Massiv ökning av åtal för folkbokföringsbrott – han fälldes för att ”provbo” med flickvän

Nyheter Allt fler ställs inför rätta för att ha skrivit sig på fel adress. På ett år har antalet åtal ökat med 150 procent. Snart ska Högsta domstolen pröva sitt första fall – en göteborgare som menar att han bara ville provbo med sin flickvän.
Allt fler åtala för adressfusk. Bild på dörr och lagbok.

– Jag tycker inte jag har gjort något brott.
Det är en förmiddag i juni. Mannen i förhörsrummet på en polisstation i Göteborg ska snart fylla 26. Han hävdar att han och hans tjej ville testa att bo ihop, i hennes lägenhet. Han flyttade dit sina grejer bara någon månad tidigare. Men myndigheterna har redan hunnit upptäcka att han inte har gjort någon flyttanmälan till Skatteverket. Det måste man i normalfallet göra inom en vecka efter flytt. Därför är han misstänkt för folkbokföringsbrott.

Man kan tycka att lagens långa arm reagerade förvånansvärt snabbt på göteborgarens ändrade sovvanor. Men Hem & Hyras granskning visar att rättsväsendet redan hade ögonen på hans dåvarande lägenhet. Där var även ett flertal andra personer skrivna och adressen har kopplingar till, vad polisen anser vara, ett kriminellt släktnätverk i Göteborg.

Läs ocksåFågeltips fick hyresgäst i Falkenberg fälld för folkbokföringsbrottEn tvådelad bild som visar ett kraftigt nedsmutsat kök med en tunna med fågelfrön på golvet och diverse skräp, samt två smutsiga duvor i en mycket smutsig bur full med fågelträck och smutsigt vatten.

– Är du medveten om att det är ett brott att vara skriven på fel adress, undrar poliskvinnan.
– Ingen aning, svarar han.

Han tycker det var rimligt att avvakta med adressändringen.
– Jag ville inte flytta adressen helt för jag ville testa på sambolivet först.

Förklaringarna hjälper inte. Förhöret leder till åtal. Tingsrätten lyssnar på hans argument och väljer att fria. Men åklagaren är inte nöjd och hovrätten fäller. Nu, snart två år efter förmiddagen i polishuset, är göteborgaren först i landet att få sitt fall prövat av Högsta domstolen.

Läs ocksåTrodde han skrev sig i Egypten – hamnade i HärrydaEgypten är ett land men även en by några mil öster om Göteborg.

Antalet åtal har ökat med 150 procent

Framtidens vardagsbrott kan vara att bo på en adress som inte stämmer med statens register. Det blir allt vanligare att personer ställs inför rätta för folkbokföringsbrott. Det visar färsk statistik från Åklagarmyndigheten som Hem & Hyra tagit fram.

Under 2021 åtalades 257 personer runt om i landet för att ha varit skrivna på adresser där de inte bor. Jämfört med året innan är det en ökning med över 150 procent.

Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

För tre och ett halvt år sedan blev det straffbart med felaktiga folkbokföringsadresser, i värsta fall kan fusket eller slarvet leda till fängelse. Bakom den skärpta lagen låg en vilja hos politikerna att komma åt organiserad brottslighet och välfärdsfusk. Men Hem & Hyra kunde senare i en stor granskning avslöja att lagskärpningen hade slagit fel under de första åren och till stor del drabbat hemlösa. 4 av 10 åtal hade den typen av bakgrund visade vår omfattande kartläggning. Bland de drabbade fanns till exempel Fatin i Göteborg, som inte kunde folkbokföra sig i familjens svarthyrda lägenhet. Hon dömdes för att ha skrivit sig på det postboxkontor hon trodde var lösningen.

Mariam i Malmö riskerade samma öde. Hon blev åtalad för att tillfälligt ha skrivit sig hos en väninna medan familjen väntade på att få flytta in i sin nya förstahandslägenhet. Men när Mariam tog plats i rättssalen hade Hem & Hyras granskning publicerats. Hon blev till slut friad.

Mariam och Fatin, två av alla de hemlösa som åtalats för folkbokföringsbrott.
Mariam i Malmö och Fatin i Göteborg. Två av alla de hemlösa som åtalats för folkbokföringsbrott.

Knappt några av åtalen i den tidigare granskningen innehöll inslag av organiserad brottslighet. Samtidigt finns inget som pekar mot att det sambandet inte existerar alls. I en rapport från Skatteverket från i höstas nämner man “madrassboenden”, “ankaradresser” och “riskadresser” som termer för falska adresser kopplade till kriminalitet. Polisen är inne på samma spår. I projektet som rapporten summerar blev över 500 identifierade som “strategiska adresser” där det ska ha förekommit folkbokföringsbrott.

Störst risk åka fast i västra Sverige

De nya siffrorna från Åklagarmyndigheten visar dock, precis som tidigare, att adressfuskare i vissa delar av Sverige löper betydligt större risk än andra att ställas till svars. Lagen används knappt alls i Stockholm eller Malmö. Detta trots att brott faktiskt blir anmälda, vilket Brottsförebyggande rådets siffror för året visar. Bor du däremot i fel lägenhet i Göteborg eller Halmstad är risken betydligt större att du kommer bli åtalad. De två orterna står för över hälften av alla rättsfall under 2021. Hem & Hyra har till exempel berättat om göteborgaren Marie, som dömdes efter att ha skrivit sina barn på fel adress när hon pluggade utomlands i fyra månader. Det finns inget som pekar mot att det skulle vara mer ordning i statens adressregister i de regioner som saknar rättsfall.

Alexander Malmgren, åklagare.
Alexander Malmgren, kammaråklagare.
Alexander Malmgren i Göteborg är en av landets mest erfarna åklagare på området. Han reagerar kraftigt när han får höra om den geografiska snedvridningen som de nya siffrorna visar.
– Det tror jag beror på att väldigt många människor runt om i landet inte gör sitt jobb som de ska, säger han.
Vilka tänker du på?
– Uppenbarligen finns det väldigt många anställda inom Skatteverket, polisen och övriga brottsbekämpande myndigheter som inte använder sig av den här lagstiftningen trots att lagstiftaren har sagt att vi ska göra det.
Vad skickar det för signal till allmänheten?

– Signalen som det sänder ut blir att skattebetalarna inte fullt ut får valuta för sina pengar. Det finns en väldigt stor förbättringspotential hos myndigheterna. På vissa ställen i landet är det närmast riskfritt att begå den här typen av brott.

 

Få åtal trots felaktiga adresser

I den norra halvan av Sverige är det glest med både åtal och anmälningar, ett tjugotal stämningar under året som gått.

I Storstockholm, med omkring 2,4 miljoner invånare, har lagen endast använts i ett trettiotal åtal. Samtidigt har 1 300 misstänkta folkbokföringsbrott anmälts under året i polisregionen.

Situationen är liknande i Malmö och här finns en utbredd trångboddhet, bostadsbrist och för vissa en bostadsmarknad i kaos. Något som Hem & Hyra rapporterat löpande om och där felaktiga adresser är vanligt förekommande. Men det är inget som avspeglar sig i den nya statistiken. Här har femton personer har ställts inför rätta.

– Det här är ett brott som är både svårjobbat och svårbevisat och det är sällan vi kommer åt det. Men det är så klart en prioriteringsfråga och det här har inte högsta prioritet hos oss för tillfället, säger Erik Jansåker, tf biträdande polisområdeschef i Malmö.

 

Erik Jansåker polischef för Malmö
Erik Jansåker, polischef i Malmö

Så det är inte färre som är folkbokförda på fel adress i Malmö?
– Nej, det tror jag inte, säger Erik Jansåker.

Mannen i Göteborg, som menar att han ville provvbo med sin flickvän, är hittills den enda som blivit beviljad prövningstillstånd av landets högsta instans, Högsta domstolen. Åtta andra överklaganden har blivit nekade så här långt. Ytterligare ett antal väntar på besked om prövningstillstånd.

Inför avgörandet har han nu valt att skaffa sig en egen advokat. Han vill ogärna figurera i media, men säger ändå till Hem & Hyra:
– Det känns lite som lotteri, man vet inte vad som händer.
– Jag trodde att man hade rätt att testa.

Fotnot: Den här artikeln har korrigerats. Ökningen är 150 procent.

Fakta: Så funkar det - en vecka fel adress kan vara ett brott

Sommaren 2018 ändrades lagen – du ska vara skriven där du bor och med det räknas platsen där du oftast sover. Annars kan du begå ett brott. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott. Läs allt om vad som gäller här.

Fakta: Så granskar Hem & Hyra bostadslagarna

På senare år har flera lagar som berör den svenska bostadsmarknaden, och hyresgästerna, skärpts. Hem & Hyra undersöker löpande effekterna.

I granskningen Adresskaoset, som vi gjorde efter skärpningen av folkbokföringslagen kunde vi visa att fyra av tio åtalade i själva verket var hemlösa och inte alls var kriminella som ville utnyttja kaoset i folkbokföringen. Det vill säga den grupp som myndigheterna ville komma åt med lagen.

Vi har tidigare granskat adresser till försäljning. Handel med hyreskontrakt är numera olagligt på båda sidor, både för köpare och säljare. Tidigare var det bara den senare som bröt mot lagen.

I den prisade artikelserien Svarthandeln inifrån granskade vi hur lagen använts och vilka som drabbades av de svarta affärerna.

Kombinationen olovlig andrahandsuthyrning och överhyra har också kriminaliserats. Vi har rapporterat om hur bostadsbolagen har hanterat detta och om de första fallen som utreds av polisen i Malmö.

Läs också Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.