Annons

Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Dalarna Huset kommer att rivas. Avloppssystemet är utdömt. Ändå kämpar hyresgästen för att få bo kvar. Men det verkar vara svårt att få honom att komma till hyresnämnden.
Foto: Hyresnämnden
En del av gården som hyrs av mannen som nu hotas av vräkning. Det är andra gången som hyresvärden Orsa Lokaler går till hyresnämnden för att bli av med sin hyresgäst. Första gången, 2020, slog nämnden fast att mannen hade rätt att få bo kvar.

Det handlar om ett boningshus och ett garage med en liten lägenhet på loftet. Bostaden, som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Orsa Lokaler, ligger längs E 45:an mellan Orsa och Mora.

En man har hyrt bostaden i över tio år men hotas nu av vräkning, efter att Orsa Lokaler vänt sig till hyresnämnden med en ansökan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Den skickades in i slutet av november förra året, men ändå är saken långt ifrån avgjord.
– Det är väldigt ovanligt med så här långdragna ärenden, konstaterar hyresrådet Anders Gustavsson.

Många och snåriga turer

Turerna är många och snåriga. Två förhandlingar i hyresnämnden har ställts in på grund av att hyresgästen angett sjukdom som skäl och en har hållits utan att han var med på plats.

Och under våren såg det ett tag ut som att hyresnämnden skulle fatta ett beslut. Så blev det aldrig eftersom nämnden fick fler yttranden och handlingar att ta ställning till.

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.

Ska köpa byggnaderna

En central fråga i ärendet är att E 45:an, som huset ligger vid, ska breddas. Då kommer Trafikverket att köpa byggnaderna av Orsa Lokaler. Men innan ett köp blir av måste en så kallad vägplan fastställas och vinna laga kraft, vilket enligt Trafikverket kan dröja cirka ett år.

Samtidigt är fastighetens avloppssystem utdömt. Kostnaden för att åtgärda alla brister, inklusive en ny dränering, beräknas till cirka 600 000 kronor. En summa Orsa Lokaler inte är berett att betala.

Och från den 31 december i år får inte avloppssystemet användas, efter ett beslut 2019 av miljönämnden i Mora-Orsa.

Annons
Läs ocksåOsäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

”Kan inte bo där”

Enligt Orsa Lokalers vd Roland Fållby betyder det att bostaden kommer att tömmas, oavsett vad hyresnämnden kommer fram till.
– Du kan inte bo där om du inte har ett fungerande avlopp, säger han.

Orsa Lokaler listar även flera andra saker som gör att man vill säga upp mannen. Bland annat skriver bolaget att han ska ha hyrt ut bostaden på Airbnb.

Visserligen får han hyra ut bostaden i andra hand. Det står tydligt i hyreskontraktet. Men Orsa Lokaler hävdar att han i flera år hyrt ut i en sådan omfattning att det kan liknas vid hotellverksamhet. Och det är inte förenligt med kontraktet, enligt bolaget.

<yoastmark class=
På det som sägs vara mannens Airbnb-konto står det att boendet kostar extra under högsäsong och att priset under Vasaloppsveckan är 500 kronor per person och natt. På bilden syns segraren i damklassen 2012, Vibeke Skofterud.

Enligt Orsa Lokaler visar uthyrningen att mannen inte har något behov av bostaden. Bolaget hävdar i stället att han har en bostadsrätt på en annan ort och att det är där han bor.

Hävdar överhyra

Framför allt menar Orsa Lokaler att mannen ska ha hyrt ut bostaden mot överhyra, vilket inte är lagligt. Skärmdumpar från det som sägs vara hans konto på Airbnb visar att det i år gick att hyra en ”Stuga med sjöutsikt, mellan Orsa & Mora” för 1 650 kronor per dygn. Det motsvarar en månadshyra på runt 50 000 kronor.

Enligt Orsa Lokaler betalar mannen 5 000 kronor i månadshyra. Men då ingår inte värme och varmvatten. Dessutom sköter han grönytor och snöröjning och har eget abonnemang på sophämtning och slamtömning.

Orsa Lokaler hävdar dessutom att mannen deponerat hyra hos länsstyrelsen på fel sätt.

Annons

Både Roland Fållby och advokat Ulf Rathsman som företräder Orsa Lokaler är sparsamma med kommentarer om det långdragna ärendet.
– Jag kan bara konstatera en sak, att han har begärt att planerade sammanträden i hyresnämnden ska ställas in varje gång. Nu senast hade han ett läkarintyg och då är det som det är, säger Ulf Rathsman.

Nekar till allt

Hem & Hyra har varit i kontakt med mannen som avböjt att medverka i Hem & Hyra. Han nekar dock till allt som Orsa Lokaler anklagar honom för och ser över huvud taget inga skäl att flytta så länge vägbygget inte har kommit igång.

Bilden visar kommentarer från en Airbnb-sida.
På det som Orsa Lokaler menar är mannens Airbnb-konto fanns 29 omdömen från mestadels nöjda gäster.

Till saken hör att det inte är första gången Orsa Lokaler vänt sig till hyresnämnden för att bli av med mannen som hyresgäst. Även då handlade det om hans uthyrning av bostaden och att bolaget ansåg att han egentligen bodde på annan ort.

Fick rätt av nämnden 2020

Men nämnden höll inte med Orsa Lokaler utan slog våren 2020 fast att huset var mannens fasta bostad och att han hade ”ett skyddsvärt intresse av att behålla densamma”.

Hur det går den här gången återstår alltså att se. Hyresnämnden har planerat för en ny förhandling i nästa vecka.
– Sedan får vi se om den blir av, säger hyresrådet Anders Gustavsson.

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.