Annons

Juristen om bulvankontrakt – så gör du för att undvika fällorna

Växjö Hyr man i andrahand kan man vara utsatt för en bulvanuthyrning, en hyreskonstruktion gjord för att till exempel gå runt besittningsrätten, eller sätta en för hög oskälig hyra. Jurist Roger Höög varnar för fällorna att se upp med.
Bildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.
Foto: Kajsa Lind, Gry Ellebjerg
Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om fällorna med bulvankontrakt.

Eva Bergqvist trodde att hon skulle få hyra i förstahand, men skrev på ett andrahandskontrakt. Efter mycket strul och en till synes märklig hyreskonstruktion där fastighetsägaren hyr ut via sina barn, så valde hon att flytta. Eva kände sig för sårbar i situationen och vågade aldrig bråka för mycket, med risk att förlora sitt hyreskontrakt.

Besittningsrätten kan påverkas

Hyreskonstruktionen skulle kunna röra sig om ett så kallat bulvankontrakt, där fastighetsägaren hyr ut förstahandskontrakt till någon med ett personligt förhållande till ägaren. Denna person hyr sedan ut i andrahand till en hyresgäst. Upplägget görs för att antingen kunna lägga på en oskäligt hög hyra eller kringgå besittningsrätten.

Det är inte säkert i Evas fall att det rör sig om ett bulvankontrakt. Att dessutom bevisa att så är fallet är ofta svårt menar Roger Höög, förbundsjurist hos Hyresgästföreningen.

Dels måste man bevisa att det finns en intressegemenskap mellan fastighetsägaren och förstahandshyresgästen. Dels ska man bevisa att de har gjort den här konstruktionen för att komma runt ett skyddsvärt intresse, så som besittningsrätt eller skälig hyra.

Men det man kan se är att det finns några avgöranden som gått vidare till högsta domstolen, framförallt ett nyligen som har ökat möjligheterna för oss att driva de här typerna av ärenden, säger han.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Är det lagligt med bulvanuthyrning

–  Det är inte straffbart, men däremot om ett bulvanförhållande bevisas så har hyresgäster samma rätt som förstahandshyresgästen har till fastighetsägaren, så man får ett förstahandskontrakt i praktiken. Har man betalat för hög hyra kan det bli tal om en process för att kräva pengarna tillbaka.

Annons

Får man misstanken att man sitter med ett bulvankontrakt så råder Roger Höög att vända sig till Hyresgästföreningen om man är medlem, för att få expertishjälp. En bedömning bör göras om det är värt att gå vidare med eller inte. Notan kan nämligen bli hög. Även om varningsflagg dyker upp så måste det i sig inte betyda att det är ett bulvanförhållande.

En juridisk process kan vara svår och kostsamt. Gör man en felbedömning och tar process om det så kan man få stå för rättegångskostnaderna. Därför är det bra att vara i kontakt med en expert som kan hjälpa en så man vet när man ska ta en process eller inte.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Undvika fällorna

–  Det bästa förstås är att inte hyra i andrahand, men det gör många för att vi har en bostadsbrist. Som enskild är det svårt att göra något åt den saken, det är en politisk fråga.

Men det finns saker att tänka på, speciellt med hyran man betalar.

Kolla upp vem som är fastighetsägare och vad hyran är. Vad betalar förstahandsgästen i hyra. Kolla om de är släkt. Kanske det finns en förhandlingsordning och en förhandlad hyra, då kan du kolla upp den med hjälp av Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.

Om man misstänker ett bulvankontrakt

Om man upptäcker det när man bor där, så försök samla bevis. Säkra ”vad betalar jag”.  Se till att man betalat hyra via något konto så det går att spåra, betala aldrig kontant.

 

 

 

Läs också Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under" Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.