Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav
Från och med 1 november godkänner Karlshamnsbostäder försörjningsstöd (socialbidrag) och etableringsersättning som inkomst. Det innebär att nya grupper kan bli godkända som hyresgäster hos bolaget.
– Jag förstår inte allmännyttor som inte gjort det för längesedan. Jag tillhör den gamla stammen som anser att allmännyttan är för de svaga i samhället, säger Karlshamnsbostäders vd Stefan Nilsson.
Han är ny på vd-posten och har redan börjat kavla upp ärmarna. Idén till att göra det lättare att få lägenhet hos bolaget fick han på Sabo-konferensen ”Nyttan med allmännyttan” för några veckor sedan. Där diskuterades de allmännyttiga bostadsföretagens uthyrningsregler, en mycket stor andel av dem har ”fruktansvärt höga krav för att ta emot hyresgäster”, säger Stefan Nilsson. Frågan om vem bolagen ska bygga för kom upp.
– Då konstaterade vi ”så att vanligt folk har råd att bo”. Men då är det inte rimligt med antagningsregler som gör att de inte passar som sökande.
De nya reglerna kommer att underlätta för dem som arbetar med bolagets uthyrning, säger Stefan Nilsson. De som lever på olika former av ekonomiskt stöd från samhället får nu samma förutsättningar som alla andra som söker lägenhet. De kommer att få gå igenom samma prövningar som alla andra och de måste också visa upp att de bor i kommunen och inte har någon skuld till Karlshamnsbostäder.
– Nu värderar vi dem lika högt som vems om helst som har ett fast arbete. Det finns ingen forskning som säger att låginkomsttagare skulle vara sämre på att betala hyran än höginkomsttagare. Snarare tvärt om.
Stefan Nilsson tycker också att det är viktigt att de nu erbjuder lägenheter till nyanlända i Sverige.
– Öppnar vi nu vårt land för alla nyanlända ska vi då inte se till att de får någonstans att bo?
Hem & Hyra gjorde 2012 en kartläggning av bostadsbolagens uthyrningskrav, läs mer om granskningen här:
Karlshamnsbostäder ser individen
Hårda krav stoppar hundratusentals svenskar
Var sjunde värd säger nej om du inte har fast jobb
Här blir det nej om du inte har fast jobb
Betalningsanmärkning? Ge inte upp!