Annons

Karlshamnsbostäder vill jämföra sina hyror med privata

Karlshamn Karslhamnsbostäders vd Stefan Nilsson, misstänker att hyrorna är högre i privata fastigheter i Karlshamn. Han vill jämföra hyrorna för att kunna höja hyran mer än vad en hyresförhandling med Hyresgästföreningen kan ge.
Foto: Annika Wallsson
"Huvudskälet är att bostadskön är lite som en schweizerost, det är fullt med folk där som inte är relevanta," säger Stefan Nilsson, vd för Karlshamnsbostäder.

Att Stefan Nilsson inte ger mycket för de årliga hyresförhandlingarna är ingen hemlighet. Behovet av att bygga nytt, renovera, underhålla och samtidigt behålla en sund ekonomi går inte ihop med de hyreshöjningar som skett, enligt Nilsson.

Hyran bestäms utifrån ett bruksvärdessystem där det ska vara lika hyror för likvärdiga lägenheter.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

– Jag har fått nys om att de privata har en högre nivå för motsvarande lägenheter som vi har. Då menar jag att vi måste få upp vår bruksvärdering i samma nivå som de har, säger Stefan Nilsson.

Hur ser du på årets hyresförhandlingar?

– Alltså, jag är utmattad. Det här året är ett förlorat år men sedan får vi ta igen det. Jag tror att en bruksvärdering är en bättre väg för att få upp hyrorna. Men det hinner vi inte med i år för det är ett jättejobb. Men nästa år kör vi i gång, säger Stefan Nilsson.

Annons
Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Han spekulerar i att det kan skilja 50 kronor per kvadratmeter.

– Det blir 7,5 miljoner kronor för oss, om det gäller för alla våra 2 200 lägenheter. Då är det lönt att svettas lite för att få se hur det ligger till i realiteten. Det kan ju hända att jag har fel, då är detta en storm i ett vattenglas, men det är värt att försöka, säger Stefan Nilsson.

Vad skulle detta innebära i hyreshöjning?

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– För en trea på sjuttio kvadratmeter så innebär det 290 kronor i månaden. Men jag är beredd på att diskutera en trappstege. Det här är på lång sikt, säger Stefan Nilsson.

Annons

En bruksvärdesprövning i hyresnämnden är tidsödande, konstaterar P-G Nyström, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen Sydost. Han föreslår i stället modellen med systematisk hyressättning, se faktaruta.

– Det är den metod vi förespråkar och både vi, Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsbolag) och Fastighetsägarna står bakom den. Det är ett utmärkt sätt för att få en hyresstruktur på orten som återspeglar hyresgästernas värderingar, och som kan gälla både allmännyttan och privaten, säger P-G Nyström.

Fakta: Så bestäms din hyra
  • Det ska vara lika hyror för likvärdiga hyreslägenheter, oavsett om hyresvärden är ett kommunalt eller ett privat bostadsbolag. Därför bestäms hyran utifrån något som heter bruksvärdessystem, vilket innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service.
  • På flera platser i landet tillämpas systematisk hyressättning som är en utveckling av bruksvärdessystemet. Det bygger på att man genom att ta reda på hyresgästernas generella bedömningar kan värdera olika lägenheters kvaliteter och egenskaper genom ett poängsystem.
    Källa: Hyresgästföreningen
Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.