Annons

Kämpade för nybygge på granntomten – nu jämnas hans eget hus med marken

Karlsborg Det blev inte riktigt som Hyresgästföreningens Karl Erik Karlsson i Karlsborg hade tänkt sig. När granntomten äntligen bebyggs jämnas hans radhuslägenhet med marken. "Vi vet inte vart vi ska ta vägen", säger Karl Erik.
Foto: Ritningen Arkitektbyrå AB / Karin Gistedt
När Karlsborgsbostäder och Wennergrens satsar på nybygge kommer Karl Erik Karlssons hyresradhus att rivas.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur både Hyresgästföreningen och Karlsborgs kommun försökt förmå den privata fastighetsägaren Wennergrens att bygga bostäder på grönytan mellan Coops parkering och Vättern i centrala Karlsborg.

– Bättre läge går det inte få. Ett hyreshus här skulle ge de boende både sjöutsikt och gångavstånd till all service som Karlsborg erbjuder, sade Hyresgästföreningsaktive Karl Erik Karlsson när Hem & Hyra träffade honom på platsen 2017.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Wennergrens, som hade ägt tomten i tjugo år, var dock svala inför förslaget.

– I dagsläget har vi inga sådana planer. Vi har inget emot Karlsborg, men som vi ser det har Karlsborgsbostäder mättat marknaden med sina nybyggen, sade Wennergrens vd Erik Eriksson.

I dag, fyra år senare, låter det annorlunda. Wennergrens har tillsammans med Karlsborgsbostäder och Karlsborg kommun bestämt sig för att bygga ett 80-tal nya bostäder samt ett nytt torg.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Vi har sett vad Karlsborgsbostäders nybyggen fått för effekter och tror att det finns efterfrågan på fler bostäder i Karlsborg. Inflyttningen till storstäderna tycks ha avstannat något. Och folk börjar efterfråga andra värden. Bland annat närhet till natur och vatten. Och det kan Karlsborg erbjuda, säger Erik Eriksson.

Annons

Även Karlsborgsbostäders vd Joakim Ahlin tror på satsningen.

– Vi ville ta ett helhetsgrepp om området och tillsammans med Wennergrens och kommunen kan vi skapa något riktigt bra, säger Joakim Ahlin.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt
Planen är att bygga å kallade smalhus. Där varje lägenhet får utsikt åt tre håll och sikten mot Vättern från torget bibehålls.

Men satsningen har sina offer. Bakom Coop ligger idag bostadsområdet Pilen, där Karlsborgsbostäder hyr ut tolv radhuslägenheter. För att de nya husen ska kunna byggas kommer de att jämnas med marken. Karl-Erik Karlsson är hyresgäst i ett av dem.

– Det är klart att det är bra att de äntligen bygger. Men jag får erkänna att jag inte förstår varför våra radhus måste rivas, säger Karl Erik Karlsson.

”Inte försvarbart”

Karlsborgsbostäders vd Joakim Ahlin säger att han förstår hyresgästerna på Pilen är ledsna över att behöva flytta. Men han menar att det inte är försvarbart att tolv enplansradhus upptar en central tomt där hyreshus med flera våningar kan byggas. Hyresgästerna som drabbas ska få hjälp att hitta en annan bostad. De har bland annat erbjudits att gå före i kön till nybygget Solviken i Norra Skogen, fyra kilometer nordväst om Karlsborgs centrum.

Annons

– Några nappade på det och några har hittat annat boende. Men vi har även ansvar att hitta boende för de som är kvar, säger Joakim Ahlin.

För Karl Erik Karlsson var inte en flytt till Solviken något alternativ. Som 84-åring tycker han att det ligger för långt från mataffär och annan service.

–  Ja, vad fan ska jag säga. Vi kan inte göra så mycket åt det utan får hoppas att vi hittar en annan lägenhet. Helst en trea. Men de är svåra att få tag på, säger Karl Erik Karlsson.

Men innan rivning och bygge kan ske måste den detaljplan som påbörjades för flera år sedan bli färdig. Målet är att anta den våren 2022, med samråd i oktober. Om allt går enligt plan kan husen och torget stå färdiga år 2025.

Fakta: Rödesund blev Karlsborg

Karlsborg hette före år 1832 Rödesund.

Samhället växte upp bredvid Karlsborgs fästning, som började anläggas 1819.

Det var allra först en marknadsplats, och blev bostadsområde för personal vid fästningens verksamheter och växte upp till en tätort, mycket tack vare Göta kanal som går genom samhället.

Tätorten helt omgiven av vatten. I öster ligger Vättern, i väster Bottensjön och Göta kanal delar centrum med bostadskvarteren i norr.

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.