sättet så kommer de att göra det. Jag kommer fortfarande behöva någonstans att bo men jag ska försöka lösa det.

Jonas Volmar hyrde ut genom Airbnb
Jonas Volmar

Han oroar sig för de svenska bostadsköerna som kan innebära åratal av väntan. I hans hemland ser processen runt att söka lägenhet väldigt annorlunda ut jämfört med i Sverige.

– Vanligtvis hittar man en skylt utanför ett hus som berättar att det finns tillgängliga rum eller lägenheter. Man knackar på och så kanske man får hyra. Man kan även höra reklam på radio från fastighetsägare som erbjuder lediga lägenheter, säger han.

Flera hyresbråk kopplade till Airbnb

Jonas Volmar är långt ifrån ensam. Hem & Hyra har genom åren rapporterat om mängder av hyrestvister kopplat till just Airbnb. Det kan leda till en förlorad lägenhet, men även värre. I Göteborg avgörs ett unikt fall där en man riskerar fängelse kopplat till storskalig uthyrning genom Airbnb och misstänkt ekonomisk brottslighet.

I Malmö väntar en av det kommunala bostadsbolaget MKB:s hyresgäster på besked om han ska få bo kvar. MKB har lämnat in bevisning till domstol som ska visa att mannen var klassad som en ”gästfavorit” på uthyrningssajten. Detta är ett begrepp som innebär att minst fem gäster lämnat recensioner och att omdömena varit goda. Termen ska fungera som en vägledning för framtida turister som är på jakt efter ett bra boende via Airbnb. Nu vänder fastighetsägaren i stället detta mot 34-åringen.

– Just när det gäller hotellverksamheten borde det vara pengarna som är incitamentet och kanske man tror att man inte blir påkommen, har MKB:s bosociala chef Eva Rosengren tidigare kommenterat till Hem & Hyra.

Fakta: Hyra ut med Airbnb – så funkar det

Airbnb och pengar.

Som hyresgäst får du ha inneboende utan att söka tillstånd. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster kan vara mer oklart. En allt för omfattande uthyrning kan klassas som hotellverksamhet i syfte att tjäna pengar och leda till uppsägning. Det kan till exempel motiveras med att verksamheten leder till spring i trappen och olägenheter för övriga boende.

För att hyra ut hela lägenheten krävs alltid tillstånd av ägaren, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder. Den som hyr ut hela bostaden genom Airnbnb utan tillstånd kan komma att anklagas för svartuthyrning, olovlig andrahandsuthyrning, och kastas ut.

Reglerna på hyresmarknaden slår även fast vad som gäller vid godkända andrahandsuthyrningar:

En andrahandshyra får inte vara för hög utan max innebära ett påslag på 15 procent sett till vad som står i förstahandskontraktet. Detta om lägenheten är möblerad. Den som tar ut mer kan tvingas betala tillbaka pengar eller i värsta fall dömas för brott om uthyrningen även varit svart.

Läs också Hyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstret Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.