Annons

Kampanjstart bland morgonpendlare

Malmö Kexchoklad och information om marknadshyror inledde morgonpendlarnas dag när Hyresgästföreningen i södra Skåne drog igång sin kampanj mot marknadshyror.
Foto: Anders Högmark
Hyresgästföreningens kampanj mot marknadshyror är landsomfattande och pågår fram till valet. Malin Wingård, förhandlingsassistent, delar ut information till pendlare.

Hyresgästföreningen i region södra Skåne mobiliserar både anställda och förtroendevalda för att sätta stopp för eventuella marknadshyror i samband med föreningens landsomfattande kampanj. Enligt Jonas Nygren, förbundschef, är målet att få upp frågan på den politiska agendan inför valet. Hyresgästföreningen har redan satsat stort på annonser i sociala medier, tidningar, radio och på allmänna platser. Nu ska medlemmar och anställda ut och möta människor i så stor omfattning som möjligt.

I södra Skåne befann sig Hyresgästföreningen på tåg- och busstationer i Malmö och Lund under tisdagsmorgonen och under veckan kommer man att fortsätta dela ut flygblad och annan information. Dessutom planerar Hyresgästföreningen att besöka bostadsområden där man normalt sett inte har någon aktivitet medan de lokala hyresgästföreningarna mobiliserar i sina egna områden.

Läs ocksåKampanjstart mot marknadshyror på köpcentrum i Hyllinge
Lisa Eliasson, förhandlare på Hyresgästföreningen, mötte pendlare på Malmö C under tisdagsmorgonen.

Lisa Eliasson är förhandlare på Hyresgästföreningen som under tisdagen lämnat kontoret för att dela ut information utanför centralstationen i Malmö.

– Det har gått väldigt bra. Vi har nått ut till många pendlare som är intresserade och nyfikna.

Har de tid att stanna och prata med er?

Läs ocksåIntensiv kampanj mot marknadshyror

– Inte så väldigt många, men vi har pratat med en del från de politiska partierna som står här också och bjudit in till samtal, säger Lisa Eliasson.

Annons

Frågan om marknadshyror är så viktigt att Hyresgästföreningen under de kommande två veckorna prioriterar kampanjen framför det ordinarie arbetet. ”Många kommer att vara ute och kampanja, därför kan lokal återkoppling till medlemmar när det gäller till exempel juridiska ärenden bli fördröjd, vid ärenden som inte är akuta”, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Även om Hyresgästföreningen väljer att lyfta frågan om marknadshyror inför valet vill man inte svara på vilket politiskt parti man ska rösta på om man inte vill ha marknadshyror.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

– Flera partier är otydliga när det gäller marknadshyror. Vi tycker att man som väljare ska kräva besked från sina politiker om hur de ställer sig. Om man tycker att bostadsfrågan är viktig är det bra om man ta reda på så mycket som möjligt. Folk kanske inte känner till vad deras parti tycker, säger Dan Nicander, regionchef på Hyresgästföreningen södra Skåne.

Alla cyklar vid Anna Lindhs plats fick sadelskydd av Hyresgästföreningen.

Vad är så dåligt med marknadshyror?
– Hyrorna kommer att höjas dramatiskt om det införs marknadshyror. Vår egen undersökning visar att det handlar om mellan 25 och 50 procent. I och med det urholkas besittningsskyddet, hyresgästers rätt att bo kvar. Det leder till ökad segregation och ökade kostnader för samhället för att lösa bostadsfrågan för dem som inte råd att betala hyran, säger Dan Nicander, regionchef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Initiativet till att driva kampanj mot marknadshyror togs i januari i år efter att fyra riksdagspartier hade beslutat om att verka för en friare hyressättning.

Annons

– Vi har varit på kongresser från fyra partier som i olika drag uttalat sig för en friare hyressättning. Vi trodde inte den debatten levde eller att det fanns en sådan inriktning. Nu när vi ser det är det vårt ansvar att berätta vad det innebär, sade Jonas Nygren till Hem & Hyra i början av året.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder berättade i början av sommaren i Hem & Hyra att upptrappningen av valarbetet har att göra med att den politiska kartan ritats om den senaste tiden:

– Vi kan nu se att både Liberalerna och Kristdemokraterna driver frågan om fri hyressättning i nyproduktion och att både Centerpartiet och Moderaterna är väldigt tydliga med att de vill ha en helt fri hyressättning. Då är det viktigt att Hyresgästföreningen berättar för dem som bor i hyresrätt vad en sådan förändring skulle kunna innebära.

Valarbetet bekostas av den ordinarie kommunikationsbudgeten på Riksförbundet. I juni beslutade förbundsstyrelsen dessutom att lägga fem miljoner kronor extra på kampanjen. Utöver det satsar Hyresgästföreningens regioner egna pengar på sitt kampanjarbete.

Fakta: Detta är marknadshyra

Renodlad marknadshyra är att hyresvärden själv bestämmer hur hög hyran ska vara och att den som är beredd att betala mest också är den som får hyra lägenheten. Hyresgästföreningen menar att besittningsskyddet då också skulle försvinna, det vill säga hyresgästens rätt att bo kvar – eftersom den som inte har råd med en bostad inte heller kan bo kvar. Idag har man i Sverige kollektiva förhandlingar vilket i praktiken innebär att hyresvärden inte kan sätta hyran själv utan måste förhandla den med Hyresgästföreningen. Nybyggnation är undantaget. Hyrorna ska idag vara lika för lika lägenheter och bygga på bland annat standard och kvalitet på lägenhet, fastighet och område. De som propagerar för marknadshyror menar att det skulle leda till balans på hyresmarknaden med fler lediga lägenheter medan motståndare menar att det skulle ge motsatt effekt där bostadssegregationen skulle öka eftersom bara ett fåtal skulle kunna efterfråga de mest attraktiva lägenheterna.

Val 2018: Marknadshyror
Läs också Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.