Annons

Kacklande grannar ökar trivseln i Borås

Borås De må kallas hönshjärnor. Men dessa kacklande varelser ger trivsel, gemenskap och en hel del ägg. Tio hönor jobbar nu heltid som kontaktförmedlare på en plats stämplad som problemområde: Hässleholmen i Borås.

Höghusen ligger på rad och människor skyndar mellan husen. Men några stannar upp när de hör ­ljudet från skogsbrynet. Det är där de bor, ­Hässleholmens tio kacklande trivselhöjare. Barnen från förskolan intill kommer förbi och tittar förtjust på nykomlingarna. Det är de barnen som ska ge ­hönorna namn. Det gjorde de förra året och så blir det i år igen.
– Då glömde jag berätta att det bara var ­flickor, så hönsen fick alla ­möjliga namn som Danne och så, säger Björn Wall med ett skratt.
Det var Björn och hans särbo Eva Wall, som bor i huset intill, som kom på idén med att ­skaffa höns till odlingsområdet. De ville ha något som ökade samman­hållningen och gjorde det ännu ­trevligare.

Mitt i bostadsområdet ligger kolonilotterna och hönsgården. ”Perfekt läge”, tycker Björn Wall.

– Hönor är bra. De är väldigt trevliga, blir personligheter och ger dessutom ägg, säger Björn.
Sagt och gjort. De kontaktade hyresvärden, ­bostadsbolaget AB Bostäder i ­Borås, och där mottogs idén med idel lovord. Björn och hans vänner på koloni­området ­startade ett kooperativ, en ideell ­förening, och förrådet byggdes om till hönshus. Med bidrag från ­kommunen samt bygghjälp och ­material från AB ­Bostäder förvandlades ena hörnet av koloniområdet till en hönsgård. Och förra våren flyttade fem hönor in i den röda lilla stugan med till­hörande hönsgård. Man får ha fem hönor i tät­bebyggt om­råde utan särskilt tillstånd.
I år har flocken utökats, så nu pickar tio hönor i hönsgården. De är tama och äter ur Björns hand och följer honom som hundar när han går in genom grinden. När de dessutom får mangoldblad direkt från trädgårdslandet då är hönlivet på topp.
Björn säger att hönsgården har blivit ett samtalsämne i hela bostadsområdet och lett till naturlig integration. Det är många som stannar, tittar på ­hönorna och pratar lite.
Hönorna på Hässleholmen har blivit integrationsmotorer i bostadsområdet utan att veta om det .
– Vi är många nationaliteter, med ­odling och hönsen som gemensamt intresse. Det är verkligen integrationsfrämjande. De här djuren gör så mycket för gemenskapen.
Flera andra bostadsbolag har låtit sina hyresgäster skaffa höns. I Borås har man höns och kaniner för de boende också på Norrby, även det klassat som ett särskilt utsatt område.
Björn säger att kontakten med hönsen är ett bra sätt att få barnen att känna ansvar och respekt.
– Det är nog många som bor i ett ­sådant här område, som inte får chansen att se att mat kommer från djuren och att djuren måste ha det bra, säger han och pekar mot sandbädden där hönorna tar sina dagliga ”bad” under ett parasoll.

Annons
Hönsen ger inte bara gemenskap, de ger ägg också.

Innan han stänger dörren till höns­huset plockar han fram tre nyvärpta ägg. Det blir en extra fin frukost för ­honom, för den som är hönsvakt får äggen. ­Enligt ett rullande schema har ­föreningsmedlemmarna en vecka ­vardera för hönsskötsel. Men Björn ­erkänner, att han tittar til

Annons
Fakta: Hässleholmen

Här bor 7 580 personer. Det finns 58 företag. Medelåldern är 45 år. Medelinkomsten är 19 426 kronor per månad. På Hässleholmen har 17% av familjerna mer än ett barn. Andelen familjer som bara har ett barn är högre än i resten av kommunen. Området är klassat som särskilt utsatt enligt polisen.

Fakta: Regler för hönsgården

•På landet behövs inget tillstånd för att ha höns. I stan tillåts i regel höns till husbehov, men de måste anmälas. Kolla vad som gäller i din kommun.
•Tupp behövs inte för att få ägg. Tuppar är förbjudna i många tätorter på grund av allt galande.
•På två kilo foder värper en modern värphöna cirka ett kilo ägg. Det finns många raser att välja mellan.

Läs också Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner" Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det" Mammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.