Annons

Kanslihuset strandar i Lund

Lund Hyresförhandlingen för drygt 2 000 lägenheter i Lund har strandat. Nu väljer Kanslihuset att gå ut med nya hyror direkt till hyresgästerna i stället för att avvakta en prövning.

UPPDATERAD. Kanslihuset företräder ett antal privata värdar i Lund med sammanlagt 2 238 lägenheter. Kanslihuset hade ursprungligen krävt att få höja hyrorna med 5,8 procent på två år, något som Hyresgästföreningen inte velat gå med på.

I stället för att invänta ett beslut från hyresnämnden har Kanslihuset nu skickat ut nya avier med höjd hyra direkt till hyresgästerna. Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, beklagar agerandet som hon menar försätter hyresgästerna i en svår position.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

– En seriös fastighetsägare eller förvaltare lägger inte det här ansvaret i knäet på hyresgästerna. Det normala tillvägagångssättet är att förhandla, och om man inte kommer överens gå via hyresnämnden. Det här är inte första gången som Kanslihuset direktaviserar när parterna inte lyckats komma överens i förhandlingen, säger hon.

Nu råder avtalslöst tillstånd. Hyresgästföreningen uppmanar i brev de hushåll som berörs av strandningen att fortsätta betala den gamla hyran till dess att ett nytt avtal träffats.

Annons

Orvar Espert på Kanslihuset menar att det inte fanns något alternativ till en strandning.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

– Vi krympte vårt ursprungliga bud och när vi lämnade förhandlingsbordet var vi nere på 2,4 procent för nästa år men vi fick ändå inget gehör, säger han.

Han menar att Hyresgästföreningens brist på kompromissvilja äventyrar hela den kollektiva förhandlingsmodellen. Att Kanslihusets direktavisering skulle drabba hyresgästerna håller han inte med om. 

Annons

– Givetvis skickar vi med en fullständig redogörelse för vad som hänt. Hyresgästerna är så smarta och kompetenta att de kan ta ställning till den nya hyran själva. Det Hyresgästföreningen ägnar sig åt är storebrorsfasoner som inte tillhör modern tid.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Kommunala LKF har begärt att få höja hyran med 2,4 procent för 2014. Den förhandlingen pågår fortfarande.

Fakta: Se upp med direktavisering

När fastighetsägaren och Hyresgästföreningen inte kommer överens väljer somliga värdar att frånträda förhandlingen och direktavisera hyran, det vill säga skicka ut avier med den hyran man vill ha, utan att den blivit fastställd i hyresnämnden.

Ofta kommer den nya hyran tillsammans med en information om situationen, medan mindre nogräknade värdar nöjer sig med att enbart ändra beloppet på den månatliga avin.

Om du som hyresgäst betalar den nya hyran kan det tolkas som att du gett ditt medgivande.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Hyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olika

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.