Jubel över miljarder till nya hyresrätter
Under tisdagen satte en och annan svensk kaffet i vrångstrupen. Då släppte regeringen en politisk bomb: man vill kraftigt begränsa rotavdraget och använda pengarna till att bygga hyresrätter. I dagsläget kan innehavaren av en villa eller bostadsrätt dra av 50 procent av sina hantverkarkostader. Från årsskiftet får man enligt regeringens förslag nöja sig med 30 procent.
I dag avslöjade de fyra partitopparna skälet till bantningen. Pengarna ska gå till byggandet av hyresrätter och studentbostäder i kommuner med bostadsbrist. Totalt räknar regeringen med att kunna dela ut 3,2 miljarder kronor per år i stöd till byggprojekt. Det motsvarar ungefär 15 000 lägenheter årligen.
Stödet kommer att vara anpassat till kostnadsläget i olika regioner och vara särskilt högt för små lägenheter, upp till 35 kvadratmeter. Energieffektivitet, rimliga hyror och en öppen förmedling kommer att vara förutsättningar för att få stöd.
Några planer på att jämna ut de skattemässiga orättvisorna genom ett särskilt rotavdrag för hyresrätter finns däremot inte, berättar statsminister Stefan Löfven (S) för Hem & Hyra.
– Nej, det finns inga sådana planer, nej. Det här är ett viktigt första steg för hyresrättssektorn. Att vi bygger ut, och inte minst att vi bygger med en begränsning av hyresnivån.
Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder tar emot planerna på en bostadsreform med stor glädje.
– Det här är ett jätteviktigt steg i rätt riktning och en seger för oss i Hyresgästföreningen, som i flera år har drivit på om bland annat investeringsstöd för hyresrätter. Äntligen släpper handlingsförlamningen i bostadspolitiken, säger hon till Hem & Hyra.
Särskilt glad är hon över att regeringen trycker på om en bättre samverkan mellan staten och kommunerna, och att ombyggnation av hyresrätter kan få särskilt stöd.
– Jag möter jättemånga som lever i områden som ska byggas om och tvingas flytta på grund av renoveringar. Det här är starten för likvärdiga, rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna.
Att även många hyresgäster nyttjar rotavdraget för till exempel fritidshus och därmed drabbas av de försämrade villkoren hoppas hon inte ska upplevas som ett problem.
– Jag tror på människors solidaritet. I dag tvingas ungdomar tillbringa sin första tid som vuxna med att sova på soffor eller flytta hem till mamma och pappa. Att få till nybyggnationerna påverkar hela välfärden i samhället, säger hon.
Även bostadsrörelsen HSB välkomnar bostadsreformen – även om den tycker att regeringen kunde ha spänt musklerna ytterligare.
– Det är bra att regeringen äntligen gör bostadspolitiska satsningar. Men med tanke på de utmaningar vi står inför borde regeringens grepp vara större och bredare. Bostadspolitiken fortsätter att vara ett lapptäcke, säger förbundsordförande Anders Lago.
Fastighetsägarna Sverige ger i sin tur regeringens planer tummen ner. De föreslår i stället satsningar på utbyggd infrastruktur samt åtgärder för att öka rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet.
– Behovet av investeringar för fler bostäder är stort. Vi avråder dock bestämt från att återinföra subventioner som inte efterfrågas av dem som förväntas bygga bostäderna, säger vd Reinhold Lennebo.
Han påpekar att nybyggda lägenheter alltid är dyrare än att utnyttja bostadsytor som redan finns.
– Att tro att man löser problem som byggts upp under decennier genom att bara skjuta till skattemedel för att bygga fler bostäder är naivt.
Hos Byggnads – medlemsförbundet för dem som ska bygga bostäderna – är dock stödet för den planerade reformen totalt. Ordförande Johan Lindholm beskriver initiativet som ett prov på politiskt mod.
– Vi kan inte överlåta bostadspolitiken till marknaden samtidigt som våra ungdomar inte kan flytta hemifrån och skapa sig ett eget liv. Jag tror att de flesta hellre ser att våra ungdomar har någonstans att bo än att vi lägger ytterligare skattepengar på fler villor med bubbelbadkar och trädäck.
Gustav Fridolin. utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet, poängterar att det krävs ett gemensamt ansvar för att dagens unga vuxna ska få bostad – och då krävs inte sällan personliga uppoffringar.
– För dem som verkligen behöver lägenhet i dag fungerar inte enbart marknadsmekanismerna. Jag är ganska övertygad om att svenskarna inser att man lika gärna kan få en bättre villa genom att låta tonåringen flytta ut ur källaren som att man får avdrag för att renovera köket.
Subventionspaketet kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 men ska gälla för nybyggnation som påbörjas från och med i dag, den 25 mars 2015.
I ett senare skede räknar regeringen med att avsätta ytterligare 3,5 miljarder i kommunalt stöd för ökat bostadsbyggande, energieffektivisering av miljonprogrammet samt stöd till äldrebostäder. Satsningen är alltså på totalt 6,7 miljarder kronor.
För att vara berättigad investeringsstimulans krävs:
Riktvärden för hyror i hyresbostäder som byggts med stödet
En överkomlig hyra i 15 år
Låg energianvändning
Lägenhetsfördelning
Förmedling via den kommunala bostadsförmedlingen eller i samarbete med kommunen
Företagen ska medverka till praktisk arbetsmarknadsutbildning