Annons

Karl, 84, tog striden mot kommunen – hyran sänks med 9 000 om året

Uddevalla När Karl Olsson Tiljander, 84 år, inte fick hjälp av Hyresgästföreningen med sin höga hyra tog han själv striden. Och vann. Hyresnämnden gav honom rätt. Hans hyra på trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla sänks med 755 kronor per månad. Nu tar Hyresgästföreningen nya tag och begär omförhandling av hyrorna för övriga 69 hyresgäster.
"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.
Foto: Kajsa Wedberg
Karl Olsson Tiljander kämpade för lägre hyror på trygghetsboendet i Uddevalla och lyckades. Men hans grannar får ingen återbetalning av överhyran, har hyresnämnden beslutat.

När Karl Olsson Tiljander, 84 år, inte fick hjälp av Hyresgästföreningen med sin höga hyra tog han själv striden. Och vann. Hyresnämnden gav honom rätt. Hans hyra på trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla sänks med 755 kronor per månad. Nu tar Hyresgästföreningen nya tag och begär omförhandling av hyrorna för övriga 69 hyresgäster.

Trygghetsboendet Ryttaren i centrala Uddevalla var tidigare ett så kallat serviceboende. Då fanns personal och omvårdnad för de boende. Men för cirka tio år sedan omvandlades det till ett trygghetsboende, vilket betyder vanliga hyreskontrakt till personer över 70 år.
– Tryggheten består i att vi har grannar, säger  Karl Olsson Tiljander. Det finns en samlingslokal i bottenvåningen där vi kan lyssna på Kostervalsen ibland och spela bingo någon gång i veckan och det finns en värdinna dagtid. Men det motiverar inte en så hög hyra anser jag.
– Det finns ingen annan trygghet. Ja, inte ens en hjärtstartare i huset, säger han med en suck när Hem & Hyra träffar honom efter beskedet att han vunnit i hyresnämnden.
Han säger att lägenheterna nu är som vilka hyreslägenheter som helst, men med väldigt hög hyra.
Karl Olsson Tiljander kontrollerade vilka avgifter som betalades i grannskapet.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.
9 000 kronor för mycket varje år

– I en bostadsrättslägenhet i samma storlek i huset intill är månadsavgiften cirka 4 500 kronor, säger han. Jag betalade över 6 400. Jag har betalat 9 000 kronor för mycket varje år.
Han vände sig till Hyresgästföreningen, där han varit medlem i många år, men fick inget stöd, utan bara svaret att hyrorna var förhandlade till den nivån som gällde. Han är mycket kritisk till att han inte fick stöd i sin kamp, som han anser varit ett skolexempel på hyr äldre behandlas.
– Så jag fick väl ta tag i det själv då, säger Karl Olsson Tiljander, som är en envis man.
Han säger att han jobbade med detta under hela förra året och till sist resulterade det i att hyresnämnden tog upp ärendet.
Och strax före jul kom beskedet. Hyresnämnden anser att Karl Olsson Tiljander betalar för hög hyra. Nämnden skriver i sitt beslut att Karl Olsson Tiljanders hyra påtagligt överskrider bruksvärdet för hans bostadslägenhet. Han får tillbaka sex månadshyror och framöver sänks hyran med 755 kronor. Beslutet gäller dock bara hans lägenhet.

Annons
Karl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. "Jag har slitit med detta i ett år", säger han.
Karl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. ”Jag har slitit med detta i ett år”, säger han.
Besviken medlem

– Det är klart att jag är besviken på att Hyresgästföreningen inte drev detta, säger Karl Olsson Tiljander. Jag är för gammal för att hålla på så här och jag trodde verkligen att mitt medlemskap skulle betyda att jag fick hjälp. Jag vet inte om jag kommer att fortsätta att vara medlem. Jag får fundera på det.
Totalt innehåller trygghetsboendet Ryttaren 70 lägenheter, men de övriga hyresgästerna får fortsätta betala sina höga hyror ännu en tid. Hyresgästföreningen meddelar nu att de har begärt omförhandling med Uddevalla kommun.
Ludvig Möller, förhandlingsjurist vid Hyresgästföreningen i Vänersborg, säger att Hyresgästföreningen har förhandlat hyrorna på Ryttaren sedan 2006. Men att hyresnämndens beslut om att Karl Olsson Tiljander får en så kraftig sänkning, gör att man vill sätta sig vid förhandlingsbordet igen:
– Hyresgästföreningen har sedan några år tillbaka uppmärksammat att hyrorna ligger i överkant och därför förhandlat med utgångspunkt att hålla tillbaka hyresutvecklingen särskilt för fastigheten med ambition att på sikt jämna ut skillnaderna i förhållande till etablerade hyresnivåer för jämförbara lägenheter i Uddevalla.

Ryttaren i Uddevalla är idag ett trygghetsboende utan den service som ingick när det tidigare var ett serviceboende.
Ryttaren i Uddevalla är idag ett trygghetsboende utan den service som ingick när det tidigare var ett serviceboende.
Begär omförhandling

– Arbetet har resulterat i betydligt lägre årliga hyresjusteringar än för den genomsnittliga förhandlade lägenheten i Uddevalla. Trots det så kan vi med stöd av hyresnämndens beslut konstatera att den förhandlade hyran är påtagligt högre än Hyresnämndens uppfattning om skälig hyra.
Med stöd av detta har Hyresgästföreningen påkallat förhandling med Uddevalla kommun för att justera hyrorna för resterande lägenheter på trygghetsboendet Ryttaren.
Ludvig Möller vill inte svara på om Hyresgästföreningen kunnat agera annorlunda och gett Karl Olsson Liljander stöd i hans kamp. Han vill inte heller säga om hur ärendet kommer att hanteras om Uddevalla kommun inte går med på en sänkning för övriga 69 hyresgäster i trygghetsboendet.
– Jag vill inte föregå förhandlingarna, säger han.

Råder honom att flytta

Christina Jingvall, fastighetsförvaltare i Uddevalla kommun, säger att just Karl Olsson Tiljanders lägenhet har en lägre standard än många andra i beståndet. Det beror på att renoveringarna inte nått till hans lägenhet ännu.
– Jag anser att vi hållit igen på hyreshöjningarna i det här beståndet och det har varit de lägsta höjningarna varje år. Karl Olsson Tiljander har själv valt att flytta dit och han har vetat vad ett trygghetsboende betyder. Vill han inte delta i de aktiviteter som arrangeras och inte betala för det som erbjuds, då kan jag inte annat än råda honom att flytta, säger hon.

Annons

.

Fakta: Olika boendeformer
Trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla

Seniorbostäder: Vanliga bostäder avsedda för personer över en viss ålder, vanligen från 55 år. Utformade efter äldres behov av tillgänglighet och trygghet.

Trygghetsbostäder: Finns en stor variation av trygghetsbostäder även om trygghet, tillgänglighet, gemensamhetsutrymmen och särskild personal är gemensamma nämnare för många.

Särskilt boende: Boende för äldre som biståndsprövas och beslutas om av kommunen. Källa: Boverket

Läs också Så gör du om du får en felaktig faktura från värden Hyresskulderna ökar kraftigt i Sverige – Marianne vräktes efter sonens olycka: "Får stå här med skammen" Solgården tickar pengar medan försäljningen drar ut på tiden Här riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.