”Kassören avgick samma dag”
LÄS MER: Förskingringar i Västsverige anmäls inte alltid
– Den lokala styrelsen upptäckte efter sommaren att det fattades pengar i en handkassa, säger Monica Bogren i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.
Ordföranden i den lokala föreningen polisanmälde kassören.
– Personen varken erkänner eller förnekar, men avgick samma dag. Två gånger har vi försökt få till ett möte för att reda ut vad som hänt, men kassören har inte sagt sig ha möjlighet att komma, säger Monica Bogren.
Exakt hur mycket pengar som saknas är ännu oklart, men i första läget handlade det om 1 200 kronor.
– Eftersom det inte är något större belopp så kommer det nog tyvärr inte heller att hända mycket med polisanmälan, säger Jan Bengtsson, revisor i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.
Nu går fallet till Hyresgästföreningens stadge-och policygrupp i Göteborg, som ska försöka reda ut vad som hänt.
Enligt Jan Bengtsson brister det ofta både när det gäller kunskaper och säkerhet i de lokala föreningarna.
– Många går och tar ut hela sina verksamhetsmedel och lägger i en handkassa. Att ha 25 000 i handkassan är ju helt vansinnigt, jag brukar säga till dem att de max får ha 4 000–5 000 kronor, säger Jan Bengtsson.
Det är inte heller standard att två personer måste godkänna bankuttag. Ibland kan kassören göra det ensam.
– Samtidigt är hela styrelsen gemensamt ersättningsskyldig om pengar försvinner, det är många inte medvetna om, säger Jan Bengtsson.
Vad gör ni för att förbättra detta?
– Den som är bildningsansvarig i Södra Bohuslän brukar kalla alla lokalt bildningsansvariga till en kurs varje år. Vi har pratat om att göra den kursen obligatorisk, det är ofta hög frånvaro, säger Monica Bogren.