Annons

Juristerna i Aros-Gävle sparade en halv miljon åt medlemmarna

Norrtälje Omkring 500 000 kronor. Så mycket sparade den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle åt medlemmarna under förra året genom att driva juridiska ärenden.
Foto: Inga-lill Cras/Hyresgästföreningen
Juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle lyckades spara cirka 500 000 åt medlemmarna under 2019. Från vänster: Anna Hallberg, Erik Ahlsten, Martin Hansson, Birgitta Westerling och Rami Al-khamisi.

– Den vanligaste typen av ärende handlar om flytträkningar, där hyresvärdar vill ha ersättning för trasiga tapeter och andra skador i lägenheten och ofta tycker att det är för dåligt städat, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Oftast handlar det om mindre summor, men ibland kan någon ha fått en väldigt hög flytträkning och med Hyresgästföreningens hjälp lyckats minska den.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

En annan typ av ärenden där den juridiska enheten ibland kan spara ganska mycket pengar åt en hyresgäst handlar om nedsättning av hyran på grund av brister. Det kan till exempel handla om problem med mögel eller ohyra, eller att hyresgästen bor kvar samtidigt som badrummet renoveras och därför inte kan använda lägenheten fullt ut. Har man vägglöss kan det handla om en hyresnedsättning på 15 procent tills problemet är helt åtgärdat.

Annons

– En medlem fick ganska mycket i nedsatt hyra för bullerstörningar. Det var vid Mimmi Ekholms plats i Uppsala, där de inte hade byggt klart än. I och med att det var nyproduktion var hyran hög och störningen pågick under ganska lång tid, så det blev en relativt stor summa pengar, säger Martin Hansson.

Ibland tar medlemmar hjälp av Hyresgästföreningens jurister när hyresvärden vill att de betalar för något i lägenheten som har gått sönder.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

– Det var till exempel ett fall där en person var alldeles nyinflyttad och proppskåpet gick sönder och hyresvärden ville ha 5000 kronor för det. Vi argumenterade för att hon inte kunde veta hur proppskåpet fungerade när hon nyss hade flyttat in, och då skrev hyresvärden faktiskt av den räkningen, säger Martin Hansson.

Annons

I de cirka 500 000 kronor som juridiska enheten sparade åt medlemmarna ingår bara enskilda juridiska ärenden, och inte till exempel ärenden förhandlingsenheten har hand om. En av de stora besparingarna åt medlemmar som förhandlarna lyckades driva igenom förra året var hyressänkningarna i kvarteret Åpromenaden. Juridiska enheten jobbar däremot med ärenden där medlemmar har betalat en för hög andrahandshyra.

Fakta: Hyresgästföreningen region Aros-Gävle

I Hyresgästföreningens region Aros-Gävle ingår:

  • Gävleborgs län
  • Västmanlands län
  • Uppsala län
  • Norrtälje kommun
Läs också Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren” Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" Ulla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.