KBAB gör storvinst – ägaruttag kritiseras

Karlstad KBAB i Karlstad är ett av Sveriges lönsammaste bostadsföretag. Ägaren Karlstad kommun tog förra året ut 10 miljoner ur bolaget. Dubbelbeskattning, dundrar Hyresgästföreningen.

Det går bra för Karlstads Bostads Aktiebolag, KBAB. Förra året redovisade företaget en vinst efter finansnetto med 75 miljoner kronor.

När Hem & Hyra gjorde vår återkommande granskning av värdarnas vinster, placerade sig KBAB som det sjätte lönsammaste kommunbolaget i landet per kvadratmeter lägenhetsyta. Vinsten från 2014 motsvarar 14 846 kronor för en normalstor trea

Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Thomas Ohlsson, centerpolitiker som är styrelseordförande i KBAB, låter både glad och besvärad över sjätteplatsen på vinstlistan:

– Det är lite jobbigt att det alltid blir så vilda diskussioner om att vi gör stora vinster. Men det är vår ägare som satt det här avkastningskravet, säger han.

Thomas Ohlsson menar att det långsiktigt i alla högsta grad gynnar hyresgästerna att KBAB har en sund ekonomi och levererar en god vinst.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

– Tack vare det har vi bland annat kunnat rusta 98 procent av våra miljonprogramområden utan att behöva ta nya lån. Men det får vi sällan cred för.

Styrelseordföranden är mer tveksam till att en del av vinsten – i år förmodligen 12 miljoner – tas ut som aktieutdelning av ägaren Karlstad kommun.

– Det vore bättre om vi fick uppdrag att göra saker för de pengarna.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Helena Frisk, ordförande för Hyresgästföreningen region mitt, har en ännu tydligare uppfattning:

– Vinsterna ska stanna i bolagen. Annars tvingas hyresgästerna vara med och betala dubbelt upp för kommunal verksamhet. Det är en dubbelbeskattning som vi inte alls gillar.

Från Hyresgästföreningens sida tar man nu upp KBAB:s goda ekonomi som ett tungt argument i de pågående förhandlingarna om 2016 års hyror.

– Vi ser det som naturligt att det blir ett nollavtal, säger regionordföranden.

I Hem & Hyras granskning av värdarnas vinster är det ytterligare ett företag i region mitt som sticker ut. Nämligen Örebrobostäder som från 2012 till 2014 förbättrade sitt resultat med nästan 10 000 procent, från minus 80 kronor till plus 7 805 per normaltrea.

Raketökningen förklaras med att Öbo under en treårsperiod 2010-2012 medvetet avstod från vinster för att kunna satsa extra mycket på renoveringar.

– Vi styrde medvetet mot noll för att kunna använda pengarna. Nu ligger vi på en normal underhållsnivå igen, vilket gör att vinsten ökat mycket i jämförelse, säger vd:n Ulf Rohlén.

Det förbättrade resultatet har inneburit att kommunledningen nu sett utrymme för att göra en så kallad värdeöverföring från Öbo till kommunkassan med 30 miljoner kronor.

– Vi har samma inställning där som till Karlstads aktieutdelning. Pengarna ska stanna i bolaget, säger Helena Frisk.

Är det inte bra bra med sunda och lönsamma bostadsbolag?

– Jo, bolagen ska gå med en rimlig vinst. Det gynnar hyresgästerna på sikt om företagen kan ta hand om sitt underhåll på ett bra sätt. Men de vinster som görs ska återinvesteras direkt i bolagen, inte gå till sådant som ska betalas med skattepengar.

Hem & Hyras granskning av värdarnas vinster omfattar de 50 största kommunägda bolagen i landet. Tillsammans gjorde företagen förra året en vinst med 4,3 miljarder kronor. Jämfört med förra undersökningen 2012 har vinsterna ökat i 42 av de 50 bolagen.

I lönsamhetsrankingen placeras sig alltså KBAB som nummer sex. Öbo är 25:a, Eskilstuna Kommunfastigheter 27:a, Kopparstaden i Falun 34:a och Tunabyggen i Borlänge 41:a.

Fakta: Värdarnas vinster

Företag Vinst/lgh 2014 Vinst/lgh 2012 Ägaruttag 2014 Plats 50 största
Karlstads Bostads AB 14 846 8 193 10 000 000 6
Örebrobostäder 7 805 – 80 0 25
Eskilstuna Kommunfast. 6 556 3 350 3 204 000 27
Kopparstaden, Falun 5 440 2 018 360 000 34
Tunabyggen, Borlänge 3 832 2 565 1 285 000 41
Läs också Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.