Annons

KBAB tvingas betala ersättning för radon

Karlstad Sju hyresgäster i Karlstad får en hyresåterbetalning på 15 procent under flera år eftersom radonvärdet ligger över riktlinjerna i lägenheterna. Pengarna ska betalas ut när radonhalten sänkts, men senast år 2021.

Efter en långdragen tvist mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Karlstads bostads AB, har parterna till slut enats.

Det var 2016 som det uppdagades att KBAB under flera år mörkat att en av deras fastigheter hade för höga radonhalter. Det var vid ett möte som hyresgästerna krävde att få veta svaren för mätningarna som gjorts 2013 som allt uppdagades.

Läs ocksåHyresgäst får rätt mot Uppsalahem om radon

I vissa lägenheter var värdet uppemot 400 bq, trots att gränsvärdet ligger på 200 i Sverige.

Hyresgästföreningen i Region Mitt uppmanade då hyresgästerna att anmäla radonförekomsten som en brist och påbörjade en process för att ge hyresgästerna nedsatt hyra – så som brister i boendet kan göra.

– Radon är en icke-fysisk brist, den varken syns eller känns men för den som oroar sig för radon kan det bli mycket påtagligt, säger Carl Henrik Lindmark som är jurist vid Hyresgästföreningen i Örebro.

Annons
Läs ocksåRadon kan ge miljonbelopp till hyresgäster i Karlstad

Sju personer anmälde bristen och de kommer att få 15 procent på hyran tillbaka räknat från den dag när bristen anmäldes till den dag då KBAB kan visa att bristen är avhjälpt – det vill säga när radonhalten ligger under riktvärdet.

Hur mycket det ger i kronor till dags dato kan inte Carl Henrik Lindmark uttala sig om då alla hyresgäster har olika hyror, hyrorna har höjts och hyresgästerna har anmält bristerna i sina lägenheter vid olika tillfällen.

– Jag har inte fokuserat på den delen, utan på att nå enighet kring principerna för överenskommelse, säger han.

Läs ocksåRadon kan kosta Öbo miljoner
Carl Henrik Lindmark, jurist vid Hyresgästföreningen Region Mitt.

Men beräknat på en hyra om 6000 kronor och för den som anmälde bristen 2016 kan det i dagsläget röra sig om runda slängar 30 000 kronor. Skulle bristen inte vara avhjälpt före 2021 får en hyresgäst som anmälde bristen i januari 2016 ut minst 65 000 kronor. Men – som sagt  – en hyra ligger aldrig still på samma nivå varför uträkningen är en förenkling.

Annons

Att hyresgästerna i Karlstad får pengar tillbaka på hyran, innebär inte att alla med förhöjda radonhalter kan få det. Det krävs dels att du anmält radonhalten som brist hos din hyresvärd OCH att du kan bevisa att du är genuint orolig för radon. För först då kan det bli en ersättningsgill brist.

– Med radon är det så att vissa rycker på axlarna medan andra är väldigt oroliga. Den som rycker på axlarna eller inte från början drivit på i frågan mot hyresvärden kan inte räkna med att få ersättning den för tid som varit, förklarar Carl Henrik Lindmark.

Som bevis för sin oro gäller saker som att man kan dokumentera kontakt med sin hyresvärd, att man anmält radonhalten som brist, att man gör egna radonmätningar om hyresvärdens uppgifter om radonhalterna betvivlas och att man kan beskriva sin känsla.

Läs också De ersätts för skadligt radon Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.