Annons

Jonna bor billigast

Nyheter I Eskilstuna finns Sveriges billigaste studentettor. Här bor du upp till fyra gånger billigare än i Stockholms innerstad.

På en stol i 50-talsköket mitt i Eskilstuna sitter sjuksköterskestudenten Jonna Lindgren.

Runt bordet hade en normalstor familj fått plats utan att konkurrera om utrymme för armbågarna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Skåpen sväljer med god marginal hennes samlade uppsättning serviser och köksredskap.

Det är gott om plats. Ibland nästan tomt, medger hon.

– När man står i det här jättestora köket och lagar mat bara åt sig själv kan det kännas lite konstigt. Det finns absolut utrymme för fler.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Här i stadsdelen Fröslunda bor man som student mer prisvärt än någon annanstans i landet, visar Hem & Hyras genomgång.

För sin studentetta på 41 kvadrat betalar Jonna blott 2 700 kronor i månaden – tio månader om året.

Räknat per kvadratmeter och år kommer hon undan fyra gånger billigare än studenterna i Skrapan på Södermalm i Stockholm.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– De två hyresfria månaderna under sommaren är toppen. Man slipper stressen över att behöva jobba vid sidan om och kan fokusera på studierna.

En drygt 20 minuters promenad längsmed Eskilstunaån tar henne till plugget.

Någon bostadskö existerar inte för studenter i Eskilstuna. Kommunen garanterar samtliga som antagits till en utbildning på Mälardalens högskola tak över huvudet utan längre väntetid.

För Jonna gick den processen blixtsnabbt. Hon lämnade en intresseanmälan och erbjöds nästan genast sin nuvarande lägenhet.

– Men jag hade nog tur. Andra kompisar här i stan betalar en tusenlapp mer för att bo på 22 kvadrat i studentkorridor.

Även totalt sett är Eskilstuna en av landets mest prisvärda orter för studentboende.

Jämfört med en genomsnittlig studentetta i landets två största – och dyraste – städer betalar den som pluggar i Eskilstuna 50 procent mindre för sin bostad, enligt Hem & Hyras uträkning.

Annons

I Jonna Lindgrens bostadsområde pressas hyrorna ytterligare av att studentettorna har en hyresrabatt på cirka en femtedel jämfört med ordinarie lägenheter.

– Det låter nästan konstigt att man som hyresvärd vill vara billigast i Sverige. Men vi sätter ett värde i att göra det attraktivt för studenter att flytta hit, säger Thomas Hopkins, ägare av fastighetsbolaget Pagoden:

Mälardalens högskola placerar sig i mittenskiktet bland landets lärosäten i popularitet, visar färsk statistik från Universitets- och högskolerådet.

Att de låga hyrorna skulle ha med bristande efterfrågan att göra tillbakavisar Thomas Hopkins bestämt.

– Trycket är inte lågt. Vi har snarare problem att uppfylla bostadsgarantin som utlovat. Det här gör vi för att hjälpa en grupp som behöver kunna bo billigt.]

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Gyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.