Kafékedjan hyrde ut svart – blir av med lägenhetskontrakt

Göteborg Kafékedjan Le Pain Francais hyrde en lägenhet för att ha som boende åt sin personal. Men när bostadsbolaget ville ha papper på vilka som egentligen bodde i lägenheten fick de inga. Nu vräks kaféföretaget från adressen.
Kafé- och restaurangkedjan Le Pain Francais har varit i blåsväder flera gånger tidigare och bland annat anklagats för att exploatera människor som arbetat där.
Foto: Gustaf Görfelt
Le Pain Francais driver flera kaféer och restauranger i centrala Göteborg.

Företaget Le Pain Francais har ett tiotal kaféer och restauranger i Göteborg och dess kranskommuner.

Kedjan har flera gånger tidigare varit i blåsväder i media och bland annat anklagats för exploatering av sin arbetskraft, påståenden som företagets ägare tillbakavisat.

Läs också”Hemlig” villa och familj avslöjade i sociala medier – nu sägs hyresgästen upp

Nu blir Le Pain Francais uppsagda från en bostadslägenhet i stadsdelen Annedal, inte långt från kedjans bageri.

Följde inte reglerna

Företaget har hyrt tvårummaren sedan 2005 för att ha som bostad åt personal från utlandet, främst Frankrike. Fastighetsägare är Ernst Rosén.

Enligt ett tillägg till hyreskontraktet ska Le Pain Francais visa upp ett anställningsavtal och skriva ett nytt andrahandskontrakt varje gång en ny anställd flyttar in. Detta ska sedan Ernst Rosén godkänna.

Läs ocksåHyrde ut till par som sålde kokain och spelade in porr – blev själv misstänktTabletter, amfetamin och cannabis i mängder. Det hittade polisen i lägenheten som den 37-årige mannen hade hyrt ut.

Men reglerna har inte följts. Under ett antal år har Le Pain Francais struntat i att berätta vem eller vilka som bott i lägenheten, och Ernst Rosén har inte heller frågat efter det.

Okända skrivna på adressen

Men våren 2024 vaknade fastighetsägaren till. Ernst Rosén krävde att kafékedjan visade ett anställningsavtal och ett andrahandskontrakt för mannen som bodde i lägenheten.

När Ernst Rosén tittade närmare på adressen upptäckte de att fem andra personer var folkbokförda i tvårummaren, några av dem ända sedan 2011. Samtliga var tidigare okända för fastighetsägaren, som nu ville få uppgifter även om dem.

Läs ocksåUtvandrad hyresgäst sägs upp efter razzia mot misstänkt knarkcentralEn tvådelad bild med en satellitbild över Irak och en tegelvägg med en skylt med texten Helsingborgshem, avdelad av en lina kokain.

Le Pain Francais lovade flera gånger att de skulle ordna dokumentationen, men när det kom till kritan fick inte hyresvärden papper för någon av personerna.

Erbjöd kompromiss

Detta fick Ernst Rosén att säga upp kontraktet i augusti i fjol. När Le Pain Francais bestred uppsägningen gick ärendet till hyresnämnden.

Ernst Rosén öppnade under hösten för att dra tillbaka uppsägningen om kafékedjan ordnade fram den efterfrågade dokumentationen och skrev på ett förtydligande tilläggsavtal. Men Le Pain Francais gjorde varken det ena eller det andra.

Ernst Rosén anser att Le Pain Francais brutit mot hyresavtalet, ägnat sig åt olovlig andrahandsuthyrning och dessutom saknar egentligt behov av lägenheten. I bostadskrisens Göteborg vill fastighetsägaren hellre hyra ut lägenheten till en privatperson i behov av ett hem.

Inga kommentarer

Hem & Hyra har sökt Ernst Rosén, som inte vill kommentera ärendet. Vi har även upprepade gånger sökt Le Pain Francais ägare Markus Samuelsson via telefon och mejl, men utan resultat.

Inför hyresnämnden hävdar dock Markus Samuelsson att hans företag har ett ”enormt stort” behov av lägenheten.

Men han eller de andra ägarna kan inte hålla i huvudet vem som bott i lägenheten, när detta skett eller om det skrivits något andrahandsavtal. ”Det är omöjligt”, hävdar Markus Samuelsson.

Tar inte ansvar

Personerna som är folkbokförda i lägenheten är tidigare anställda som vid olika tidpunkter bott där. Men numera varken jobbar de hos företaget eller bor kvar i Sverige. Att de glömt avskriva sig från bostaden hos Skatteverket kan inte vara arbetsgivarens ansvar, anser Le Pain Francais.

Efter uppsägningen har inte företaget vågat låta någon bo i lägenheten och den har därför stått tom.

När det gäller anställningsavtal hävdar Markus Samuelsson att facket motsatt sig att sådana lämnas ut.

Brott mot avtalet

Efter sammanträdet i hyresnämnden lämnade dock Le Pain Francais in lönespecifikationer för tre av personerna och ett hyresavtal för personen som senast bodde i lägenheten.

Hyresnämnden är inte imponerad, utan konstaterar att Le Pain Francais på ett mycket tydligt och flagrant vis brutit mot hyresavtalet med Ernst Rosén.

Visserligen kanske inte hyresvärden bett om uppgifter under en längre tid, men det har varit kafékedjans ansvar att ta initiativet. Och när hyresvärden väl börjat fråga efter dem har Le Pain Francais ändå inte presenterat några papper under en process som pågått i ett helt år.

Hårda formuleringar

Vid nämndsammanträdet har inte Markus Samuelsson kunnat redogöra för vem som bott i tvårummaren ens under våren 2024.

I flera ovanligt hårda kommentarer konstaterar hyresnämnden att Markus Samuelsson inte gjort något sanningsenligt intryck utan konsekvent svarat undanglidande, och att han brister i trovärdighet.

Det framstår som en efterhandskonstruktion att facket inte vill att anställningsavtalen lämnas ut, skriver nämnden.

”Enligt hyresnämndens sätt att se på saken framstår det som obegripligt varför Le Pain Francais AB har lagt ner så mycket tid på att författa skriftliga yttranden om att ställföreträdarna avser översända personuppgifter, tidsuppgifter och efterfrågade avtal till hyresvärden i stället för att lägga en bråkdel av den tiden på att vaska fram de avtalsenliga uppgifterna tidigare under processen.”

Saknar behov

Hyresnämnden slår fast att Le Pain Francais i och med sitt agerande ägnat sig åt olovlig andrahandsuthyrning.

När det gäller företagets behov av lägenheten så underkänner nämnden även det. Uppenbarligen har det gått att lösa boendesituationen för anställda på andra vis under det halvår som lägenheten stått tom.

Le Pain Francais sägs därför upp som hyresgäst. Beslutet har inte överklagats och har nu vunnit laga kraft.

Läs också Lurade studenter på en kvarts miljon – nu mister bedragaren sin lägenhet Bedragaren fick ut över 70 000 kronor i "oskälig andrahandshyra" – får nu betala tillbaka det tredubbla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.