Annons

Jörgen vann hyresstriden mot värden

Simrishamn Jörgen Perssons hyresvärd ville höja hyran med 25 procent. Fallet gick hela vägen upp i Svea hovrätt och slutade med en mindre hyreshöjning.
Foto: Anders Paulsson
Hyresgästföreningen rådde Jörgen Persson i Skillinge att fortsätta betala den gamla hyran. Då vände sig hyresvärden till hyresnämnden.

Jörgen Persson tittar igenom posten vid köksbordet hemma i hyrestrean i Skillinge, katten Putte stryker sig kring hans ben och jamar efter mat. Radion står på. När Jörgen Perssons hyresvärd för drygt ett år sedan bestämde sig för att höja hyran med 1 000 kronor i månaden på ett bräde tänkte han: aldrig i livet.
– Det var som att få ett slag i ansiktet, säger Jörgen.

Jörgen ringde Hyresgästföreningen som rådde honom att fortsätta betala den gamla hyran. Hyresvärden vände sig då till hyresnämnden för att få igenom sitt krav.
– Det bekom mig inte att möta hyresvärden i nämnden. Jag säger vad jag tänker och tycker. Men hela processen har varit tung. Särskilt osäkerheten innan jag visste vad jag skulle göra, säger Jörgen.

Läs ocksåFör ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontraktMan i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.

Både Jörgen och hans granne, som också stod inför en rejäl höjning, var beredda på att gå med på en förlikning och en höjning på ett par hundralappar, men hyresvärden sade nej. Efter en besiktning på plats kom nämndens beslut. Höjningen blev 82 kronor i månaden, i stället för 1 000 kronor. Både hans och grannens lägenhet hade en standard från 1980-talet och hyresläget på orten låg inte högre än vad de redan betalade, konstaterade hyresnämnden.

Men lättnaden blev inte långvarig. Hyresvärden överklagade beslutet till Svea hovrätt.
– Det är klart att jag var rädd att hon skulle få rätt, säger Jörgen.

Annons
Fallet med Jörgen Perssons hyra gick ända till Svea hovrätt. Men han fick rätt. I stället för en hyreshöjning på 1 000 kronor höjdes hyran med 82 kronor i månaden.
Fallet med Jörgen Perssons hyra gick ända till Svea hovrätt. Men han fick rätt. I stället för en hyreshöjning på 1 000 kronor höjdes hyran med 82 kronor i månaden.

Han står lutad mot köksbänken. Inredningen är i original och underhållet är sparsamt, menar han. Fönstren är tätade med dubbla lister för att stå emot de bistra höststormarna och ändå är det kallt i lägenheten.
– Att hon ville höja hyran utan att renovera förstod jag inte, säger Jörgen.

Efter en lång väntan kom i somras beskedet från Svea hovrätt. Rätten avslog ansökan och därmed gäller beslutet från hyresnämnden.
– Det var en fruktansvärd lättnad. Jag tycker att en hyresvärd ska bry sig om sina hyresgäster, inte bete sig så här, säger Jörgen.

Hyresgästföreningen företrädde Jörgen och hans granne i nämnden.
– Hyresvärdens yrkande var orimligt högt vilket också nämnden menade. Nu fick hyresgästerna en höjning som är jämförbar med det generella påslaget i kommunen så jag är nöjd, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Fastighetsägare är en mindre privat hyresvärd på orten.
– Vi ansåg att den yrkade hyresnivån i förhållande till likvärdiga lägenheter på orten var korrekt men uppenbarligen har hyresnämnden gjort en annan bedömning och den får vi följa, säger hyresvärden.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler
Fakta: Så funkar det

• Din hyresvärd kan inte höja hyran hur som helst. Finns det en så kallad förhandlingsordning ska hyran förhandlas med Hyresgästföreningen.

• Saknas en förhandlingsordning i ditt hus kan du ändå säga nej till en högre hyra och då får värden vända sig till hyresnämnden.

Läs också Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.