Annons

Kan bli 14-årigt rekord – Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltning

Lund Det började när el-bolaget inte fick betalt. Fastighetsägaren Lars-Åke Håkansson har i en unik situation varit avstängd från sitt hyreshus i åratal. Hyresgästföreningen vill stänga honom ute i tre år till. “Det här är udda“, säger Lovisa Prodenius, jurist på föreningen.
Lars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund
Foto: Anders Paulsson
Lars-Åke Håkansson brukar inte svara på hyresnämndens kallelser och vill inte prata med journalister. Bilden är från 2021.

Huset på Örnvägen 12 är litet med bara fyra hyreslägenheter på två våningsplan. Utanför finns en liten trädgård. Fastigheten är sliten men inte på ett extremt sätt. Ansvar för huset och de boende borde egentligen ligga på ägaren, den 66-årige Lars-Åke Håkansson. Men han har inte längre något att säga till om.

2013 beslutade hyresnämnden för första gången om en tvångsförvaltning på den här adressen. Motivet var att ägaren inte klarade av att hantera skötsel och ekonomi. Det gick så pass långt att Lunds energi stod redo att klippa strömmen för de boende eftersom räkningarna inte var betalda. Sedan dess har en rad beslut av samma typ följt.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Nu har Hyresgästföreningen ansökt om en förlängning. Om detta går igenom, vilket mycket tyder på, så innebär det att Lars-Åke Håkansson kommer ha varit avstängd från sitt hus i 14 år. 

Örnvägen, rekord i tvångsförvaltning
Örnvägen 12 i Lund

Han kan beskrivas som Skånes värsta hyresvärd. Detta sett till hyresnämndens många och långa beslut om tvångsförvaltning. I nutid har inget annan fastighetsägare varit avstängd från ett hus under så pass lång och sammanhängande tid. Det är i själva verket extremt ovanligt att hyresnämnden alls beslutar om en tvångsförvaltning. I Skåne har det bara skett en handfull gånger under det senaste decenniet.

Den som svarar och betalar kan komma undan

Hem & Hyras tidigare granskningar har visat att det i princip bara sker om räkningar för vatten eller el inte betalas, samtidigt som ägaren inte svarar på kontaktförsök. Om pengarna kommer in och ägaren svarar i telefon kan förfall och misskötsamhet ofta fortsätta.

Lovisa Prodenius är jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne och har följt ärendet på Örnvägen sedan start.

Det här är udda. Det är inte det vanligaste att en förvaltning fortsätter så länge. Normalt sett så brukar det sluta i en försäljning eller något annat men här fortsätter det bara. Jag gör ett försök att nå honom en gång per år men han återkommer inte.

Annons
Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen
Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Hur länge kan ni fortsätta att driva igenom tvångsförvaltningar?

– Jag vet inte. Just nu är vi glada att vi har en förvaltare som tar på sig uppdraget. Som jag uppfattar våra medlemmar så verkar det fungera.

Noll kontakter med förvaltaren

Det är fastighetsägaren Lars Andersson från Malmö som tidigare har utsetts av hyresnämnden som förvaltare av huset på Örnvägen. Han berättar att han har sett det hela som ett tillfälligt uppdrag men att han gått med på att fortsätta att ta hand om huset, om hyresnämnden förlänger sitt beslut.

Hur har dina kontakter med ägaren sett ut under de senaste tre åren?

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Jag har inte sett eller hört något. Jag vet inte alls hur han tänker, säger Lars Andersson.

Hur är skicket på huset och hur ser ekonomin ut?

Jag har valt att inte direkt justera hyrorna eftersom standarden är som den är. Vi håller det minimalt och de pengar som kommer in går till driften. Man har ju möjlighet att låna upp pengar men då ska hyrorna höjas också. Vi lagar taket med jämna mellanrum om det läcker och vatten- och avloppsstammar går på övertid. Kök och badrum är inte tidsenliga men de som bor där accepterar det.

Annons
Läs ocksåÖvikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"
Lars Andersson, hyresvärd i Malmö, sköter Örnvägen 12 vid tvångsförvaltning
Lars Andersson, fastighetsägare med egna hus på bland annat Seved i Malmö och i Arlöv.

Hur länge kan du tänka dig att fortsätta sköta ett hus som inte är ditt eget?

Tills jag går i pension om tre år. Sedan får vi se.

Lars-Åke Håkansson vill inte prata om tvångsförvaltning

Det är inte bara boende, Hyresgästförening och myndigheter som inte lyckas få tag på Lars-Åke Håkansson. Han har även konstant duckat Hem & Hyras frågor genom åren och inte heller den här gången har han gått att nå. Han har tidigare i myndighetskontakter förklarat de obetalda räkningarna med att posten slarvat bort brev. För tre år sedan sökte tidningens reportrar upp honom för att få höra hur han ser på den långa tvångsförvaltningen.

– Jag är inte intresserad av att delta. Jag tycker inte att ni är objektiva och jag vill inte kommentera, blev svaret den gången innan han smällde igen dörren.

Hyresnämndens rådande beslut om tvångsförvaltning av Örnvägen 12 löper fram till den 3 januari 2025.

Fakta: Vad är en tvångsförvaltning?

Sal i hyresnämnden i Malmö.

Statens hårdaste grepp mot en hyresvärd som är tänkt att användas i de allvarligaste fallen när förvaltningen är riktigt dålig. Under en tvångsförvaltning förlorar den riktiga ägaren möjligheterna att ta hand om sitt hyreshus. Och att ta del av hyresintäkterna. Ansvaret läggs istället över på en annan och tillfällig aktör, en förvaltare. Förvaltaren utses av den som har krävt tvångsförvaltning, vilket måste vara en kommun eller hyresgästförening. Beslutet fattas av hyresnämnden.

Läs också Så gör du om du får en felaktig faktura från värden Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.