Kattoaletten blev en ny picknickplats
I södra Visby ligger kvarteret Bogen 2, ett radhusområde som uppfördes under miljonprogrammet. Hit flyttade Elin Hardinge och hennes barndomskompis Zara Olsson och deras familjer för några år sedan.
– Det är ett ganska eftertraktat område med en trevlig miljö. Det är lugnt och många barn och äldre som bor här, säger Zara Olsson.
Men lekplatsen i området hade sett sina bästa dagar. Under lång tid hade hyresgästerna lyft frågan om att den behövde renoveras, men utan något resultat.
– Rutschkanan var rostig. Allt var slitet, du kunde inte sitta på några bänkar, du fick stickor i rumpan och i sandlådan bajsade katterna, säger Zara.
– Det var ingen fräsch miljö för barnen. De fick inte vara här och leka själva, för de kom hem och luktade kattbajs, säger Elin Hardinge.
Zara och hennes man bestämde sig till sist för att gå runt med namnlistor i kvarteret. Nästan 90 procent skrev under att de ville ha en ny lekplats.
– Vi ville visa Gotlandshem att de behövde göra något, att lekplatsen inte var säker för våra barn. Alla som öppnade när vi gick runt skrev på, det blev nästan 200 stycken namn, förklarar Zara.
Namnlistan gav resultat. Det regionägda bostadsbolaget sökte bidrag och blev beviljade 750 000 kronor av Boverket. Gotlandshem ställde upp med lika mycket pengar och plötsligt fanns 1,5 miljon kronor till en ny lekplats i Bogen 2.
Men hur skulle den nya anläggningen se ut? Hyresvärden beslutade att de boende skulle få vara med och bestämma, som en del av boinflytandet.
Förutom Zara och Elin nappade tre andra hyresgäster i området på att gå med i arbetsgruppen. Första uppdraget blev att gå runt och hämta in allas synpunkter.
– Barnen fick bland annat rita egna teckningar vad de ville ha med. Sedan gjorde vi en sammanställning och röstade. Kompisgungan var den som hade flest röster, säger Elin.
Gruppen fick försöka välja bland önskemålen och tillsammans med en arkitekt hitta olika lösningar.
– Det gällde att tänka på att det fanns något för alla åldrar. Vi valde ett utegym för de äldre barnen till exempel i stället för en grillplats. Där var vi lite oense om vi skulle ha det eller inte, men där är det ungdomar nu, säger Elin.
För drygt ett år sedan blev parken färdig. Förutom utegymmet finns en plan där det både går att spela fotboll, basket och innebandy. För de yngre finns bland annat ett litet lekland med studsmatta, karusell, rutschkana och klätterlek.
– Det har blivit ett sånt lyft för hela kvarteret. Barnen älskar det och det är ett helt annat liv här nu. I somras var det mycket att de skulle gå till lekparken och ha picknick. Dagis och barn från andra områden kommer hit och leker, säger Elin.
– Jag känner mig stolt över att ha fått vara med i det här. Att Gotlandshem lyssnade på oss och inte bara körde sitt race. De var lyhörda och ville höra allas synpunkter. De får en guldmedalj av oss, säger Zara.
Vad hände med katterna, gillar de den nya lekplatsen?
– Nej, de är faktiskt inte här nu. Jag vet inte var de gör sina behov. De är säkert utanför mig, säger Elin.
Lägenheten: Vissa hyresvärdar erbjuder möjlighet att välja olika upprustningsnivåer eller hur ofta din lägenhet ska renoveras.
Bostadsområdet: Påverka åtgärder eller förändringar av utemiljön, till exempel en ny grillplats.
Hyresvärden: Utse representanter hos Hyresgästföreningen som för din talan med bolaget.
- Kommunägda hyresvärdar ska enligt lag ge sina hyresgäster möjlighet till inflytande över sitt bostadsområde. Även privata hyresvärdar jobbar med detta.
- Det kan till exempel vara hur olika problem ska lösas eller hur en lekplats eller renovering ska utformas.
- Dialogen kan ske genom enkäter, möten, arbetsgrupper eller genom avtal med föreningar.
- Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att lekplatsen är säker. Säkerhetskraven finns i plan- och bygglagen samt produktsäkerhetslagen.
- Kommunens byggnadsnämnd och konsumentverket har tillsynsansvar över lekplatser.
- Säkerhetsbrister som inte åtgärdas kan leda till viten och att lekplatsen stängs eller rivs.