Kenneth beviljades till slut skuldsanering – sedan höjde värden hyran utan förhandling
Knappt 180 000 hyresgäster har skulder hos Kronofogden. Det visar unika siffror som Ratsit tagit fram åt Hem & Hyra. Det svenska skuldberget är enligt myndigheten större än någonsin och hyresgäster är kraftigt överrepresenterade.
Bland hyresgäster är det sju procent som har skulder hos Kronofogden, bland övriga befolkningen (över 18 år) är siffran bara två procent. Ratsit har för Hem & Hyras räkning tagit fram siffror för alla landets kommuner som visar på stora skillnader.
Sveriges mest skuldtäta kommuner
Källa: Ratsit
En av de hyresgäster som länge kämpat med skulder är Kenneth Kjellberg, som bor i Perstorp, en av landets mest skuldtäta kommuner. Han är inte förvånad över att svenskarnas skuldberg är så stort.
– Jag förstår att skulderna blir större, med tanke på att alla priser går upp. Jag vet inte om det beror på att folk tar mer lån, utan snarare att priserna ökar, säger han.
Hans egna skulder fick han redan i ung ålder, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare. Ett sms-lån, kombinerat med att han förlorade sitt jobb som kock på ett vårdboende gjorde att han bara något år efter lumpen hamnade hos Kronofogden. Något som kom att prägla hans liv en lång tid framöver.
– Jag blev påverkad på det sättet att jag kände att jag skiter i allt. Nu har jag hamnat hos Kronofogden, så då struntar jag bara i alltihop. Men jag var så pass ung då.
Det blev en lång väg tillbaka för Kenneth och först när han fick sin dotter kunde han på riktigt börja ta tag i problemen. Han gjorde flera ansatser att betala av sina skulder, som då hade hopat sig från flera långivare, men fortsatte att kämpa med tillfälliga anställningar som kom och gick vilket gjorde det svårt att betala av skulderna.
I slutändan var det när han vände sig till skuldrådgivaren i kommunen som han blev beviljad skuldsanering hos Kronofogden. Under fem år skulle han leva på existensminimum, allt överskott går till att betala av skulderna, och om ett år kommer han äntligen att vara klar.
Men i våras kom nästa smäll, ett utskick från hyresvärden Kupolen. Hyran höjdes på ett bräde med 400 kronor i månaden. Förhandlingarna hade strandat och hyresvärden valde att sätta en ny hyra och meddela samtliga hyresgäster. Med Kenneths bagage kände han inte att det var läge att protestera mot hyreshöjningen.
– I och med att jag varit nervös för att bli av med lägenheten kände jag att jag självklart måste betala den nya hyran.
Den som har skuldsanering hos Kronofogden kan ompröva beslutet om ekonomin förändras för att få betala mindre varje månad. Men då måste förändringen av privatekonomin vara betydande, och huvudregeln är att utgifterna ska ha ökat med 500 kronor i månaden. För mindre förändringar än så kan det bli avslag. Däremot justeras det så kallade “normalbeloppet”, som anger hur mycket pengar en person med skuldsanering får behålla, upp med inflationen. Och 2023 höjdes det extra mycket just på grund av den höga inflationen.
Kenneth Kjellberg tänker inte så mycket på förändringarna utan anpassar sin ekonomi till vardagen. Varannan vecka är han ute på sjön där han jobbar som kock på färja, och de andra veckorna är hans pappaveckor då han sköter allt det vardagliga.
– Jag ser ju att priserna har gått upp men jag letar fortfarande efter det som är billigt, och är det för dyrt så köper jag det inte. På det sättet har jag inte märkt så stor skillnad.
Samtidigt trycker han återigen på att de ökade skulderna bland svenskarna troligtvis är mer kopplat till prisökningarna än till att människor skulle låna för mycket.
– Med tanke på elräkningar och prisökningar överallt så är det inte mycket man kan göra. Man måste ha mat på bordet, man måste ha ström. Folk snålar redan så mycket de kan.
Tror du att skulderna kommer att fortsätta växa?
– Ja, det tror jag tyvärr.
Källa: Ratsit
Bearbetning: Hem & Hyra.