Annons

Kallhyran rena kallduschen i vinter – Alexandra: ”Ge oss en månadshyra”

Lund Eluppvärmda lägenheter slår hårt mot landets hyresgäster. I Lund har grannarna försökt få sin hyresvärd att byta uppvärmning. Men förgäves. ”Jag fasar för vintern”, säger Alexandra Sourander, som ser tusenlapparna rinna i väg varje månad.
Alexandra Sourander i Lund drabbas hårt av stigande elpriser.
Foto: Emil Malmborg
Alexandra Sourander i Lund drabbas hårt av stigande elpriser.

Torktumlaren står stilla. Kläderna hänger i stället på tork hemma hos Johan Grundström. Och trots att höstkylan är påtaglig utomhus är värmen fortfarande avstängd.

– Vi väntar tills de första frostnätterna innan vi sätter i gång värmen. Den läcker ändå ut.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

I det lilla radhusområdet Östra torns by i Lunds utkant är det kullerstensgårdar, hästhagar, ombyggda lador och dignande plommonträd. Men bakom idyllen växer oron.

Johan Grundström och hans grannar betalar kallhyra. Värme och vatten ligger utanför hyran. Och varje förbrukad kilowattimme är dyrbar i ett radhus med direktuppvärmande el.

Grannarna delar sin rädsla inför vintern med de tusentals hyresgäster i hela landet som har också kallhyra, vilket Hem & Hyra berättat om i flera artiklar. Samtidigt har flera privata fastighetsägare flaggat för att de vill förhandla om sina avtal med hyresgästerna till just kallhyra, i spåren av de skenande priserna på fjärrvärme och el. Det har SVT rapporterat om.

Läs ocksåCaroline, 77, väntar på krigsvintern: "Jag vet inte alls hur det ska gå"Kallhyra drabbar Caroline Hallberg
Hyresgästerna Alexandra Sourander och Johan Grundström på Östra torn i Lund.
Hyresgästerna Alexandra Sourander och Johan Grundström på Östra torn i Lund.oroar sig för kallhyran

Hyresgästerna oroar sig för kallhyran

De 55 radhusen i Östra torns by utgör en del av den lilla minoritet lägenheter med kallhyra som det kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, har. Nästan samtliga av deras 12 000 lägenheter har varmhyra, där värmen ingår. Men det gäller alltså inte Alexandra Sourander, Johan Grundström och deras grannar.

– Jag fasar för vintern. Det finns grannar som oroar sig för om de ska kunna bo kvar. Jag vet inte var det ska sluta. Förra vintern betalade vi 3 300 kronor i månaden för el när det var som allra värst, säger Alexandra Sourander.

– Här finns de som kan få en månadskostnad på 20 000 kronor. Hur stor är risken att det slutar med att folk kommer att vräkas från sina hem? Jag har tur som har bundet elavtal, säger Johan Grundström.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.
Alexandra Sourander och Johan Grundström betalar kallhyra för sina radhus. Hyresvärden är kommunala LKF i Lund.
Alexandra Sourander och Johan Grundström betalar kallhyra för sina radhus. Hyresvärden är kommunala LKF i Lund.

Att flytta är ingen lösning. Det krävs dessutom många år i bostadskön för att få en ny lägenhet.

– Vi vill kunna bo kvar här i våra hem. Och var ska man annars flytta? En ny bostad är inget man får på en eftermiddag, säger Alexandra Sourander.

”Ingen som lyssnar på oss”

I flera decennier har de boende i området försökt få LKF att byta uppvärmning från dagens direktverkande el, berättar de. Värmepumpar, solceller, ansluta sig till fjärrvärmenätet. Förslagen är många, men inget har hjälpt. De menar att de talar för döva öron.

– Det finns privata hyresvärdar i området som har anslutit sig till fjärrvärmenätet till exempel. Eller så skulle hyresvärden kunna handla upp värmepumpar som de sedan lägger på hyran. Det finns lösningar, om man vill, säger Johan Grundström.

– Men den enda väg vi kan kommunicera med LKF är genom att göra en felanmälan. Det finns ingen som lyssnar på oss, säger Alexandra Sourander.

Annons
Johan Grundström och Alexandra Sourander, hyresgäster i Östra torns by i Lund.
Utsikt över hästhagarna från Johan Grundströms radhus i Östra torns by i Lund.

Husen är byggda på 1980-talet och isolerade därefter. Husgrunden är tunn, golven dragiga och fönstren otäta. Regnar det mycket kan elen kortsluta. Dessutom menar hyresgästerna att deras hyror inte ens skiljer sig särskilt mycket från hyrorna i LKF.s andra radhusområden där värmen ingår. Johan Grundström betalar drygt 10 000 kronor i kallhyra för sitt radhus, Alexandra Sourander något mindre.

Men ni visste väl förutsättningarna, att det var kallhyra, när ni flyttade in?

– Nej, jag hade ingen aning. Det stod ingenstans. Jag visste inte ens vad kallhyra var, säger Johan Grundström.

– Det var inget jag hade klart för mig heller, säger Alexandra Sourander.

Efterlyser ”rimliga hyror”

De skenande elpriserna har nu ställt frågan på sin spets i Östra torns by. Det är hyresgästerna med kallhyra som får ta elprissmällen. Inte hyresvärden.

– Ge oss en månadshyra som kompensation. Och ge oss rimliga hyror som det står på LKF:s hemsida, säger Alexandra Sourander.

Hon har vänt sig direkt till LKF:s ledning och ansvariga politiker med ett brev för att lyfta frågan. Men mejlsvaret från vd:n Fredrik Millertson inger inget hopp. Elpriserna ”flukturerar”, så har det alltid varit. Och ibland har el varit det billigare alternativet, skriver han bland annat.

Johan Grundström, hyresgäst hos LKF i Lund.
Johan Grundström.

– Det viktiga för oss är att få till en dialog med LKF. Vi vill inte uppfattas som gnälliga, vi vill bli lyssnade på och hitta en lösning som är hållbar på sikt, både ekonomiskt och miljömässigt, säger Johan Grundström.

”Elpriserna är en rysare”

Fredrik Millertson, vd på LKF, medger att det är ett tufft läge för hyresgästerna med kallhyra.

– Elpriserna är en rysare, helt klart. Det är jättebesvärligt. Men vi har förhandlat fram hyrorna med Hyresgästföreningen enligt Lundamodellen och då tar man hänsyn till kallhyran också.

Men det ställs på sin spets nu för deras del när månadskostnaden blir så hög. Vad tänker du om deras sits?

– Ja, det är ju jättebesvärligt. Precis som för mig som bor i ett hus med elvärme eller som för LKF:s del med dubblerade elkostnader. Det är tufft för dem, precis som för oss. Men historiskt sett har de med eluppvärmning haft lägre kostnad än de med fjärrvärme.

Annons

Vad gör ni som hyresvärd för att hjälpa de i Östra torns by som har kallhyra?

– En sak är att vi kommer att ta hänsyn till detta vid hyresjusteringen i höst. Sen ser vi över annat generellt inom LKF. Kan vi sänka inomhustemperaturen för hyresgästerna, kan vi släcka ner lite allmän belysning i trappor och yttre belysning?

Men ni har inte tänkt erbjuda de här hyresgästerna några alternativa uppvärmningssätt?

– Det går inte att få till några alternativ på något snabbt sätt. Det är direktvärmande el där så det finns inga vattenburna system.

Fredrik Millertson, vd på LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund.
Fredrik Millertson, vd på LKF.

”Man får hålla igen och spara så mycket det går”

Men är det inte rimligt av både ekonomiska och miljömässiga skäl att hitta andra sätt för uppvärmning i det området?

– Jo, det kan det absolut vara på sikt. Nu är inte de systemen så gamla. De har inte så många år på nacken så att kasta ut dem är kanske inte det första man gör. Och vi kan också hoppas att elpriserna kommer tillbaka till ett normalläge. Dessutom har riksdag och regering gått ut och sagt att man kommer att kompensera för elräkningarna precis som man gjorde förra vintern och då blir saken en annan.

Vad skulle du vilja säga till de hyresgäster som har kallhyra och som oroar sig inför vintern?

– Ja du, jag vet inte vad jag ska säga. Jag har svarat dem i brevet att vi har tagit hänsyn till att de har kallhyra och att vi kommer att göra det i hyresjusteringen nu också. Sen är det precis som vi alla får göra. Jag har drygt 19 grader hemma och det är så man får tänka även som hyresgäst hos oss om man har kallhyra. Att man får hålla igen och spara så mycket det går. Det gäller alla i samhället. Vi har ju julgransbelysningar i våra områden som vi normalt tänder men de tänker vi inte sätta upp i år för att spara på elkostnaderna.

De föreslog en månadshyra som kompensation för att klara sig ekonomiskt. Är det aktuellt?

– Jag vet inte om det är vår sak egentligen. Nu ska staten gå in och kompensera detta och det vore konstigt om vi också gjorde det, säger Fredrik Millertson, vd på LKF.

De höjda priserna på el, vatten och fjärrvärme kan få stora konsekvenser för alla hyresgäster oavsett om man betalar varm- eller kallhyra. I alla fall om hyresvärdarna får som de vill. De första yrkandena som kommit in till Hyresgästföreningen inför årets hyresförhandlingar ligger på tio procent. Läs mer om det här.

Läs också Marianne, 74, fruktar vinterns elräkningar i sitt dragiga hus: "Jag ligger sömnlös om nätterna" Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter  Hyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.