Kackerlackor och slitna trapphus – hit skickar storstadskommunen de fattigaste: ”Ser inga problem”
Fagersta i Västmanland är en av de kommuner som uppger sig hårdast drabbade av det som kallas social dumpning. Det vill säga när en kommun aktivt medverkar till att en person i behov av stöd flyttar till en annan kommun där det finns lediga bostäder.
Bara hittills i år har kommunen fått minst 17 säkerställda fall av social dumpning, enligt socialförvaltningen. I fjol flyttade 61 hushåll, med 78 vuxna och 56 barn, beroende av ekonomiskt bistånd in. För dessa betalades drygt två miljoner ut i försörjningsstöd bara ifjol och många av dem är i fortsatt behov av ekonomiskt stöd. Minst tolv av dessa var säkra fall av social dumpning, enligt en rapport från Fagestas socialförvaltning.
Enskild värd pekas ut
Hyresvärden ADR fastigheter pekas ut som den värd som samarbetar med flera Stockholmskommuner för att locka hyresgäster till de slitna lägenheterna i bolagets bestånd i Fagersta. Hur hyresvärden bemöter kritiken kan du läsa om här.
En av dem är Mia, som Hem & Hyra tidigare har berättat om. Hon vill vara anonym och egentligen heter något annat, men berättar hur Järfälla kommun hjälpte henne och sonen att flytta till Fagersta. Mejl som vi begärt ut visar att det finns ett samarbete mellan Järfälla kommun och ADR Fastigheter. Innehållet berör bland annat ”Ny hyresgäst Fagersta”, ”Angående hon med skulder” och ”hyresgäst med bistånd”.
Järfällas ”bosökare” hjälper med flytt
Lotta Erlandsson, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen på Järfälla kommun bekräftar att de har ett samarbete med ADR fastigheter. Det är en av flera värdar som kommunen i norra Stockholmsregionen arbetar tillsammans med. Både i närheten och på andra håll i landet.
Järfälla har sedan många år anställt ”bosökare” med uppgift att ordna fram bostäder till människor som behöver hjälp av kommunen. Bosökarna avlastar socialsekreterarna.
Järfälla kommun har en positiv bild av fastigheterna i Fagersta och förutsättningarna för människor som får hjälp att flytta dit.
– Våra bosökare beskriver bostäderna i Fagersta som hyfsat fräscha med rimliga hyreskostnader.
Beskriver du lägenheterna som fräscha?
– Ja, det är vad jag har fått berättat för mig. Det är inget speciellt som utmärker den här hyresvärden jämfört med andra vi samarbetar med.
”Har varit i Fagersta flera gånger”
Tar ni kontakt med kommunen där ni ordnat bostad?
– Om familjen har försörjningsstöd kollar vi alltid av med socialtjänsten i den nya kommunen om hyran är godkänd för att få att få bistånd även där. Går barnen i skolan hjälper vi till att föra över vilka behov som finns, till exempel hjälp med språket, om familjen vill. Vi följer också med och tittar på lägenheten och har varit i Fagersta flera gånger.
Vilka möjligheter finns för dem som inte vill flytta?
– Vi kan inte tvinga någon, och vi kan inte heller villkora det ekonomiska beståndet med en flytt från Järfälla. Många hittar andrahandskontrakt eller blir inneboende, men bostadsbristen i Stockholmsregionen är ett jätteproblem. Ska man välja mellan att vara bostadslös eller att vi hjälper till med flytt till en annan del av landet, ser jag inga problem med flyttalternativet.
Hur ser ni på Fagerstas kritik; att inflyttningen av personer i behov av stöd, ökar kommunens kostnader?
– Det är första gången jag tar del av att Fagersta har kritik mot inflyttning. Det är inte vad medarbetarna fått till sig i kontakter med kommunen. Jag vet inte hur många från just Järfälla som flyttat till Fagersta. Vi har kontakt med flera andra bostadsföretag i andra kommuner också. Jag kan inte uttala mig om Fagerstas ökade kostnader på grund av de som kommer från just Järfälla.
Stor omsättning på elever
Inflyttningen får konsekvenser även för andra delar av kommunens verksamhet än socialtjänsten. Under föregående läsår flyttade 80 grundskoleelever in, och 40 flyttade ut. Vid höstens skolstart var det 35 nya elever.
Främst är det Alfaskolan, som ligger närmast området Kolarbyn, som får ta emot många nya barn. Ofta är det nyanlända som vistats i Sverige två år och när etableringsersättningen från staten tagit slut har familjen kommit till Fagersta.
– Det blir väldigt oroligt med en ständig omsättning på barn. Dessutom har de som kommer allt sämre kunskaper. Vi får ta emot familjer med många barn som gått i skola i sammanlagt tre månader vardera. Föräldrarna är analfabeter. Dessutom är de väldigt trångbodda. En fembarnsfamilj kan bo i en tvåa. Då är svårt för dem att få studiero hemma, säger Ewa Johansson, utbildningschef på Fagersta kommun.
Brukar det ske någon överlämning från den tidigare kommunen innan skolstart?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag brukar få samtal från boendecoacher som kommunerna anställt. Det är ofta unga personer som låter väldigt käcka och berättar till exempel att i dag flyttar en stor familj till Fagersta och undrar om barnen kan börja i skolan imorrn. Jag brukar inte alltid låta så trevlig då.