Karin har fört kassabok sedan 1967 – håller nere kostnaderna: ”Får kontroll”

Nyheter Hon skriver upp alla inköp i en kassabok sedan snart 60 år. Karin Öhrner har med ekonomisk järnkoll och känsla för fynd lyckats hålla matkostnaderna nere – trots rusande priser.
Hösten 1992 betalade Karin Örner 120 kronor för att byta till vinterdäck. Minnena blir konkreta tack vare hennes kassaböcker.
Foto: Johan Fyrk
Hösten 1992 betalade Karin Örner 120 kronor för att byta till vinterdäck. Minnena blir konkreta tack vare hennes kassaböcker.

1967 inledde Karin Öhrner sina socionomstudier i Örebro. För att få koll på ekonomin köpte hon sin första kassabok, med kolumner för inkomster och utgifter. Hon skrev noggrant in kostnader för böcker, mat och nöjen för varje månad.

– Jag ville se vad jag eventuellt spenderade för mycket på och se om jag kunde dra ner på det.

Studiemedlet på knappt 4 000 kronor per termin skulle räcka till hyra och alla andra omkostnader. Å andra sidan kostade en liter mjölk bara en krona. En matbit och ett glas vin på kåren kunde Karin ibland kosta på sig, men då skrev hon alltid upp det i kolumnen för utgifter.

Ser vart pengarna tar vägen

Sedan har hon fortsatt att föra kassabok.

– Jag får ju kontroll och behöver aldrig fundera över vart pengarna tar vägen. Det ser jag svart på vitt i boken.

Karins tidigaste kassaböcker har försvunnit. Men i ett litet furuskrin på köksbordet i tvårummaren i Rissne utanför Stockholm ligger en skatt för den ordningsamma: kassaböcker från 1992 till 2025, prydligt sorterade. 1992 var året hon skilde sig och med bara en inkomst blev det än viktigare att hålla ordning på utgifter och inkomster.

Karin Öhrner och hennes sambo Björn fikar med herrgårdsost på smörgåsarna. Det är en ovanlig lyx, i vanliga fall köper Karin billigare ost som hon fryser in.
Karin Öhrner och hennes sambo Björn fikar med herrgårdsost på smörgåsarna. Det är en sällsynt lyx, i vanliga fall köper Karin billigare ost som hon fryser in.

Karin öppnar kassaboken från 1992 och tittar på kostnaderna. Det blir tydligt att hon höll i pengarna. Klockreparation: 20 kronor. Vattenpass: 50 kr. Frissan: 185 kr. Bensin: 202 kr. Däckbyte: 120 kr.

– Då var jag ju ensam med två barn, så det blev en helt annan situation än ­tidigare. Det mesta gick till barnen, säger hon.

Några små nöjen går ändå att hitta i 1992 års bok. Vin: 19 kr. Fika + godis: 28:50 kr.

Tuffare tider för hyresgästerna

I dag är Karins situation en annan. Hon är sedan länge sambo med Björn och paret delar på de flesta utgifter, som hyran på 8 200 kronor, el och internet. Inkomsten är pensionen på 18 000 kronor.

2025 ser ekonomin ljusare ut för många svenskar. Det blir skattelättnader, lägre inflation och lägre ränta. En genomsnittlig bolånetagare kan spara 24 000 kronor. Men för många hyresgäster väntar i stället historiskt höga hyreshöjningar för tredje året i rad. Sedan 2022 har hyrorna stigit med nästan 15 procent. Då kan det vara nödvändigt att ha koll på sina utgifter.

Priset på livsmedel har också ökat under lång tid och rusat i höjden de senaste tre åren, då många varor blivit nära 50 procent dyrare. Men Karins utgifter för mat de senaste åren följer inte kurvan. De ligger i princip still.

Simhall: 20 kr. Simglasögon 20 kr. Priserna var annorlunda 1992.
Simhall: 20 kr. Simglasögon 20 kr. Priserna var annorlunda 1992.

Handlar när det är extrapris

I kassaboken finns bevisen för hennes uppseendeväckande förmåga att hålla nere kostnaderna för livsmedel. November 2003 – mat: 2 094 kr. November 2013 – mat: 2 100 kr. November 2023 – mat: 2 900 kr. Så hur gör hon?

– Jag köper när det är extrapriser och tar vara på rester. Det är ett bra sätt att spara pengar.

Matresterna omvandlar hon ofta till soppa, omelett eller pyttipanna.

– Har jag lite potatismos över åker det ner i soppan.

När Karin gör matfynd åker de in i frysen. Hon köper ofta stora ostar när det är rea, skär ostarna i bitar och ­fryser in.

Vanliga mataffärer har hon bytt mot billiga stormarknader och hon tar alltid vara på kuponger med erbjudanden. Viss mat köper hon bara när den är nedsatt.

– Sojafärs köper jag till exempel bara på extrapris. Det är lite av en sport att hitta de lägsta priserna på en vara.

Karin Öhrner ser det som en sport att hålla nere priserna vid varje inköp, och räkna ut hur mycket hon sparar. Med miniräknare gör hon "bokslut" varje månad.
Karin Öhrner ser det som en sport att hålla nere priserna vid varje inköp, och räkna ut hur mycket hon sparar. Med miniräknare gör hon ”bokslut” varje månad.

Väcker minnen om gamla tangokurser

Karins kassaböcker är inte bara ett sätt att få ordning på ekonomin. De korta raderna om utgifter ger också minnen, ibland mer precisa än gamla bilder. Hem & Hyra tar upp en kassabok ur trälådan på måfå – från 2007 – och börjar läsa.

Amsterdam, mat: 600 kr.

– Vi var på semester i Amsterdam med ett annat par. Mannen i det andra paret bestämde vilka restauranger vi skulle gå på. De var lite extra dyra. Men han var envis, så det var bara att följa med.

Danskurs: 1 695 kr.

– Just det! Björn och jag gick en argentinsk tangokurs 2007. Det var roligt.

Fynda mer än kläder på second hand

Hennes bästa spartips utöver maten är att fynda på second hand, där hon hittar kläder, köksprylar, krukor och praktiska korgar.

Karin Öhrner rekommenderar andra att föra kassabok, oavsett om det sker på papper eller digitalt.

– Jag tycker att det är kul att ser hur man kan påverka sin ekonomi. Men man måste gilla siffror och tycka om att ha ordning och reda.

Att ha stenkoll på utgifterna i ett system är alltså ett framgångsrecept för att hålla nere kostnaderna, åtminstone i Karin Öhrners fall. Men det finns ett litet problem. Kassaböckerna har gått upp i pris.

Så hur mycket kostade den senaste boken?

Karin öppnar den näst senaste ­kassaboken, bläddrar i några sekunder och hittar sedan snabbt utgiftsposten. Kassabok: 49 kr.

– Jag tycker faktiskt att det är lite dyrt.

Karin Öhrner har alltid en liten lapp med sig i plånboken, där hon skriver upp alla sina köp. Sedan för hon över dem till kassaboken där hemma. Den här månaden har bland annat 50 kronor gått till kollekt i kyrkan och 10 kronor till inköp av en nagelfil.
Karin Öhrner har alltid en liten lapp med sig i plånboken, där hon skriver upp alla sina köp. Sedan för hon över dem till kassaboken där hemma. Den här månaden har bland annat 50 kronor gått till kollekt i kyrkan och 10 kronor till inköp av en nagelfil.
Fakta: Karins åtta bästa spartips: "Djupfryst fisk går att undvika"
  1. Titta alltid efter ­extrapriser: ”Med hjälp av rabattkuponger och inköp på rätt butik går det att få ner utgifterna kraftigt.”
  2. Handla på stormarknad: ”Jag storhandlar mer nu än tidigare. Det gör stor skillnad.”
  3. Undvik extremt dyra varor: ”Djupfryst fisk och Bregott går att undvika. Det är så dyrt att jag blir arg.”
  4. Laga mat själv: ”Det blir en enorm skillnad mot att köpa färdiglagat. Dessutom är det enkelt och ekonomiskt att ta vara på resterna.”
  5. Håll nere priset på ­tidningar: ”Det går att ringa tidningarna och förhandla med dem. De har ofta erbjudanden på ­abonnemang för att behålla sina läsare.”
  6. Köp på second hand: ”Det finns så mycket mer än kläder på second hand, som köksprylar, korgar och krukor.”
  7. Tänk efter vid ett stort köp: ”Behöver du verkligen den där nya prylen? Oftast gör man ju inte det.”
  8. Sy om kläder: ”Det finns mycket att spara på att inte slänga kläder. Just nu sprättar jag sönder en jacka och ska försöka få till en blus av fodret och en väst av själva jackan.”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.