Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: ”Ren hämnd”
”Tack för att du tog hand om den dyrbara mattan i mitt sovrum.”
När mannen i 35-årsåldern flyttade ifrån lägenheten på Södermalm i Stockholm fick han ett vänligt mejl från den jämnåriga förstahandshyresgästen.
Hon tackade mannen – en ingenjör som kommit till Sverige för att arbeta – för att han hade tagit så bra hand om lägenheten. Hon hade varit lite orolig för att hennes matta skulle bli förstörd, skrev kvinnan.
Det enda hon anmärkte på var skador på ett bord och en blomma, vilket gjorde att hon drog av 1129 kronor på depositionen. Något hyresgästen accepterade.
Men snart skulle tonen bli en annan.
Betalde för mycket i hyra
Andrahandshyresgästen – som hade bott i tvåan på Södermalm i drygt 16 månader fram till januari 2022 – bestämde sig för att kräva tillbaka överhyra. Den förhandlade hyran för lägenheten låg på 8 241 kronor i månaden. Men andrahandshyresgästen hade betalat mellan 10 500 och 11 988 kronor varje månad till kvinnan som hade förstahandskontraktet.
När kvinnan – som själv är jurist – fick reda på att mannen tänkte kräva tillbaka pengar meddelade hon i sin tur att hon tänkte stämma honom.
”Mattan plötsligt förstörd”
”Du är mer än välkommen att upptäcka själv hur vårt juridiska system fungerar. (Som du troligtvis vet och minns, så är jag jurist.)” skrev hon på engelska till mannen.
Hon hävdade att mannen hade förstört saker i lägenheten värda drygt 60 000 kronor. Bland annat handlade det om mattan i sovrummet, som var inköpt för 30 000 kronor, enligt kvinnan.
Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, var mannens ombud i Stockholms tingsrätt:
– Nu var mattan plötsligt förstörd. Och han skulle ha förstört en massa saker i lägenheten, enligt henne. Hon skrev även att hon hade en jättebra rättsskyddsförsäkring som täckte alla hennes rättegångskostnader, och det hade inte han. Han kom från ett annat land och hade inte samma rättsliga skydd.
Hur tolkar du det, att hon plötsligt ändrade sig?
– Jag tolkar det som en ren hämnd, för att han krävde oskälig andrahandshyra. Och som ett hot mot honom, att hon tänkte stämma honom om han gick vidare med kravet på oskälig andrahandshyra, säger Roland Sjölin.
Men andrahandshyresgästen valde ändå att gå vidare med ärendet, och fick rätt i hyresnämnden. Kvinnan tvingades betala tillbaka 29 040 kronor som hon hade tagit för mycket i hyra. Efter det gick kvinnan vidare med sin stämning i Stockholms tingsrätt.
Listade 20-30 saker
Totalt listade kvinnan runt 20-30 saker i lägenheten som hon ville ha ersättning för. Det handlade om alltifrån skador på matbordet och dess fyra stolar, till porslin som fått repor, sittpuffar som försvunnit, konstgjorda blommor som stått utomhus och blivit förstörda samt två skåp i badrummet som fått vattenskador.
– Men hon kunde inte presentera några kvitton, och det mesta är bara svepande påståenden och feltolkningar av hyresnämndens protokoll. Han säger att han inte förstört de här sakerna. Och jag tror på honom, säger ombudet Roland Sjölin.
Roland Sjölin menar tvärtom att hyresgästen varit ordningsam och tagit väl hand om lägenheten.
– Han är väldigt skötsam som person, och är väldigt noggrann. När något vinglas gick sönder i disken köpte han ett nytt likvärdigt.
Jurist hävdade extrem situation
Kvinnan menade i rätten att andrahandshyresgästen hade dolt skadorna i lägenheten i samband med utflytt. Själv hävdar hon att hon hade en extrem situation på sin arbetsplats, vilket gjorde att hon inte hade möjlighet att upptäcka skadorna tidigare.
Kvinnan uppgav att inventarierna var i toppskick när hennes andrahandshyresgäst flyttade in. För att bevisa det skickade hon in annonsbilder till Stockholms tingsrätt, tillsammans med bilder på skador och slitage på olika möbler och saker som hon sa var tagna efter att mannen flyttat.
”Hennes skador var långt överstigande de ca 30 000 kronor hon tagit ut extra i hyra – vilket motparten kände väl till,” skrev kvinnans ombud till rätten.
”Otroligt lättad”
Men annonsbilderna var för suddiga och tagna på ett visst avstånd, och räcker inte för att styrka att lägenheten var i toppskick vid inflytt, enligt Stockholms tingsrätt. Kvinnan kan heller inte styrka att andrahandshyresgästen orsakar någon skada på lägenheterna och inventarierna, eller att vissa saker försvunnit under hyrestiden, enligt rätten.
Kvinnan måste nu betala sin andrahandshyresgästs rättegångskostnader, på totalt 268 945 kronor, samt sina egna rättegångskostnader.
Hur reagerade andrahandshyresgästen på domen?
– Han är jätteglad och otroligt lättad. Eftersom han saknade rättsskydd riskerade han att få betala rättegångskostnaderna ur egen ficka, plus de 60 000 kronorna. Så han riskerade 300 000 kronor. Men han vågade stå upp. Han är en person som tycker att rätt ska vara rätt. För honom var det självklart att bestrida detta, säger Roland Sjölin på Hyresgästföreningen.
Hem & Hyra har sökt kvinnans ombud som inte har velat kommentera domen. Beslutet har överklagats till hovrätten.