Karlshamnsbostäder utbildar i integration
Bolaget har ungefär 60 anställda och alla ska genomgå utbildningen som är fördelad på tre tillfällen. Anledningen till initiativet är alla nyanlända som kommer till vårt land.
– Vi blir ju inte minst drabbade i vår sektor, säger Cecilia Clang, Karlshamnsbostäders biträdande boservicechef och ansvarig för utbildningen.
– Vårt arbete med integration är bara i sin linda. Vi måste arbeta för en koncernsamverkan och måste ligga i framkant med det här. Det går inte att sticka huvudet i sanden.
Varje utbildningstillfälle kommer att ha ett huvudtema, hur det blir är inte helt spikat ännu, men de skulle kunna vara Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, samt kommunen och vilka roller de har i integrationsarbetet. Cecilia Clang säger att de vill få en begreppskunskap och lära sig vad till exempel kvotflykting och permanent uppehållstillstånd, put, innebär.
– Vi har pratat en hel del om alla myter, vi var också ense om att det upp det. För varje huvudtema sak vi ta upp fem myter som antingen ska slås sönder eller bekräftas.
Ett provutbildningstillfälle har redan hållits för en del av de anställda och det togs väl emot.
– Det var kanon! Det var verkligen jätteintressant, säger Cecilia Clang.
Vad hoppas ni uppnå med utbildningen?
– Vi vill få personalen införstådd i den situation som råder och det ska inte finnas några myter som surrar runt.
Hur kommer hyresgästerna att märka detta?
– Personalen får lättare att förklara. Vi möter hyresgäster som tycker både det ena och det andra, det här hjälper vår personal att kunna prata om det och förklara för de hyresgäster som kanske inte vet lika mycket som vi kommer att göra.
Det kommer helt enkelt att bli lättare att bemöta fördomar. Och framöver kommer arbetet med integration, som Karlshamnsbostäder föredrar att kalla inkludering, att smälta samman med boinflytandearbetet.
– Boinflytande och integration är mycket samma sak. Det är för alla hyresgäster – om du kommer från Syrien eller Mörrum ska inte spela någon roll.