Annons

Karlstads kommun vill förbjuda användningen av 66 balkonger

Karlstad Hyresgäster, Hyresgästföreningen och Karlstads kommun vill att 66 balkonger i fyra hyreshus ska förbjudas att användas tills de lagats. Detta sedan en skiva fallit ned från en av dem. Men hyresvärden överklagade beslutet och fick rätt hos länsstyrelsen.
Karlstad kommun vill förbjuda användningen av balkongerna i 66 lägenheter.

Det var i augusti som en balkongskiva föll ned från tredje våningen och träffade några cyklar där det alldeles innan stått några barn.

Vid kommunens tillsynsbesök noterades en rad brister på flera av balkongerna, bland annat är de endast fästa med spik, varav vissa släppt från väggen (Se faktaruta).

Läs ocksåNybyggda trähus i Rågsved får användningsförbud

– Vi har väntat på att något ska hända här, det är många fel i fastigheterna, säger hyresgästen Christer Höök som är områdets husombud och pekar sedan upp mot grannfastigheten:

– Liksom vi väntar på att taket där ska lossna vid en storm. Det sitter löst. När det blåser dunkar det och han som bor där tog en kvast och undersökte saken. Han satte kvasten mot taket och då lyftes det. Det sitter inte fast ordentligt. Det kommer att lossna den dag det blåser tillräckligt mycket, säger Christer Höök.

Spikar från balkongen in i fasaden håller på att lossna.

Hyresgästerna i lägenheten där balkongväggen föll ned är inte hemma när Hem & Hyra är på besök. Men felen visade sig enligt kommunen inte bara gälla deras balkong utan var så allvarliga att kommunen beslutade att stänga av områdets samtliga 66 balkonger.

Kommunen beslutade även om ett vite på 10000 kronor per balkong.

Men i stället för att åtgärda felen kommunen menade sig ha hittat vände sig hyresvärden till länsstyrelsen i Värmland och fick kommunens beslut upphävt. Kommunens lista över fel och brister var för generellt hållen.

– Vi har överklagat länsstyrelsens beslut så sent som i förra veckan. Vi har begärt syn på plats, säger Håkan Olsson på Karlstads kommun.

Läs ocksåTrähus i Rågsved är åter beboeligt

– Jag förstår inte att man som hyresvärd ens vill att hyresgästerna ska använda balkonger som är farliga, det var ju bara tur att ingen skadades den här gången, säger Christer Höök.

Nu har Hyresgästföreningen i Region Mitt och Karlstads kommun kontaktat Räddningstjänsten för en brandinspektion eftersom de är rädda att det finns fler saker än balkongerna som är farliga.

Annons

Bland annat har man funderingar kring husets konstruktion, eftersom det är fäst med spännband som sedan lämnats kvar på vinden.

Läs ocksåHöghuset som brann dömdes ut när det byggdesHyresgästerna på Bjursätragatan får information och ställa frågor till Hyresgästföreningen.
Husen är byggda med spännband som sedan lämnats kvar på vinden bland isolering och saker som är kvar sedan husen byggdes.

– På ett sätt hoppas jag att Räddningstjänsten tar beslut om att vi inte får bo kvar utan att de måste åtgärda alla felen först, säger Christer Höök.

Christer tar Hem & Hyra med på en rundvandring i husen och felen är så många att det är lätt att tro att man besöker lustiga huset. Men det här är människors hem.Vi går in i en byggnad och Christer frågar om jag vill prova hissen. Den skakar och kränger. Huset har fyra våningar men i hissen finns knappar för nio.

– De är begagnade och köpta någonstans utomlands så hissrösten talar franska. Det kan vara bra om man vill öva språk, men annars är det inte så praktiskt. Jag tror inte ens det är lagligt, säger han samtidigt som hissen mullrar till så högt att vi ändå inte får tillfälle att öva vår franska då rösten dränks i oljudet.

Han visar glipan i vinkeln mellan lägenhetsväggen och hissväggen.

– När det är mörkt ser man ljuset från hissen här. Så är det även i vissa lägenheter, det är glipor ut i trappuppgången. Så om det börjar brinna här har vi inte en chans!

I Christers lägenhet lutar golvet.

– Jag mätte med vattenpass och på en meter skiljer det cirka en och en halv centimeter.

I Christers lägenhet har han tejpat för vissa eluttag.

Annons

– Det slår ut ljusbågar ur den, om man drar ur en stickpropp. Det verkar vara en annan sorts eluttag än vad som annars är vanligt i Sverige, de är liksom lite trängre. Därför lossnar de lätt när man drar ut en stickpropp, säger han.

Christer Höök utanför ett av husen.

Men badrummet är bra.

– Det brukar ju kunna bli många fel i badrum, men det enda är att det är några konstiga nitar under mattan vid duschen. Jag vet inte vad det är och i vissa andras lägenheter har mattan gått söder just där. Men min lägenhet är en av de med minst fel på hela området, säger han.

Hyresvärden Lars Erik Rhodin är känd från tidigare husbyggen. Bland annat i Rågsved där fastigheter dömdes ut som obeboeliga. Han säger till Hem & Hyra att det inte är någon fara att använda balkongerna.

– Den balkongen där skivan föll av är reparerad. Sen har inte kommunen presenterat ett enda fel för mig.

Hur menar du nu? Det finns ju en hel lista med fel.
– De påstår det. Men de talar inte om var. Fastigheten består av 66 lägenheter, men de säger inte var de sett felen.

Men blir inte du intresserad av att själv ta reda på sådana saker?
– Vi har besiktat det och inte hittat något nånstans. Vi har frågat om var de hittat rötskadan, men de svarar inte ens.

Är du nöjd med fastigheterna i sin helhet?
– Ja, vi hittar inget fel på fastigheterna så varför skulle jag vara missnöjd? Vilka dumma frågor du kommer med. Du får skriva ihop den där artikeln som du vill, säger Lars Erik Rhodin.

Fakta: Stadsbyggnadsförvaltningen i Karlstads lista med fel på balkongerna:
  • Balkongerna är fästa med spik i fasaden, dessa spikar har släppt från väggen och en glipa har bildats mellan regel och vägg.
  • De yttre bärande reglarna visar tecken på att inte klara de laster som de utsätts för och som ökat till följd av att balkongerna börjat luta utåt. Detta då
    reglarna närmast fasaden släppt från väggen.
  • Ett flertal bärande reglar har skarvats ihop utan spikjärn.
  • Balkongerna visar tecken på rötskador i underkant.
  • Avståndet mellan överliggare och balkongfront är tillräckligt stort för att
    ett barn kan riskera att fastna med huvudet, avståndet däremellan är 16 cm.
  • Balkongräcken har skivor som skruvats fast med kort skruv, ytterligare
    säkring saknas.
  • Överliggarna på balkongerna har släppt från varandra i hörnen där de
    möts.
Läs också Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.