Jurist vräktes från lyxvåning – får flytta in igen efter unik dom
Svenska bostäders kontrakt med den 50-åriga, kvinnliga juristen på Karlaplan, Östermalm i Stockholm räknar sig så långt tillbaks som sommaren 2013. Men det var först några år senare som det allmännyttiga bostadsbolaget gjords sig uppmärksammat på att något inte stod rätt till när hon fick byta till sig lägenheten på sex rum och kök och cirka 205 kvm mot en trea på runt 80 kvadratmeter på Rimbogatan.
Ärendet gick först till hyresnämnden – där fick juristen rätt, det kunde inte anses bevisat att hon lämnat vilseledande uppgifter.
Men beslutet överklagades till Hovrätten och där konstaterades att det verkligen var fråga om en bluff. Det fanns ingen hyreslägenhet på i Rimbogatan som juristen hyrt och därmed var bytet till paradvåningen på Karlaplan inte möjligt att genomföra. Det bevisades bland annat av att hon inte riktigt kom ihåg hur lägenheten på Rimbogatan såg ut.
Många besvärande detaljer senare därtill, som hovrätten tyckte att en jurist faktiskt borde ha haft koll på, ledde till beslutet till att hon tvingades flytta genast efter att domen meddelats i slutet av februari 2018.
Men ärendet slutade inte där utan tog en unik vändning i en ny tvist som Stockholms tingsrätt nyligen meddelat dom i. Nu är det juristens make som hävdar att han har behov av att bo kvar i lägenheten. Han säger att han faktiskt inte haft någon aning om att hans fru kommit åt kontraktet på ett otillåtet sätt.
Den argumentationen avser en lagstiftning som är tänkt att ge skydd till hyresgästens maka/make och sambo som riskerar att förlora sin bostad om hyresgästen säger upp hyresavtalet eller av annan anledning inte har rätt till förlängning av avtalet. Svenska Bostäder gör i målet gällande att hyresavtalet inte kan tas över av maken enligt den lagstiftningen eftersom det inte längre finns ett giltigt hyresavtal. Juristens hyresavtal blev ogiltigt på grund av ett svek mot Svenska Bostäder då hon lämnade oriktiga uppgifter vid bytet. Det strider också mot tro och heder att åberopa hyresavtalet, enligt Svenska Bostäder.
Hem & Hyra har talat med flera jurister som säger att domen är ojämförlig med tidigare domar i samma typ av ärenden. Närmast helt unik, och kanske problematisk för framtiden om den står sig efter det överklagande som nu kommer att ske till hovrätten. Det finns fler ärenden som skulle kunna prövas på samma sätt om en eventuell sambo eller make gör anspråk på kontraktet av likartade skäl.
Gunilla von Beetzen är ett av Svenska Bostäders ombud i det aktuella ärendet och hon vill inte dra för långtgående slutsatser av tingsrättens doms betydelse. Men att den är unik: Ja.
– Det finns ingen praxis om detta. Det är troligen det första ärendet som prövas där avtalslagens regler åberopas. Vi har inte kunnat hitta en tidigare prövning av detta, säger hon.
– Att avtalet har varit ogiltigt på grund av svek och att det strider mot tro och heder att åberopa domen har tingsrätten kommit fram till. Men att skyddsreglerna i hyreslagen tar över – det har man också kommit fram till. Svenska Bostäder vänder sig mot att skyddsbehovet för maken väger över, säger Gunilla von Beetzen.