Kändisarna hyllar billig Tiptapphämtning – Dali betalar priset: ”Ryggvärk och skulder”
Den kända sportjournalisten Patrick Ekwall har skrivit så här på Instagram ”Dags att bli av med granen? Via appen Tiptapp kan du skicka iväg ALLT du vill bli av med till återvinning och du bestämmer själv priset”. Han fick betalt för att skriva så.
I podden ”Wahlgren och Wistam” berättar programledaren Sofia Wistam om Tiptapp, tjänsten hon ”blivit frälst av”.
– Vi har renoverat vårt staket. Och sedan blev det ju massa brädor över, de gamla ruttna som hamnade i en hög, säger hon i podden.
Att hyra ett släp och köra det till tippen avskräckte. Sofia Wistam berättar hur smidigt Tiptapp fungerar och att den stora högen med brädor var borta inom en halvtimme för 300 kronor.
Artisten Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson har på Instagram glatt berättat om hur Tiptapp hämtar upp en gammal soffa, innan det är dags för lunch på Grand Hotel.
Dali Odikadze kommer från en annan verklighet, staden Sagaredzjo i östra Georgien. På grund av kriget i regionen Abchazien och andra problem i landet har 48-åringen under många år bott utomlands för att jobba, bland annat med att vårda äldre personer i Turkiet.
Kompisen tipsade Dali om Tiptapp
Tillsammans med sin man Iury ville hon hitta en ny fast plats där de kunde slå sig ner tillsammans och få arbete.
– Min man hade hört att människorna i Sverige skulle vara vänliga och varma och han tyckte att vi borde åka hit. Levnadskvaliteten här skulle också vara bättre än i andra europeiska länder, berättar Dali.
Hon skulle bli ett av offren för flyttappen Tipptapps mörka sida som Hem & Hyra nu granskar i en serie artiklar.
Dali berättar att hon till att börja med jobbade svart på en städfirma i Stockholm för att få in pengar. Iury, som inte hade papper för att få vara i Sverige, fastnade i en kontroll och blev utvisad.
Han kom senare tillbaka med hjälp av ett turistvisum, ett så kallat Schengen-visum, och fick vistas i Sverige i tre månader. Det var då Dali och Iury fick höra om Tiptapp.
– Min kompis sa att det fanns en app man kunde ladda ner och jobba med att flytta saker. Så jag laddade ner Tiptapp på min mobil, säger Dali.
Paret kom överens om att de skulle göra en investering som förhoppningsvis skulle betala sig. Dali tog ett lån och köpte en skåpbil för 18 000 kronor på Facebooks annonssajt Marketplace. Sedan kunde Dali och Iury komma igång och jobba med Tiptapp, trots att Iury inte hade något arbetstillstånd.
Tvingades ta körningar långt bort
Under två visumperioder på sammanlagt sex månader flyttade de möbler i Stockholmstrakten, men blev ofta tvungna att ta körningar långt bort, utanför staden.
– Vi började på morgonen eller mitt på dagen, tog beställningar och körde runt. Om vi till exempel åkte hemifrån klockan tolv på dagen kunde vi komma hem klockan ett på natten.
Ibland var annonserna utformade på ett sätt som lurade Tiptappförarna. Sträckan det georgiska paret behövde köra kunde vara betydligt längre än den som stod i annonsen. Bilder och beskrivningar av skräp och möbler stämde inte heller överens med verkligheten. Ibland fick Dali och Iury information om små, lätta möbler.
– Men när vi var på plats visade det sig att det inte alls var så, utan det kunde vara enorma bord och tunga garderober vi skulle flytta. Men vi var tvungna att hämta dem i alla fall, för om vi skulle avsluta beställningen skulle vi tappa poäng och inte få några fler körningar.
I appen finns ett system där alla förare får betyg utifrån kundernas omdömen, hur stor andel slutförda körningar de gjort och hur ofta de kommer i tid. Om förarna avbokar syns det i appen och kunderna väljer andra ”helpers”.
Tiptapp tar inget ansvar för förarnas rätt när kunden lägger till saker utanför annonsen. På hemsidan skriver man till förarna att det är ”upp till dig om du vill ta det också”. ”I värsta fall kan du avbryta hämtningen och beskriva anledningen. Kom ihåg att avbrutna hämtningar drar ner sin statistik.”
Fick ont i ryggen av de tunga lyften
Dali Odikadze berättar att hon och Iury ofta kämpade med otympliga möbler.
Påverkades du av de tunga lyften?
– Ja, jag hade ofta ont i ryggen och i armarna, säger Dali.
Hur mycket kunde ni tjäna per månad?
– Vi kunde få 6 000–7 000 per vecka men vi behövde betala för diesel och för mat och laga bilen ibland. Parkeringen kostade också och det hände ibland att vi fick böter.
– Kunderna betalade väldigt lite och appen tog 25 procent, så det blev ingenting kvar.
Hur mådde ni efter en arbetsdag på över tolv timmar?
– Inget särskilt, vi kramade bara om varandra och somnade. Jag tänker inte gå så djupt in i det här och grubbla på alla mina problem, då skulle jag kanske bli galen, säger Dali.
Sedan skrattar hon, försöker mjuka upp det hela genom att påpeka att hon och Iury trots allt fick vara tillsammans under de där tuffa månaderna. Och de fick ju se en del av Sverige från förarhytten.
Desperata förare – nöjda kunder
Tiptapps så kallade helpers befinner sig ofta i en desperat situation, utan arbetstillstånd och möjlighet att få in pengar på annat sätt.
Detta gör appens tjänster billiga och flexibla. Förarna måste helt enkelt tacka ja till körningar som ger lite pengar. Influeraren Ekonomenstips, som ger sparråd till 16 000 Instagram-följare, berättar om hur praktiskt Tiptapp är i ett inlägg om en soffa som köpts på Blocket: ”Tog hemkörning plus bärhjälp via @tiptapp_sweden för 700 kr (ingen hiss)”. De som tog körningen fick då drygt 500 kronor – före skatt, trängselskatt och bensinkostnad.
Kändiskocken Tea Malmegård med 45 000 följare skriver: ”Mamma, varför har vi ingen soffa längre? För att jag la ut soffan på Tiptapp för att jag ville bli av med den NU! (Fa-an va bra app det är alltså).”
”Tiptapp drog ner våra poäng”
Det finns också mängder av exempel på annonser, där kunderna ger bud som bara de mest desperata kan ta: Flytta och leverera nio stora bänkar med tillhörande bord tillsammans med nio betongplattor ger 1 275 kronor, flytta och leverera ett piano ger 300 kronor.
Det som inte heller syns i en beställning är hur lång tid det tar att åka till ett objekt. Dali och Iury fastnade ofta i bilköer på väg till sina uppdrag, vilket minskade deras inkomst och gjorde kunderna irriterade.
– Trots att vi skrev till dem i chatten att vi satt fast i trafiken, kunde kunderna ta bort beställningarna och då brukade Tiptapp dra ner våra poäng.
Med dalande omdömen blev det allt svårare att få jobb för det georgiska paret. De fick göra långa resor för att få jobb.
– En gång blev vi bokade att åka till Uppsala. Vi åkte dit men kunden var inte där. Vi väntade i mer än en timme, men ingen svarade. Då skrev vi ett sms där vi klagade på kunden. Då blev vi straffade med lägre poäng.
Resan nedåt på Tiptapps ranking fortsatte med andra ord. Och till slut fick den ett abrupt slut.
Det sista jobbet: slänga jord
En kund vill få stora jordmassor bortforslade. Iury och Dali tog jobbet, lastade in jorden i skåpbilen och körde till återvinningscentralen. Men på soptippen blev de stoppade, eftersom så stora jordmassor inte är tillåtet att slänga där.
– Personalen på soptippen hotade att ringa till polisen om vi inte lämnade området och vi kunde inte lämna tillbaka jorden till kunden.
Så vad gjorde ni?
– Vi bestämde vi oss för att slänga all jord i kanten av en skog. Vi visste inte vad vi skulle göra, hade inget val. Men då blev vi avstängda av Tiptapp.
Dali skrattar igen, samtidigt får hon tårar i ögonen. Hon torkar bort dem med en pappersnäsduk.
Äventyret med skräp-appen slutade knappt utan inkomst, trots flera månaders slit. Det fick även andra följder för Dali. Insättningar på hennes konton och stora kontantuttag, bland annat i samband med köpet av skåpbilen, fick banken att blockera hennes konto. Trots att hon sedan hade ett jobb kunde hon inte få ut några pengar och inte betala amorteringar på lånen. Hon fick därför stora skuldkrav, som hon fortfarande kämpar med.
Trots bekymren ser Dali Odikadze en liten ljusning. Hon har arbetstillstånd i Sverige och ska börja på ett nytt städjobb. Skulderna kommer att minska.
Skulle du rekommendera någon att ta uppdrag för Tiptapp?
– Nej, nej, nej. Inte någon. Det är mycket bättre att samla pant på gatan.
- Dali Odikadze är inte ensam om att hamna i problem efter att ha jobbat med Tiptapp. När Hem & Hyra tittar i handlingar från Skatteverket ser vi att flera Tiptapp-förare inte förstått att de behöver skatta för sin inkomst. De har jobbat lång tid för appen och sedan krävts på stora summor som de inte har råd att betala.
- En 44-årig man har fått särskilt stora problem. Under två år jobbade han så hårt att han till slut behövde skatta 100 000 kronor. Mannen kommer från ett annat land och förklarar att han inte kände till hur Tiptapp fungerade, att man också skulle behöva betala skatt. Skattesmällen tog hårt på mannen, både psykiskt och ekonomiskt, och han har fortfarande inte hämtat sig.
- Tipptapp skriver på sin sajt att man kan bli tvungen att skatta för inkomster man har från att utföra flyttjänster.