Annons

Kolla din ”Attefallshyra” – okända regeln kan sänka den

Nyheter Hyresnämnderna har inte prövat ett enda fall av för hög hyra i ett Attefallshus, det saknas helt och hållet praxis på området. Men det kan vara värt att göra – mer än vad du tror. Kolla här varför!

2014 kom lagen som tillåter villa­ägare att bygga en extra byggnad om 25 ­kvadratmeter utan bygglov, ett så kallat Attefallshus. Med lagändringen ­hoppades man att de små byggnaderna skulle avhjälpa bostadsbristen genom att villaägare kunde hyra ut de små husen till exempelvis studenter.

Men fem år senare har den önskade effekten uteblivit. Dessutom är det allt annat än solklart hur hyresnivån för de små stugorna ska bestämmas.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Den så kallade ­privatuthyrningslagen ­säger att hyresnivån ska styras av ­bostadens marknadsvärde. Men vad är marknadsvärdet för ett Attefallshus? ­Sedan 2014 har inget ärende om fast­ställande av hyra för Attefallshus ­prövats i någon av landets hyresnämnder.

– I praktiken kan man ju kalla det för fri hyressättning, säger Eric Bodin, jurist på Villaägarnas riksförbund.

Men kanske ändå inte.

Annons
Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Det finns två regelverk som bestämmer villkoren för uthyrningen; hyres­lagen och lagen om uthyrning av egen bostad. Generellt gäller lagen om uthyrning av egen bostad för Attefallshus.

Och den är friare än hyreslagen, som säger att en hyra ska bestämmas i förhandlingar.

– Men om man läser förarbetena till lagen är det så att om man bygger ­huset med syftet att hyra ut, då är det hyres­lagen som gäller. Då ska hyran sättas utifrån allmännyttans nivåer, säger Eric Bodin.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, håller med om att reglerna är otydliga och än så länge ­saknar praxis.

Annons

– Vi gissar en hel del, för att det finns för få prövningar så man vet inte vad som gäller, och förarbetena till lagen är inte helt tydliga heller.

Exempelvis dikterar privatut­hyrningslagen att denna gäller för den första upplåtelsen och om ­uthyraren även hyr ut en andra bostad så ska ­hyreslagen gälla från och med den ­andra upplåtelsen. Är det hyreslagen som ­gäller får du som hyresgäst dessutom ett visst besittningsskydd efter två år. Skyddet är begränsat men innebär att hyresvärden inte kan säga upp dig för att sedan hyra ut bostaden till någon annan.

– Men om hyresgästen som hyr den första bostaden flyttar och värden ­skriver kontrakt med en ny hyresgäst, vilken upplåtelse är då den första och andra? frågar sig Susanna Skogsberg.

Fakta: Så många Attefallshus finns i Sverige
  • Boverket för sedan 2015 ­statistik på antalet bygganmälningar för ­Attefallshus som kommunerna får. Detta sker genom en enkät som skickas till samtliga kommuner, svarsfrekvensen är cirka 90 procent.
  • Under perioden 2015 till 2017 fick de kommuner som svarat in 3  106 bygganmälningar för så kallade ­Attefallshus.

2017: 1247 stycken

2016: 902 stycken

2015: 957 stycken

Läs också Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.