Kall julafton och slaktad hare fick Gun att flytta: ”Vi har det för jävligt här”

Båstad Julafton och 17 grader i lägenheten. Där och då tar 82-åriga Gun Silwer beslutet att hon måste flytta. Allt hopp om att Lars Jacobsen ska börja bry sig om sina hyresgäster slocknar: ”Jag klarar det inte längre”.
En äldre kvinna som plockar ner inramade foton föreställande olika barn från väggen i ett vardagsrum och lägger i en pappkartong.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Gun Silwer har fått nog av misskötseln och ordningslösheten i hyreshuset och flyttar.

Gun Silwer trycker på dörröppnaren bara för att för tusende gången konstatera att den inte fungerar – vilket gör det svårt för henne att komma in med rullatorn. Hon har redan börjat bekymra sig över att den svåröppnade dörren blir ett problem i flytten.

Tycker det är för kallt i lägenheten

Sista mars lämnar hon sin lägenhet. Kallt vatten i duschen och periodvis kylslagna lägenheter är det värsta.

– Det är för jäkligt rent ut sagt. Jag klarar det inte längre.

När det på våren 2023 mättes skyhöga halter av den farliga legionellabakterien i Guns hus fick hyresvärden Lars Jacobsen strålkastarljuset på sig. Det var början på en följetong mellan hyresgästerna, hyresvärden och miljöenheten i Båstad kommun.

Hyresgästerna själva anade dock oråd redan 2017 efter att Lars Jacobsens bolag köpt fastigheten med 44 hyresrätter. Fram till dess drev kommunen här äldreboendet Bjärehemmet.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Gun och andra äldre bodde kvar under tiden som också yngre hyresgäster flyttade in.

En äldre kvinna med rullator som sticker ut handen genom en fönsteröppning som saknar glasruta.
Gun Silwer konstaterar att glasrutan som borde sitta här fattas sedan flera år.

Den som idag går runt i huset får en aning om vad som har hänt under åren. Ett övergivet storkök. Personaltoaletter som inte använts eller städats på många år. Ett pentry som saknar luckor. Bubblor innanför färgen på väggarna. Fläckar på golvet efter att det regnat in. Dörrar utan låskolvar och olåsta altandörrar. Fönster utan glasruta. En hiss som är avstängd och inte fungerar.  Långa korridorer med trasiga lampor och inblåsta löv.

– Usch, nej det är läskigt att gå här, säger Gun Silwer.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Utanför spruckna fasader och en flaggstång som är så sned att den ser ut att ge vika när som helst.

En sned flaggstång framför en gul telebyggnad i tre plan.

Värst för hyresgästerna har dock temperaturerna varit. Det var fler än Gun som hade kallt på julafton. Värmen i elementen kommer och går, liksom varmvattnet i ledningarna.

Läs ocksåKallt hemma? Så hög temperatur har du rätt att ha i lägenheten

– Jag får värk av att sitta här i kylan och att duscha kallt är ju inte vettigt när man är 82 år, säger Gun Silwer.

Den dag som Hem & Hyra träffar Gun och hennes grannar är vattnet i kranarna skållhett.

Slaktat djur i ett förråd

Gun Silwer bjuder in till sig. Här har hon så smått börjat med flyttpackningen.

– Jag trodde jag var för gammal för att flytta, men jag måste, säger hon.

Grannarna Roberta Medeksa och Christer Nilsson är också här.

En soffa där det sitter en äldre man och en yngre kvinna.
Hyresgästerna Christer Nilsson och Roberta Medeksa.

Roberta Medeksa trivs i sin lägenhet men säger att hon sett hur underhållet blivit sämre och sämre. Hon har inte märkt att hyresvärden har någon vaktmästare eller annan anställd som regelbundet tittar till husen. Kanske var det därför som någon fick för sig att det var fritt fram att slakta ett djur i ett förråd.

Inälvorna började lukta i förrådet

En dag när Roberta var på väg till sitt lägenhetsförråd kände hon en stark frän doft. Hon följde lukten som förde henne längst upp i huset. En dörr stod öppen och hon tittade in. Synen som mötte Roberta var denna: En slaktad hare hängde uppfläkt på ett snöre. Under en balja med uttagna inälvor. Den starka lukten slog emot henne.

– Jag tog bilder och ringde värden. Jag hörde inget från honom men lukten var borta efter ett par dagar, säger Roberta.

En mobiltelefon som visar en bild på en hare som flåtts, hängts upp och tagits ut inuti ett förråd och där inälvorna ligger i en plastback nedanför det uppsprättade djuret samtidigt som de pälsbeklädda tassarna är oflådda.
Roberta Medeksa dokumenterade slakten.

Christer Nilsson har bott i det gamla Bjärehemmet i cirka ett år och nu börjar han förstå hur saker fungerar här. Till exempel att nån kan få för sig att slakta en hare i ett uppvärmt förråd, utan att det händer något förutom att lukten sprider sig och köttet blir skämt.

– När hyresvärden inte tar något ansvar blir det anarki, säger Christer Nilsson.

Han nu vill omgående ha en vaktmästare i området.

En äldre kvinna som står utomhus framför en vissen häck.
Båstads kommuns miljöchef Solveig Ahlbin.

Det var i slutet av 2021 som flera hyresgäster på Häradsvägen började kontakta miljökontoret i Båstad. Hyresgästerna hade varit utan varmvatten och värme i flera dagar – och det var inte första gången.

Miljöchef: Gör inte mer än vad som krävs

Det var starten på miljökontorets riktade uppmärksamhet på Lars Jacobsen. I dag kan miljöchef Solveig Ahlbin Berg konstatera att de har att göra med en fastighetsägare som inte frivilligt gör mer än vad som absolut krävs. Och hyresvärden Lars Jacobsen verkar inte ta situationen på allvar.

Miljöförvaltningen som med jämna mellanrum har ålagt värden att sätta in åtgärder mot legionellan och varmvattenproblemen, konstaterar att det krävs hot om höga viten för att det ska hända saker. Det senaste föreläggande var förenat med viten på totalt 350 000 kronor.

En fyrdelad bild som visar en docka i en soffa, en gungstol och rester från en barnstol, diverse soffdynor och en vävstol samt en trasig taklampa.

Hem & Hyra var på plats i Västra Karup i november 2023. Idag ser det mesta ut som det gjorde då: Trasigt och slitet. När det gäller det som inte går att se med blotta ögat berättar miljöchefen att vattentemperaturen i kranarna nu är runt femtio grader. Det är en av förutsättningarna för att hålla legionellabakterierna borta.

Problemen med bakterier har återkommit i huset. Senast hände det i början av 2024 när nivåerna ökade igen. Det fick till följd att miljöförvaltningen krävde en långsiktigt plan för att hålla de borta, och nu ska värden bland annat ta vattenprover fyra gånger om året.

Ett rum med diverse övergivna möbler och bråte.

– Det är lite svårt att säga varför legionellan kom tillbaka. Nu ska vattnet hålla minst 50 grader och bakterierna bör inte kunna växa. Det är någonting som de behöver ta större ansvar för, säger Solveig Ahlbin Berg.

De senaste dagarna har miljöförvaltningen fått signaler om låga vattentemperaturer igen.

Så säger hyresvärden Lars Jacobsen

Hem & Hyra kontaktar Lars Jacobsen för att fråga om hur han ser på de återkommande problemen med temperaturerna i lägenheterna och varmvattnet. Vi undrar även över underhållet, samt vad han anser om sina åtgärder mot legionellan. Trots att han fått våra frågor i förväg vill han inte svara på alla dessa när tidningen sedan får kontakt med honom på telefon.

Hyresvärden Lars Jacobsen.
Hyresvärden Lars Jacobsen, här i Helsingborgs tingsrätt under en lönetvist med två före detta anställda. Arkivfoto.

Han säger att han har dålig koll på värmen i sina lägenheter och vill att denna ska förbättras. Samtidigt säger han att han vid flera tillfällen fått felanmälningar som i själva verket visat att det inte funnits något fel, och tar ett exempel:

– De sa att det i normala fall har de 23-24 grader men nu är det bara 21 och efter ett tag förstod de att det är acceptabelt. Sådana felanmälningar har vi också, säger Lars Jacobsen.

Hyresgäster missnöjda även på en annan ort

Han vill inte kommentera att en hyresgäst valt att flytta då hon inte anser att hennes klagomål inte tagits på allvar. Däremot vill han gärna lyfta fram det som han tycker är ett problem, nämligen att det finns hyresgäster som inte sorterar soporna och att detta inte är hans ansvar.

En bild tagen ovanifrån som visar flera ihopbyggda bostadshus i gult tegel en dimmig dag.
Bjärehemmet i Västra Karup.

Det gamla Bjärehemmet är inte den enda av Lars Jacobsens hyresfastigheter där hyresgäster varit missnöjda med temperaturer. Här kan du läsa mer om hans hyreshus i Bjuv och problemen med värmepannan.

I Västra Karup sitter Gun Silwer och har förlorat allt hopp om att hyresvärden Lars Jacobsen ska börja bry sig om hur hans hyresgäster har det.

– Vi har det för jävligt här. Han ska inte hyra ut eller ha med folk att göra när han gör så här, säger Gun Silwer.

Fakta: Äger bostäder i flera kommuner
Tre ihopbyggda huskroppar med två våningar sedda snett uppifrån och i bakgrunden skymtar en å och bebyggelse.
Kullagruppens hyresfastighet i Bjuv.
  • Lars Jacobsen är företagare inom jordbruk och lagerhållning som också hyr ut bostäder i flera kommuner i Skåne, bland annat Båstad, Bjuv, Höganäs och Örkelljunga. Totalt finns ett åttiotal hyresgäster.
  • I anslutning till jordbruksfastigheter finns det även på flera orter byggnader som används eller har använts av säsongsarbetare inom jordbruket.
  • Lars Jacobsen är ägare och huvudman till Kullagruppen AB, vars dotterbolag äger flera fastigheter. Det gamla Bjärehemmet i Västra Karup ägs av LJ. Jacobsen fastighets AB, medan hyreshuset på Vegeågatan i Bjuv ägs av Kullagruppens Bostäder.

Källor: Lantmäteriet, allabolag.se

Fakta: Detta måste värden göra – hela kravlistan

Här är kraven som Båstads kommun ställer på L. Jacobsen Fastighets AB, efter en inspektion av hyresfastigheten i Västra Karup under november 2024. Enligt ett så kallat föreläggande ska värden:

  • Undersöka fukt i källargångar och en lägenhet. Värden ska ta fram en åtgärdsplan för hur luften ska förbättras och hur eventuella fuktskador ska åtgärdas.
  • Sätta in åtgärder mot möss i ett soprum och i två av lägenheterna.
  • Ta fram ett program för egenkontroll, så att fastighetsägaren själv kan upptäcka, förebygga och åtgärda brister när det gäller ventilation, vattenledningar, värmesystem, inomhustemperatur och skadedjur. I egenkontrollen ingår också en underhållsplan för både insidan och utsidan, samt klagomålshantering.

17 februari ska egenkontrollen var färdig och 26 maj ska värden visa vad han gjort med de övriga kraven.

Fakta: Hyresgästerna avråddes från att duscha sedan legionella upptäckts

Legionella har sedan den upptäcktes i Västra Karup 2023 varit en följetång. I början var halterna så höga att kommunens miljöförvaltning avrådde hyresgästerna från att duscha. Sedan dess har halterna sänkts till en godtagbar nivå och kommunen har tvingat värden att ta regelbundna vattenprover. Trots detta ökade bakteriehalten under 2024 och en ny sanering var nödvändig.

Fastighetsägaren har gjort det som kommunen sagt åt honom, nämligen att ta fram en plan över hur kontrollen ska se ut framöver. Provtagningar för legionella ska ske minst fyra gånger om året och varmvattentemperaturen ska ligga vid 50 grader.

Legionellabakterier kan spridas via vattenledningsrör och trivs bäst i temperaturer på mellan 20 och 45 grader. Människor smittas genom inandning av vatten i aeorosolform. Bakterierna kan orsaka allvarlig lunginflammation. Äldre är en riskgrupp.

Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Camilla fick höra att hennes lägenhet skulle bli kontor – värdens lögn fick henne att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.