Känd 68-aktivist bakom ombildning
Anders Carlberg är något av en portalfigur för den svenska 68-rörelsen. Han var ordförande i vänsterns ungdomsförbund åren 1967-1970 och en av förgrundsgestalterna vid kårhusockupationen 1968.
Fyrtio år senare driver han en annan sorts fråga, den om ombildning i Stockholmsförorten Aspudden.
Anders Carlberg sitter i styrelsen i den bostadsrättsförening som röstade för ett köp av fastigheten i våras. Han var även initiativtagare till ombildningen och har aktivt verkat för att få grannarna att rösta ja.
Köpstämma hölls i april och föreningen lyckades då få igenom ombildningen med minsta möjliga marginal, en rösts övervikt. Av 51 hyresgäster röstade 34 ja på stämman och tre la ner sina röster. Av resterande 15 lägenheter stod tre tomma.
Priset för fastigheten är 58 miljoner kronor, vilket ger ett kvadratmeterpris på drygt 19 000 kronor. I morgon, tisdag, tar föreningen över fastigheten från nuvarande ägare, kommunala Familjebostäder.
Ombildningen har skett i samarbete med HSB.
Hem & Hyra har talat med hyresgäster i området som är väldigt upprörda över Carlbergs agerande.
– Att Anders Carlberg är drivande bakom att sälja ut allmännyttan är väldigt upprörande. Han, som tidigare stått på barrikaderna, säger en granne som vill vara anonym.
Anders Carlberg själv tar lätt på kritiken.
– Det är en oerhört korkad diskussion. En hel del av de saker jag stod för 1968 står jag inte för i dag, jag är Socialdemokrat sedan 1982. Det finns ingen ideologisk motsättning i att vara för bostadsrätter. För mig är bostadsrätter lika med kooperativt ägande, säger Anders Carlberg och fortsätter:
– När blev det borgerlig ideologi att vara för bostadsrätter?
Det var ju Socialdemokraterna och HSB som startade bostadsrätterna, säger Anders Carlberg som tycker att kritikerna borde ha tagit upp frågan på ett av alla de möten som hölls i samband med ombildningen.
Hur är fördelningen av hyresrätter/bostadsrätter i Aspudden?
– Jag har samma åsikt som HSB när det gäller ombildningarna. Inga i innerstaden, några i närförort och många i ytterförort. Ett ökat ägande är ett sätt att stärka förorten. Där tycker en stor del av Socialdemokratin annorlunda och det är därför det går så dåligt för partiet i Stockholm.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.