Annons

Karta: Så höjs hyrorna i din kommun

Nyheter Årets hyresförhandlingar börjar bli klara. En miljon hushåll har fått hyreshöjningar på i snitt 0,64 procent. Se alla överenskommelser i din kommun på Hem & Hyras karta.

235 kommunala bolag höjer i år hyran med i genomsnitt 0,61 procent, medan 254 privata värdar höjer med 0,72 procent.

Vinnare är drygt 17 000 hyresgäster hos de tolv kommunala och fem privata hyresvärdar som inte höjer hyran alls (se tabell till höger).

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Högst höjning, 1,8 procent, får studenterna hos AF Bostäder i Lund.

Hem & Hyra har sammanställt en karta med alla 499 inrapporterade överenskommelser. Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster och klicka på markören i din kommun för att se både kommunala och privata höjningar.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Källa: Hyresgästföreningens förhandlare.

Hyresgästföreningen är nöjd med de ovanligt låga hyreshöjningarna, men påpekar att det också är väldigt lönsamt att äga och förvalta fastigheter nu. Avkastningen är rekordhög, räntorna rekordlåga och vinsterna har aldrig varit större.

– Den förhållandevis låga nivån på årets hyresöverenskommelser bekräftar vår bild av läget. Det är dags för landets hyresgäster att få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

Men det är inte alla hyresvärdar som håller med. Antalet tvister har ökat kraftigt jämfört med i fjol. Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på de kommunala bolagens organisation Sabo, ser det som att klimatet har blivit kärvare.

– Parterna har stått längre ifrån varandra i år än tidigare och det gör att det blir svårare och svårare att bli överens. Bolagens situation varierar ganska mycket. För ett enskilt bolag kan taxorna ha dragit iväg och bara det kan ge en kostnadsökning på en procent. Då är det svårt att acceptera att man bara får hälften av det.

Annons

Även på den privata sidan har flera förhandlingar brutit ihop. Fastighetsägarna GFR har till exempel strandat förhandlingarna för 43 600 lägenheter i Göteborg. På måndag ska hyresnämnden börja pröva hyrorna för de fösta 23 lägenheterna där. 

Läs mer om årets hyresförhandlingar här.

Fakta: Här slipper ni hyreshöjningar
Kommun Hyresvärd
Upplands Väsby Väsbyhem
Söderhamn Faxeholmen
Enköping EHB
Ljusdal Ljusdalshem
Sölvesborg Sölvesborgshem
Tingsryd Kommunhus i Tingsr
Tranemo Tranemobostäder AB
Kungsör Kungsörs fastighet
Mellerud Mellerudsbostäder
Gagnef Gagnefbostäder AB
Lilla Edet Leifab
tranemo Erik larssons bygg
Värnamo Nivika Bostads AB
Gotland Via Nova fastigheter
Jönköping Romans
Jönköping Karlströms
Läs också Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.