Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning
Händelsen utspelade sig i augusti i fjol. Kvinnan i Bandhagen söder om Stockholm hade sovit dåligt under natten och försökte ta igen sig i lägenheten under dagen.
Plötsligt väcktes hon av att en gräsklippare sattes i gång på markplan utanför. Två ungdomar som utbildade sig till fastighetsskötare hade fått i uppgift att klippa gräsmattan i bostadsområdet – ett arbete som stod i direkt konflikt med kvinnans vilostund.
När de upptäckte att en pet-flaska med vatten landade någon meter ifrån dem stängde ungdomarna av trädgårdsmaskinerna. Kort därefter damp flera burkar ner i marken, utslungade från femte våningen där kvinnan bodde. Hon svor åt dem och skrek att de skulle uppföra med arbetet, varvid ungdomarna ringde sin arbetsledare för att få hjälp med situationen.
Kort därefter blev kvinnan uppsagd för sitt beteende, men vägrade att flytta. Hyresvärden Ikano bostad menar att bombardemanget utsatt personalen för fara, vilket inneburit en särskilt allvarlig störning.
Kvinnans version är en annan. I sitt vittnesmål i hyresnämnden uppger hon att flaskan och burkarna kastats ner som ett försök att fånga ungdomarnas uppmärksamhet, och att hon aldrig siktat på dem.
Bor inte i området
Nämnden valde att ta kvinnans parti. Visst hade hon uppträtt på ett olämpligt sätt, men eftersom det rörde sig om en engångsföreteelse skulle hon inte behöva mista bostaden.
Ikano bostad överklagade då till hovrätten – som gör en något annorlunda tolkning. I sitt beslut skriver hovrätten att värdens personal inte själva bodde i området, och att händelsen därför inte kan rubriceras som en störning i boendet.
Med andra ord: att kvinnan kastat en vattenfylld flaska och burkar mot ungdomarna har inte försämrat miljön för de boende i området – eftersom ingen hyresgäst drabbats. Kvinnan har därmed rätt att bo kvar.
”Ligger vapen framme”
Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på fackförbundet Fastighets, vill inte uttala sig om det specifika fallet. Men han bekräftar att allt fler av allmännyttans fastighetsskötare känner sig utsatta.
– Det har skett en förändring. Hot och otrygghet kommer oftare upp i beskrivningen av arbetet i dag än för tio, femton år sedan.
Fastighetsskötare i utsatta områden har en helt annan verklighet att förhålla sig till i dag, berättar Torbjörn Jonsson. Även om våld eller direkta hot mot personalen fortfarande är ovanligt.
– Det kan vara att en skötare går in till en hyresgäst där det ligger vapen framme. Eller att man ser öppen droghandel i området. Man får en menande blick: vi vet vem du är.
Finns ingen quick fix
Därtill ingår det på något sätt i yrkesrollen som fastighetsägare att ta emot ”lite skit”.
– Det är ganska vanligt, även om det inte ska vara så. Folk tar ut sin frustration på närmaste person, vilket ofta är våra medlemmar.
Har fastighetsskötare tillräckligt skydd i jobbet?
– Nej. De utsätts för obehagliga situationer i jobbet men får inte den utbildning de skulle behöva, samtidigt som skyddsombuden på företagen har en svag ställning. Det är inte en prioriterad fråga.
Än så länge finns det inga signaler om att bostadsområden blivit så osäkra att man helt slutat utföra fastighetsskötsel. Trots att fastighetsskötare har en naturligt utsatthet i egenskap av sitt yrke.
– Våra medlemmar kan uppfattas representera samhället, eftersom de är skyldiga att rapportera störningar. Men de känner att man behöver utföra sitt arbete.
Torbjörn Jonsson poängterar att det inte finns någon ”quick fix” för att lösa fastighetsskötarnas otrygghet på jobbet.
– Det här är ett samhällsproblem som tyvärr drabbar våra medlemmar i slutändan. Lösningen på sikt är att jobba med social, barnomsorg och skola, tillsammans med en fungerande bostadsmarknad. Det är livsviktiga delar för att komma till rätta med problemen.