Kan vräkas efter 27 år – satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset
”Hyresgästen tar inte till sig mina instruktioner och har svårt att koncentrera sig. Ser en stor risk för spridning av vägglöss till angränsande lägenheter”.
Saneringsfirmans rapport från augusti i år är tydlig. Trots flera försök hade inte hyresgästen följt instruktionerna. Vägglössen var kvar. Nu har hyresvärden fått nog. De har sagt upp henne och har lämnat fallet vidare till hyresnämnden som ska ta ställning till om de får riva kvinnans kontrakt.
Hyresgästen har bott i huset i centrala Malmö i över 25 år. Redan för ett år sedan uppmärksammade den privata hyresvärden att lägenheten var vanvårdad. Det skedde i samband med ett stopp i köksvasken. Det skriver hyresvärden i ansökan till hyresnämnden. Vaktmästaren reagerade på att det var stökigt och att det luktade kattkiss och sopor. Redan då fick hyresgästen en första varning. Ett par månader senare anmälde hyresgästen att hon hade drabbats av vägglöss.
Vägglössen var kvar i lägenheten
Trots att värden sedan sanerade lägenheten fortsatte problemen kopplat till hyresgästen. Hon följde inte saneringsfirmans instruktioner. I stället flyttade hon ut möbler från den vägglusdrabbade lägenheten till trapphuset. Och till slut ville inte saneringsfirman återvända till lägenheten. De tyckte att hyresgästen var så otrevligt att det hade blivit ett arbetsmiljöproblem.
Nu har hyresvärden fått nog. Vägglössen är kvar och de tycker det har gjort tillräckligt för att hjälpa hyresgästen men att hon inte samarbetar. Därför vill de att hon flyttar.
Uppsagd på grund av vägglöss
Den som inte samarbetar med hyresvärden kan bli vräkt. Hem & Hyra har berättat om flera fall där hyresgäster som antingen inte slagit larm om vägglössen i tid eller släppt in saneringsfirman till slut har blivit utslängda av hyresvärden. Dit hör en kvinna i Malmö. Hennes värd försökte sanera hennes lägenhet 21 gånger, utan att det hjälpte. Trots omfattande insatser och tolkhjälp har kvinnan inte samarbetat tillräckligt, menar värden, och nu har hon flyttat.
En man i Göteborg hade inte heller slagit larm och tvingades till slut att flytta. I det fallet kröp vägglössen på ytterdörrens utsida och ute i korridoren och enligt sanerarna hade det om ett av de värsta angreppen de någonsin sett.
Vägglössen sprids i storstäderna
Trots en viss nedgång under pandemin har landets hyresvärdar lagt miljontals kronor på att sanera vägglöss de senaste tre åren. Och vissa värdar rapporterar nu återigen en ökning av vägglössen. Det visar Hem & Hyras kartläggning från i vintras.
Enligt den flyr lössen landsbygden. Det är framför allt i städerna som de sprids. Hyresvärdar i de tre storstadsregionerna rapporterar tillsammans 10 600 lägenhetssaneringar under åren 2020 till 2022. För MKB i Malmö handlar det om totalt 510 saneringar. För de kommunala bostadsbolagen i Göteborg är motsvarande siffra 2 340. De kommunala bostadsbolagen Micasa och Stockholmshem, båda i Stockholm, står ut i statistiken. Stockholmshem har gjort nästan 1 600 saneringar de senaste tre åren. Och Micasa har genomfört 2 000 saneringar vilka kostat bolaget 12 miljoner kronor.
LÄS ÄVEN:
Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem
- Vägglusen är en skinnbagge som blir mellan fyra och fem millimeter lång. Den har en platt kropp och kan lätt ta sig in i mycket trånga utrymmen.
- Den kan inte hoppa eller flyga utan tar sig fram genom att krypa. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta. Den är aktiv på nätterna och kan suga blod från människor och gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.
- En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.